Hlavní obsah

O penězích se (ne)mluví: Kolik peněz máte na měsíc a dokážete něco ušetřit? Napište nám!

Foto: Pixel-Shot, Shutterstock.com

Foto: Pixel-Shot, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

S kolika penězi musíte měsíčně vyjít a jak se vám to daří? Právě to bychom rády zjistily i díky vám! Napište nám popravdě, jak je na tom váš rodinný rozpočet, a nechejte si poradit od odborníků, jak ho lze vylepšit. Tentokrát probereme rodinné finance osmatřicetileté Jany.

Článek

Podle statistiky byla loni průměrná hrubá mzda zaměstnanců 43 193 Kč, což by rodině, kde vydělávají dva, mohlo zaručit pohodlný život. Kdo ale takové peníze opravdu bere? Jak a z kolika peněz musejí české rodiny skutečně vyžít? Chceme zjistit reálný stav, proto vás zveme ke spolupráci.

Pojďte do toho s námi!

Když se mluví o tom, jak české domácnosti postihla drahota, vychází se většinou ze statistik a průměrných čísel, ale to neukazuje reálný stav. Proto jsme si řekly, že je načase se tématu rodinných financí věnovat, a připravily jsme pro vás sérii článků, ve kterých vám hospodaření různých rodin či jednočlenných domácností ukážeme.

Stačí poslat vyplněný dotazník, který najdete níže v článku, a také vaše stručné představení – vše se zachováním anonymity. Tentokrát jsme dotazník sestavily z odpovědí paní Jany, ale příště už to může být o vás!

  • Ukažte, s jakou částkou musíte vyjít vy, napište nám, čeho se bojíte nebo co byste rádi zvládli... A třeba vám s tím pomůže odborník, který zhodnotí vaše možnosti. Vyplněný dotazník nebo prostě jen informace o svém hospodaření můžete poslat na e-mail redakce.prozeny@firma.seznam.cz. Podobně jako to udělala paní Jana.
Foto: Prostock-studio, Shutterstock.com

Odborníci chválí, když se rodiče snaží děti od útlého věku vést k tomu, aby si spořily Foto: Prostock-studio, Shutterstock.com

Janu trápí nedostatek úspor

Janě je třicet osm let, s manželem a pětiletou dcerkou žijí v Praze v bytě 2+1 po babičce, tedy v osobním vlastnictví. Vystudovala střední a vysokou školu se zaměřením na cestovní ruch a leteckou dopravu. Celý svůj dosavadní profesní život je prodejkyní letenek.

Období covidu těžce dolehlo právě na cestovní ruch, ale Jana to naštěstí nepocítila, protože byla v té době na rodičovské dovolené. Po ní se sice nevrátila na původní místo, ale zůstala v oboru a vybrala si zaměstnavatele, který jí umožňuje občasnou práci z domova a úpravu pracovní doby kvůli vyzvedávání dcery ze školky.

Čistý měsíční příjem Jany je 32 000 Kč, jako rodina složí měsíčně 65 000 Kč. Největší část peněz vydají na bydlení a jídlo. Naopak za oblečení neutratí některé měsíce vůbec nic. Protože během rodičovské dovolené vyčerpala všechny ušetřené peníze, začíná s úsporami od nuly. Přesto si mohou dovolit jednu týdenní rodinnou dovolenou u moře, jeden eurovíkend a během roku i nějaké výlety. Dříve byli zvyklí chodit víc do restaurací nebo do kina, to však teď celkově omezili zčásti kvůli financím a také kvůli péči o dceru.

Šetří především proto, že si chtějí znovu vytvořit finanční polštář, a snaží se, aby dcera odmalička věděla, že nelze koupit vše, co si přeje, ale jen s rozmyslem a že je lepší investovat do zážitků než do věcí.

Dotazník: rodinné finance

PRODEJKYNĚ LETENEK JANA A JEJÍ RODINA

Kolik dáme dohromady: Přibližně 65 000 Kč

Kolik padne na bydlení: Přibližně 9 000 Kč

Kolik platíme za jídlo: Přibližně 8 000 Kč

Kolik platíme za oblečení: Zde je to dost variabilní, některé měsíce vůbec nic.

Kolik platíme za drogerii a podobně: Přibližně 1 000 Kč

Co jsme museli oželet nebo čeho kupujeme méně: Myslím, že chodíme méně do kina a celkově do restaurací.

