Hlavní obsah

Půl milionu na účtu a plat 45 tisíc. Mladá lékařka se chová tak, aby nepotřebovala peníze od muže

Foto: wavebreakmedia, Shutterstock.com

Foto: wavebreakmedia, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Snažíme se vám představit příjmy žen, které pracují v různých profesích. Dnes vás seznámíme s mladou lékařkou Janou, jež zatím žije sama, ale snaží se šetřit na dobu, kdy si pořídí rodinu a děti. Jejím přáním totiž je, aby nebyla závislá na partnerovi.

Článek

Jsme velmi rádi, že se nám do našeho seriálu o rodinném hospodaření českých žen přihlásila i Jana – lékařka. Zatím tedy může mluvit čistě jen o svých nákladech, protože je svobodná, ale i její finanční strategie je velmi zajímavá.

Podcast O penězích se (ne)mluví

Seriál pro ženy o financích. Svěží rozhovory se ženami o penězích. Moderátorka Míša Raková se svými hosty probírá rozmanitá finanční témata – od rodinného rozpočtu přes majetek v manželství až po investice. Poslouchejte praktické tipy, jak lépe zvládat peníze, na ProŽeny.cz. A mluvte o penězích!

  • Podcast vychází každé úterý a můžete si ho poslechnout také na Podcasty.cz či v podcastových aplikacích, jako jsou Spotify či Apple Podcasts, kde můžete O penězích se (ne)mluví i odebírat.

Plat lékařky 45 tisíc

Jana pracuje jako lékařka v nemocnici na plný úvazek a i s tím, co dostane za služby, si za měsíc vydělá 45 000 Kč. I když je zadaná, zatím žije v pokoji společného bytu, tedy ve spolubydlení. Za tento pokoj dá 10 500 Kč. Ostatní její výdaje jsou běžné – internet, mobil a podobně.

Za jídlo utratí docela malou částku – kolem čtyř tisíc – do kterých počítá i občasné návštěvy restaurací. Hodně pomáhá, že má od zaměstnavatele stravenky, na které jí připlácí. Prý by chtěla i tuto částku snížit, odhodlávala se vařit si doma, ale to se jí moc nedaří.

Maminka samoživitelka

Jana není jako žena příliš náročná ani na oblečení – tam utratí kolem tisícovky měsíčně a další větší výdaje nemá. Snad jen za sport a kulturu, za které dá kolem 2 500 Kč měsíčně.

Jana je velmi spořivá, sama říká, že vyšla ze skromnějších poměrů, takže nemá velké nároky. Vyrůstala jen s maminkou samoživitelkou, jíž by v případě potřeby chtěla pomoci finančně. I proto myslí na investice, do kterých jde 5 tisíc, a na penzijní pojištění – 1 500 Kč měsíčně. Na horší časy si tak už stačila odložit 200 tisíc právě na investičních účtech a 500 tisíc na spořicím účtu.

I přes všechnu snahu spořit ráda cestuje, takže si pár výletů a dovolených za rok dopřeje. Podle svých slov to ročně přijde asi na 50 tisíc.

Jejím hlavním finančním předsevzetím je mít dostatečné úspory na to, aby mohla být v klidu i do budoucna, kdyby měla třeba děti a šla na mateřskou. Ráda by své úspory také dobře zhodnotila, aby jen neležely v bance.

DOTAZNÍK RODINNÉ FINANCE

MLADÁ LÉKAŘKA JANA

Jméno a věk: Jana, 29 let

Rodinný stav a počet dětí: v partnerském vztahu, bezdětná

Povolání: lékař v nemocnici na plný úvazek včetně služeb

Celkové příjmy měsíčně: 45 000 Kč

Náklady na bydlení: pokoj ve spolubydlení v 2+1, 10 500 Kč, mobil + různá předplatná 500

Náklady na jídlo: 4000 Kč vč. návštěv restaurací, na obědy většinou čerpám stravenky od zaměstnavatele, na které částečně doplácím z výplaty

Náklady na oblečení: kupuji nárazově, cca 1 000 Kč měsíčně dle potřeby

Náklady na drogerii nebo jiné větší položky: 500 Kč, doprava MHD 1 000 Kč, sport 1 000 Kč Multisport karta, cca 1 500 Kč kultura

Další pravidelné výdaje: investice do ETF 5 000 Kč, do penzijního připojištění 1 500 Kč

Co jsem musela oželet či je příliš drahé: Snažím se neomezovat, zároveň ale neutrácet za věci, které nepotřebuji.

