Hlavní obsah

Dobře žijí z jednoho platu, i když je Jindra doma s třemi dětmi. Mluvíme o vyrovnaném rodinném rozpočtu

Foto: Halfpoint, Shutterstock.com

Foto: Halfpoint, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jak žije rodina se třemi dětmi, když je žena v domácnosti? Právě to se nám snažila ve svém příběhu popsat paní Jindra z malé vesnice. Co vše hraje roli v jejich rodinném rozpočtu?

Článek

Máme radost, že vás zaujaly příběhy žen, které nám umožnily nahlédnout do svých rodinných financí a ukázaly, jak se jim hospodaří. Budeme rádi, když se také zapojíte a pošlete nám své údaje. Vyplňte dotazník, přidejte krátký popis rodinné situace, věk a bydliště (stačí okres nebo kraj). Vaši anonymitu samozřejmě zachováme! Své příspěvky můžete posílat na e-mailovou adresu redakce.prozeny@firma.seznam.cz.

S kým jsme si povídali o penězích?

Mluvíme se skutečnými ženami o jejich skutečných příjmech, výdajích a finančních problémech.

Jsem žena v domácnosti – a jsem ráda

Jindra s manželem a třemi dětmi (13, 12 a 9 let) bydlí na malé vsi na Pardubicku, v rodinném domě, který není zatížený hypotékou. Manžel (48) pracuje v kovovýrobě a vydělává 39 tisíc čistého a ona je doma s dětmi. Její oficiální status je tedy žena v domácnosti. Díky tomu, že děti jsou mladší 15 let a nechodí do družiny, nemusí za sebe odvádět sociální ani zdravotní pojištění, takže mají k dispozici celou manželovu výplatu.

Mezi jejich hlavní výdaje patří náklady za energie a vodu v domě, což je osm tisíc. K tomu ještě vydají kolem pěti tisíc měsíčně za benzin do dvou aut, protože jedno potřebuje manžel na cesty do práce a druhé Jindra na nákupy a rozvážení dětí do škol a na kroužky (za ty vydají asi 20 tisíc ročně, tedy 2 tisíce měsíčně ve školním roce).

Od narození prvního dítěte spoří potomkům dva tisíce měsíčně na budoucí studia. Spoří i formou investování – asi 2 500 Kč měsíčně. Sjednali si také pojištění celé rodiny, které stojí 2 500 Kč, a k nákladům je nutné dále připočíst povinné ručení za auta a motorku.

Za jídlo utrácíme velmi málo

Rodina paní Jindry má u domu zahrádku a hospodářství, takže si leccos vypěstuje a také zpracuje, proto hodně ušetří za jídlo. Zásoby mají i v zimě – vyrábějí domácí marmelády, kečupy a podobně. Jsou soběstační i v mase a vajíčkách. Protože děti obědvají většinou doma a Jindra vaří, hodně ušetří i na tom. Proto ani nepočítá, kolik dá měsíčně za jídlo, ale není to podle ní moc. A když mají na něco chuť, tak si to mohou dovolit. Naspořeno mají něco mezi 100 až 150 000 Kč, což jsou peníze určené i na opravy na domě nebo stavbu garáže či třeba skleníku.

Foto: Tint Media, Shutterstock.com

V rodinách bývá jedna z nejvyšších položek ve výdajích za jídlo, Jindra si ale většinu obstará z vlastních zdrojů, tedy ze zahrady a hospodářství. Samozřejmě to stojí úsilí, energii a také časFoto: Tint Media, Shutterstock.com

Čas věnuje dětem a vyplácí se to

Na dovolené rodina moc nejezdí, maximálně prý na pár dní v zimě na hory a v létě třeba pod stan. Rádi společně jezdí na cyklistické výlety po okolí, na vzdálenější místa vyrážejí autem. Děti mají vše, co potřebují na své vyžití i do školy: výbavu na lyžování, brusle, kolo, ale třeba i notebook.

