Hlavní obsah

Život ve strachu a obavách o dceru, Stanislava (36) musí vyjít s 20 tisíci na měsíc. Pohled do peněženek českých žen

Foto: Sergei Dmitrienko, Shutterstock.com

Foto: Sergei Dmitrienko, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kolik máte měsíčně na živobytí a jak moc musíte přemýšlet o tom, kolik vydáte? Ptáme se českých žen a hledáme pravdivou odpověď na otázku, jak se mají české domácnosti. Požádali jsme o pomoc i vás – a ozvala se paní Stanislava.

Článek

Jak na tom jsou české domácnosti doopravdy, s kolika penězi hospodaří a jak moc na ně dopadlo či dopadá zdražování? To jsou otázky, které se snažíme zodpovědět v naší sérii článků a v podcastu O penězích se (ne)mluví. Budeme rádi, když nám svěříte, s jakým rozpočtem hospodaříte vy. Vyplněný dotazník můžete poslat na e-mailovou adresu redakce.prozeny@firma.seznam.cz. Zveřejňujeme ho anonymně. Připojíte se?

S kým jsme si povídali o penězích?

Mluvíme se skutečnými ženami o jejich skutečných příjmech, výdajích a finančních problémech.

Probíhá rozvod, manžel nic neplatí

Stanislavě je 36 let a žije v osmitisícovém městě ve Středočeském kraji. Má malou dceru a žije s ní momentálně sama, protože je na začátku rozvodového řízení. Vztahy s otcem dítěte nejsou zrovna ideální, takže do rozhodnutí soudu nemůže počítat s finanční pomocí, ale ani nechce žádat úřady o pomoc. Musí vyjít se svým příjmem, a ten je 20 tisíc korun. Pracuje v kantýně jednoho podniku a aby mohla dceru vyzvedávat ze školky, nechala si zkrátit pracovní dobu na šest hodin.

Stanislava přiznává, že její finanční situace není růžová a sotva vyjde. Bydlení ji stojí 11 tisíc, a když k tomu připočte náklady na jídlo a nezbytnou drogerii a občas na oblečení nebo boty pro dceru, mívá velké starosti, jak vyžít do další výplaty. V takové chvíli většinou vypomohou její rodiče, ale byla by velmi ráda, kdyby to zvládala sama. Doufá, že po rozvodu dostane od exmanžela na dceru nějaké alimenty (výživné lze získat i na manželku), a až bude přesně vědět, s kolika penězi hospodaří, teprve pak bude zjišťovat, zda by nemohla případně dostat nějaké sociální dávky.

Chce si našetřit rezervu

Při úvahách o svých financích se bojí hlavně o to, aby nestrádala dcera, aby nebyla například vyloučená z kolektivu, pokud nebude moci jet na školu v přírodě nebo na hory. Bojí se samozřejmě i výpadku financí, kdyby byla nemocná. V tuto chvíli si to nemůže dovolit, takže do práce chodila i s antibiotiky. Když je nemocná dcera, hlídá ji babička.

Stanislava by chtěla něco našetřit nejen jako rezervu pro jistotu, ale také naspořit dceři do začátku, aby měla v budoucnu na školy nebo nějaké bydlení, až bude dospělá. V tuto chvíli ale neví z čeho, protože už vyškrtla i návštěvy kadeřníka, nekupuje si nic na sebe a nechodí za kulturou.

Dotazník: Rodinné finance

KANTÝNSKÁ STANISLAVA A JEJÍ SITUACE

Jméno a věk: Stanislava, 36 let

Rodinný stav a počet dětí: Jsem těsně před rozvodem, mám dceru ve školce.

Povolání: Pracuji v kantýně na zkrácený úvazek.

Celkové rodinné příjmy měsíčně: 20 tisíc

Náklady na bydlení: 11 tisíc

Náklady za jídlo: Asi 3 tisíce

Náklady na oblečení: Podle sezony, teď v zimě asi 2 tisíce i za boty pro malou

Náklady na drogerii: 500 Kč

Co jsme museli oželet nebo je na nás drahé: Kadeřník, kosmetika, oblečení pro sebe, dovolená…

Úspory na horší časy: Skoro nic, vždy do nich sáhnu, když se něco děje, naposledy když se mi rozbil bojler.