Úspory na horší časy: cca 500 000 Kč na spořicím účtu, cca 200 000 na investičních účtech vč. penzijního připojištění

Kolik ročně investice do dovolené: Většinou mívám dvě větší dovolené za rok, za každou utratím cca 15 000 Kč, větší výlohy bývají i za několik zážitkových víkendů během roku, cca tedy 50 000

Na čem šetřím: Snažím se omezit počet alkoholických nápojů v případě večerních akcí, a tím pádem útratu v restauracích, ráda bych si více vařila doma, ale to se příliš nedaří.

Moje finanční zlozvyky: Spontánní nákupy bez rozmyslu (kafíčka, zákusky, oblečení…), obava z většího investování, a tím pádem ponechávání peněz ladem.

Moje finanční cíle nebo přání: Zhodnotit peníze do budoucna k nějaké finanční stabilitě i v době výpadku příjmu (např. mateřství), vč. event. šetření na možné budoucí potomky, našetření si na dostatečný důchod.

Moje finanční obavy: Výpadek příjmu, nutnost zajištění rodiny (tedy maminky) v případě vypadnutí jejího příjmu či potíží s bydlením (event. hypotéka nebo možnost platit druhý nájem).

Jak hodnotím celkovou finanční situaci: Jak dobrou, cítím svobodu v tom, že si mohu pořídit dle možností vše, co si přeji. Zároveň jsem nikdy neměla náročná přání, jelikož pocházím z rodiny s nižšími příjmy (matka samoživitelka). Ráda bych měla rezervu do budoucna, až založím rodinu, abych i při této změně poměrů mohla žít bez větších obav z financí. Důležitá je pro mě finanční nezávislost na partnerovi.

Janu odborník chválí, jen by nastavil jinak úspory

„Je skvělé, že mladá lékařka Jana ví, jak s penězi nakládat, a dokáže si i stanovit jasné cíle, kterých chce dosáhnout. Podle několika dotazníkových šetřeních vyplývá, že každý druhý Čech nemá dostatek financí, aby pokryl nečekaný výdaj nad 10 000 Kč. Je proto super vidět, že má Jana našetřený vcelku solidní finanční polštář,“ komentuje situaci Lukáš Vršecký, zakladatel Patron GO.

A co by doporučil, aby ještě víc ušetřila?

Kromě klasických doporučení, aby využila možnosti změnit operátora například mobilních služeb a ušetřit nebo využívat věrnostních programů obchodů při nákupech a plánování nákupů, se zaměřil i na to, kam ukládat úspory.

„Jana má uložené peníze na spořicím účtu a v investicích. Její snaze to optimálně rozložit není moc co vytknout, měl by se tak chovat každý finančně gramotný člověk. Doporučil bych jí však trochu změnit poměr mezi investováním a spořením. Při dnešní relativně vysoké inflaci spořicí účet spíše prodělává. Rozhodně bych také zkontroloval penzijní připojištění tak, aby Jana dosáhla na nejvyšší možný příspěvek od státu, ten pak dělá hezké zhodnocení. Od 1. 7. 2024 se totiž zvyšuje dolní hranice, od které je nárok na státní příspěvek, a to ze současných 300 Kč na 500 Kč měsíčně,“ radí Lukáš Vršecký.

S kým jsme si povídali o penězích?

Mluvíme se skutečnými ženami o jejich skutečných příjmech, výdajích a finančních problémech.

Budeme rádi, pokud nám také pošlete svůj příběh a vyplníte dotazník. Vaši anonymitu samozřejmě zachováme. Zaslat jej můžete na e-mail redakce redakce.prozeny@firma.seznam.cz.

Načítám