Hlavní obsah

Půvabné i v devadesáti: Nejstarší modelky světa!

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Většině modelek končí kariéra mezi třicítkou a čtyřicítkou. V té době už odcházejí do „důchodu“. Není to ale pravidlo! Některé z nich chodí po módních molech i v 80 a více letech. Tyhle ženy dokazují, že módní ikonou je možné být v každém věku!

Článek

Přiznané vrásky, bílé vlasy a záviděníhodná elegance. To jsou znaky, kterými se pyšní nejstarší modelky na světě. Dokazují, že ženy můžou být krásné skutečně v každém věku.

Daphne Selfe, 90 let

„Nikdy nejste tak staří, abyste se nemohli stát modelem či modelkou!“ To tvrdí jedna z nejstarších modelek na světě, devadesátiletá Angličanka Daphne Selfe. Ta se ještě ve svých 82 letech stala tváří hned několika reklamních kampaní a dodnes je považována za sex symbol své generace. Jako modelka se živila více než 60 let. Teprve ve stáří se však stala skutečnou hvězdou. V roce 1998 ji oslovila modelingová agentura s nabídkou předvádění modelů na přehlídce, která se konala v rámci jednoho fashion weeku. Právě tam si Daphne všimli vlivní módní návrháři a poptávka po krásné seniorce byla rázem obrovská.

Foto: Profimedia.cz

Fotila pro značky Olay, Nivea, Marie Claire, Vogue, pracovala i pro Dolce & Gabbana. Tahle kráska prý vděčí za svůj vzhled irským kořenům, józe, zdravému jídlu a pravidelnému pitnému režimu. Pracovat hodlá do té doby, dokud o ni bude zájem. Za jeden pracovní den má Daphne honorář kolem 1600 dolarů, což je v přepočtu asi 28 000 korun. „Nikdy jsem nebyla na žádné plastické operaci. Vždycky jsem věřila tomu, že můj obličej vypovídá příběh mého života,“ říká o svém vzhledu DaphneFoto: Profimedia.cz

Carmen Dell’Orefice, 87 let

Sedmaosmdesátiletá Carmen je aktivní modelkou neuvěřitelných 74 let. S modelingem začala, když jí bylo třináct a už v patnácti byla na titulce Vogue. Ve třinácti letech také pózovala za 12 dolarů na hodinu Salvadoru Dalímu.

Přesto se sebou nebyla spokojená: „Být v patnácti letech na obálce Vogue pro mě nic neznamenalo. Nechci být nevděčná, ale nikdy jsem nepochopila, co na mně viděli,“ říká modelka.

Foto: Profimedia.cz

Přiznala, že si k omlazení pomáhá silikonovými injekcemi a podstoupila i vyhlazení vrásek. Říká, že pro krásu a štíhlou postavu je zkrátka nutná sebekázeň a znalost genetických dispozic. „Za posledních 15 let jsem nafotila víc obálek než předtím za všechny roky dohromady,“ tvrdí CarmenFoto: Profimedia.cz

Veruschka von Lehndorff, 79 let

Německá modelka a herečka zažila největší slávu v šedesátých letech. Přesto se dodnes občas objeví na nějaké přehlídce nebo týdnu módy. Veruschka pochází ze šlechtické rodiny. Když jí bylo pět let, jejího otce popravili za účast na spiknutí a pokus o atentát na Adolfa Hitlera, a její rodina pak do konce druhé světové války žila v pracovních táborech. Později vystudovala umění a ve dvaceti letech ji ve Florencii objevil fotograf Ugo Mulas. Potom fotila také v Paříži a v roce 1961 se přestěhovala do New Yorku.

Foto: Profimedia.cz

Na vrcholu své kariéry si vydělávala neuvěřitelných 10 000 dolarů za den, v přepočtu asi 228 000 korun. V roce 1975 oficiálně odešla z módního průmyslu, ale věnovala se i filmu: zahrála si například v bondovce Casino Royal s Danielem Craigem hraběnku von WallensteinFoto: Profimedia.cz

Maye Musk, 70 let

Maye Musk se narodila v dubnu 1948 v Kanadě. Rodina se ale v jejích dvou letech přestěhovala do Jihoafrické republiky. Rodiče Maye byli totiž velcí dobrodruzi a proslavili se tím, že se svými dětmi obletěli svět ve vrtulovém letadle. Když bylo Maye 21 let, stala se finalistkou soutěže krásy a krátce nato se vdala za svou lásku ze střední školy. Pak přišly děti, takže kariéra modelky musela počkat.

Foto: Profimedia.cz

Dnes je Maye 70 let a stále plní přední stránky módních časopisů. Americká značka „Covergirl“ si ji vybrala jako tvář své kampaně. „Je pravdou, že jsem nikdy neměla tolik práce jako teď,“ potvrzuje krásná bělovlasá modelkaFoto: Profimedia.cz

Baddie Winkle, 90 let

Není tak úplně modelka, ale módní blogerka, kterou na Instagramu sledují téměř 4 miliony lidí. Ještě před několika lety to však byla „obyčejná“ Helen Ruth Van Winkle, postarší paní z Kentucky.

Její slávu odstartovala pravnučka, která si svou babičku vyfotila v extravagantním outfitu a sdílela fotku na sociálních sítích. Helen totiž ten den přišla v batikovaném tričku, ustřižených džínových šortkách a v ponožkách s obrázky marihuanových lístků od kultovní skejťácké značky Huf. Fotografie téhle cool babičky se přes noc stala senzací, kterou lajkovaly a sdílely tisíce lidí. Helen s vnučkou proto založily instagramový profil „Baddie Winkle“ a toto jméno se stalo jejím alter egem.

Foto: Profimedia.cz

Na svém rebelském profilu se nebojí oháknout do skutečně originálních modelů, propaguje kouření trávy a v popisku má napsáno „kradu vám chlapy už od roku 1928“. Také se stala jednou z tváří značky Urban Decay a spolupracovala s módní značkou Missguided. A jaká je její módní rada? „Nemusíte zůstat u černé a šedé jen proto, že taková je teď ve světě nálada. Vezměte si na sebe něco zářivého a rozzáří vás to i zevnitř. Život máte jen jeden, tak si ho pořádně užívejte.“Foto: Profimedia.cz

Co říkáte na tyto modelky - seniorky?

Načítám