Kolik máme naspořeno: Po ukončení rodičovské nezbylo skoro nic, tak začínáme pomalu znova střádat.

Jak snahu šetřit (ne)pocítily naše děti: Pětiletá dcera zatím snahu šetřit nepocítila, ale učíme ji, že si nemůže koupit při nákupu pět dobrot, ale jen jednu.

Kolik můžeme investovat do dovolené a zážitků: Nemůžeme vyrazit do destinace, do jaké bychom chtěli, ale jednu letní dovolenou a jeden eurovíkend na vlastní pěst + nějaké výlety zvládneme.

Z dalšího zdražování (ne)máme obavy: Máme obavy, ale nezbyde nic jiného než se nějak přizpůsobit.

Můj finanční zlozvyk: Když mám na účtu peníze, mám tendenci rozhazovat. Proto pokud chci něco ušetřit, musím si dát peníze stranou hned, když přijde výplata. Občas se ale neubráním spontánním nákupům…

Můj strach spojený s financemi: Že nemám žádnou finanční rezervu. Také mě děsí představa, že do výplaty zbývá třeba ještě týden a na účtu mám nulu…

Mé finanční cíle (naděje): Cílem je mít dostatečnou finanční rezervu, případně investovat. Také bych ráda naučila dceru finanční gramotnosti.

Celkové hodnocení finanční situace rodiny: Nemáme se špatně, to rozhodně ne, ale na velké rozhazování to není. Musíme už přemýšlet a hledět na ceny. Omezili jsme výlety a různé aktivity. Dřív jsme si mohli dovolit častěji třeba zoo, aquapark nebo podobné aktivity.

Doporučení odborníka pro paní Janu

O zhodnocení finanční situace rodiny a doporučení, jak nejlépe spořit, jsme požádaly Jiřího Hluchého, zakladatele fintechu Frenkee. Ten vidí možnosti rodiny jako velmi dobré: „S celkovým příjmem 65 000 Kč se dají rezervy pohodlně vytvářet. Rodina má nad poměry dobré návyky a zdravé finanční uvažování. Mají samozřejmě výhodu ve vlastním bydlení, které není zatížené hypotékou.“

A jaké kroky doporučuje:

  • Po odečtení nákladů rodině zbývá 47 000 Kč měsíčně, z toho bych doporučil minimálně 25-30 % odkládat pravidelně každý měsíc do dlouhodobého investičního programu, který bude možné využít, kdyby se Jana rozhodla odejít do důchodu dřív, než bude mít odpracovanou dobu.
  • Dalších 10 % bych odkládal pravidelně tam, kde nebudou peníze k dispozici na platební kartě, ale jsou dostupné prakticky okamžitě – například na spořicí účet. Ten by měl vložené peníze částečně zhodnocovat a postupně vytvářet rezervu na minimálně šest, optimálně 12 měsíců.
  • Jakmile bude tato rezerva vytvořena, mohou stejným způsobem odkládat tuto část příjmu jako základ na rodinnou dovolenou. „Je dobré se naučit neutrácet za zbytečnosti a vytvořit si návyk na odkládání peněz stranou,“ dodává k tomu Jiří Hluchý.
  • Bylo by dobré vytvořit investiční program pro dceru. Určitě ocení, že bude mít peníze na studia nebo vstup do života. „Je dobře, že dceru vychovávají tak, že nemůže mít vše. U dětí skvěle funguje i to, že si peníze mohou vydělat například při domácích pracích a vidí, že hračka stála dost úsilí. Stejně tak se naučí pracovat s omezeným rozpočtem, což se jim hodí po celý život,“ shrnuje Jiří Hluchý.

Poslechněte si první díl finančního podcastu:

Podcast O penězích se (ne)mluví

Seriál pro ženy o financích. Svěží rozhovory se ženami o penězích. Moderátorka Míša Raková se svými hosty probírá rozmanitá finanční témata – od rodinného rozpočtu přes majetek v manželství až po investice. Poslouchejte praktické tipy, jak lépe zvládat peníze, na ProŽeny.cz. A mluvte o penězích!

  • Podcast vychází každé úterý a můžete si ho poslechnout také na Podcasty.cz či v podcastových aplikacích, jako jsou Spotify či Apple Podcasts, kde můžete O penězích se (ne)mluví i odebírat.

Načítám