Museli jsme už šetřit na dětech: Ano, nemůžeme tolik na výlety nebo jít plavat a podobně.

Kolik můžeme investovat do dovolené: Asi 2 tisíce

Moje finanční zlozvyky: Sladkosti pro dceru

Moje finanční cíle nebo přání: Mít nějakou rezervu a našetřit dceři do začátků, až bude dospělá.

Moje finanční obavy: Mám strach, že nebudu moci dceři zaplatit třeba výlet se školou nebo lyžařský výcvik, a bude ochuzena o to, co její vrstevníci mít nebo zažít mohou.

Jak hodnotím celkovou finanční situaci rodiny: Není moc dobrá.

Co radí Stanislavě odborník na finance

Situace paní Stanislavy není momentálně zrovna růžová, takže radu odborníka moc ráda využije, protože sama ví, že by měla něco udělat. Jak tedy vše komentuje Jiří Hluchý, ředitel online finančního experta Frenkee?

Tento příběh samozřejmě není nic příjemného. Možná nejsmutnější na tom je přístup „chlapa“, který musí dostat papír od soudu, aby finančně podporoval svou dceru, a tím rozpočtu pomohl. Ale i to se bohužel stává. Paní Stanislava by mohla postupovat následovně:

  • Z příjmu podle doložených výdajů stále zbývá cca 3 500 Kč každý měsíc. Z toho by bylo dobré začít určitě část odkládat. I 2 000 Kč měsíčně vytvoří během prvních pár let příjemný finanční polštář, který se může hodit. Současně to rozjede i potřebný návyk peníze odkládat, i když jich z měsíčního příjmu moc nezbývá. Je potřeba si uvědomit, že o peníze, které začne pravidelně odkládat, nepřijde, ale naopak se jí díky složenému úročení začnou rychleji množit. Přitom je bude mít stále dostupné v řádu dnů, kdyby byly potřeba.
  • Když už není kde škrtat, je potřeba se zamyslet nad tím, kde víc vydělat. Pokud se paní Stanislava ještě nezkoušela porozhlédnout po změně práce, pak bych jí to doporučil. Věřím, že i na malém městě se najde prostor pro lepší a lépe placenou práci. Spolehlivého zaměstnance v dnešní době firmy patřičně ocení. Případně bych se zkusil stávajícího zaměstnavatele zeptat na zvýšení platu. I 2 000 Kč měsíčně budou v rozpočtu paní Stanislavy hrát velkou roli.
  • Hrdost stranou. Doporučuji využít i pomoc od státu. Od toho tady stát a jeho sociální politika jsou. Komu jinému by měla státní kasa pomoci k lepšímu životu než pracující matce samoživitelce.
  • Velká chyba je chodit do práce, když jsem opravdu nemocný. V případě nemoci dítěte by se dalo využít ošetřovné – příspěvek od státu se dá čerpat na 16 dní nemoci, což by určitě pomohlo. Není tak drahé si připlatit náhrady mzdy v případě pobírání ošetřovného nebo nemocenské i v soukromém pojištění. Náklad na pojištění sice může být cca 300 Kč, ale určitě se vyplatí dát se zdravotně pořádně do kupy. Pro srdce není nic horší než nemoci přecházet.

Nejvíc ale Stanislava potřebuje zvýšit příjem. Jaké má možnosti?

  • Dohoda s otcem dítěte
  • Zkusit se domluvit na zvýšení platu v současném zaměstnání, případně se podívat po lépe placené práci
  • Využít státní podpory a příspěvky

Podcast O penězích se (ne)mluví

Seriál pro ženy o financích. Svěží rozhovory se ženami o penězích. Moderátorka Míša Raková se svými hosty probírá rozmanitá finanční témata – od rodinného rozpočtu přes majetek v manželství až po investice. Poslouchejte praktické tipy, jak lépe zvládat peníze, na ProŽeny.cz. A mluvte o penězích!

  • Podcast vychází každé úterý a můžete si ho poslechnout také na Podcasty.cz či v podcastových aplikacích, jako jsou Spotify či Apple Podcasts, kde můžete O penězích se (ne)mluví i odebírat.

Načítám