Jindra si pochvaluje, že děti moc nesedí u počítačů a mobilů, ale jsou rády venku a pomáhají s hospodářstvím. Ve škole mají samé jedničky. A ona věří, že je to i tím, že má čas jim pomáhat s učením a věnovat se jim. I proto si myslí, že být ženou v domácnosti je dobrá věc, i když se jí prý lidé často ptají, jestli se doma nenudí a proč nevydělává. Ale pro ni je to cesta správným směrem, alespoň dokud ji děti potřebují.

DOTAZNÍK: RODINNÉ FINANCE

ŽENA V DOMÁCNOSTI JINDRA A JEJÍ RODINA

Jméno a věk: Jindra, 39 let

Rodinný stav a počet dětí: Vdaná, 3 děti

Povolání: Žena v domácnosti

Celkové rodinné příjmy měsíčně: 39 000 Kč

Náklady na bydlení: 8 000 Kč

Náklady za jídlo: To nepočítám, ale není to nějak moc.

Náklady na oblečení: Nepravidelné

Náklady na drogerii nebo jiné větší položky: Větší položky jsou za kroužky – kolem 2 tisíc měsíčně, pak 2 500 Kč do investic, 2 500 do pojištění celé rodiny, 5 tisíc za benzin + povinná ručení za dvě auta a motorku.

Co jsme museli oželet nebo je na nás drahé: Nevybavuji si.

Úspory na horší časy: 100 až 150 tisíc Kč

Museli jsme už šetřit na dětech: Zatím ne, ale děti jsou skromné, každý měsíc pro ně spoříme 2 000 Kč na studia.

Kolik můžeme investovat do dovolené: Na dovolené moc nejezdíme, ale na výlety ano.

Moje finanční zlozvyky: Asi žádné nemám.

Moje finanční cíle nebo přání: Mít na nenadálá vydání.

Moje finanční obavy: Asi jen z toho, že by muž nemohl pracovat, snad by to pomohla řešit pojistka.

Jak hodnotím celkovou finanční situaci rodiny: Jsem ráda, že mohu zůstat doma s dětmi a s financemi umíme zacházet uspokojivě, aby nikomu nic nechybělo.

Rodina si vede skvěle, říká odborník

A jak hospodaření rodiny vidí odborník? Vzhledem k úsporám a také investicím jsme čekali, že ji pochválí, a to se také stalo. „V tomto příběhu můžu poradit opravdu jen drobnosti. Mám radost, že se pořád najdou rodiny, které fungují se zdravými financemi a rozpočtem,“ říká Jiří Hluchý, zakladatel fintechu Frenkee.

Rodina umí i z jednoho příjmu ušetřit a současně prostřednictvím spořicích a investičních programů zajistit budoucnost pro děti. Je skvělé číst, že rodina myslí i na kvalitní zajištění zdravotních rizik prostřednictvím životního pojištění, které především u napjatějších rozpočtů může zachránit rodinnou finanční situaci. Další skvělá věc je, že z našetřených peněz rodina investuje do vlastního majetku a zhodnocuje nemovitost.

  • Jediné, co bych doporučil, je pravidelná kontrola investičních produktů a jejich výkonnost, aby peníze pro rodinu a především pro děti stále dobře pracovaly. To samé bych doporučil u životního pojištění. I tam je třeba se jednou za rok nebo dva zamyslet nad tím, jestli rizika sjednaná ve smlouvě jsou pro rodinu aktuální a zda jsou pojistné částky dostačující, kdyby se něco stalo s živitelem rodiny nebo ostatními členy.

Podcast O penězích se (ne)mluví

Seriál pro ženy o financích. Svěží rozhovory se ženami o penězích. Moderátorka Míša Raková se svými hosty probírá rozmanitá finanční témata – od rodinného rozpočtu přes majetek v manželství až po investice. Poslouchejte praktické tipy, jak lépe zvládat peníze, na ProŽeny.cz. A mluvte o penězích!

  • Podcast vychází každé úterý a můžete si ho poslechnout také na Podcasty.cz či v podcastových aplikacích, jako jsou Spotify či Apple Podcasts, kde můžete O penězích se (ne)mluví i odebírat.

Načítám