Hlavní obsah

Ivana (55) chce dřív do důchodu. Zvládne to? Pohled na finance českých žen aneb O penězích se (ne)mluví

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kolik peněz mají české domácnosti opravdu na život a jak jsou lidé schopni vyjít? Na tyto otázky hledá odpovědi náš seriál, který mapuje rodinné finance po celé republice. Požádali jsme o pomoc i vás – a ozvala se paní Ivana.

Článek

Stále se sice mluví o tom, že zdražování na české domácnosti těžce dopadlo, ale zeptal se vás někdo, jak to zvládáte? My se vás ptáme. Chceme ukázat, jak reálně vyžijete s tím, co měsíčně vyděláte.

Pojďte do toho s námi! Když se mluví o tom, jak české domácnosti postihla drahota, většinou se jen teoretizuje, ale tomu uděláme konec. Přinášíme sérii článků, které nabízejí sondu do skutečných rodinných financí. A oceníme, když do toho půjdete s námi! Stačí poslat vyplněný dotazník a stručné představení, vaši anonymitu samozřejmě zachováme.

Ukažte, s jakou částkou musíte vyjít, napište nám, čeho se bojíte nebo co byste rádi zvládli… A třeba vám s tím pomůže odborník, který zhodnotí vaše možnosti. Vyplněný dotazník nebo prostě jen informace o svém hospodaření můžete poslat na e-mail redakce.prozeny@firma.seznam.cz. Podobně jako to udělala pětapadesátiletá Ivana.

S kým jsme si povídali o penězích?

Mluvíme se skutečnými ženami o jejich skutečných příjmech, výdajích a finančních problémech.

Zatím vyjdu, ale chci ušetřit na důchod

Paní Ivana (55) je z Prahy. Je vdaná a žije v bytě v osobním vlastnictví jen se svým 23letým synem. Manžel s nimi nebydlí, a proto do rodinného rozpočtu nepřispívá. Ivana pracuje v kanceláři, a i když ji práce baví, přiznává, že vyšší plat by se hodil. Největší položky jejích výdajů představují náklady na bydlení a jídlo, ale také na benzin, protože skoro každý víkend jezdí za manželem na venkov, kam se po odchodu do důchodu přestěhoval. Syn ještě studuje, ale chodí na brigády, takže si na to, co potřebuje, vydělá sám.

Ivana moc ráda chodí za kulturou, sportuje a ve volném čase se věnuje zahrádce – a to všechno stojí peníze. Ráda je za koníčky vydá, i když připouští, že už se musela v poslední době uskromnit nejen kvůli zdražování, ale i proto, že z rozpočtu vypadl manželův plat. Třebaže má Ivana naspořeno asi sto tisíc, tak ví, že by potřebovala víc, aby mohla jít dřív do důchodu a cestovat. Kolik by si mohla dávat stranou, zatím neuvažovala, protože musí teprve zjistit, jak měsíčně vyjde.

Dotazník: Rodinné finance

ASISTENTKA IVANA A JEJÍ RODINA

Jméno a věk: Ivana, 55 let

Rodinný stav a počet dětí: Vdaná, 1 dítě, manžel nepřispívá do rodinného rozpočtu, nebydlí s námi.

Povolání: Asistentka v projektové kanceláři

Celkové rodinné příjmy měsíčně: 30 000 Kč

Náklady na bydlení: 10 000 Kč

Náklady za jídlo: Obědy v práci cca 2 400 Kč, celkem asi 6 000 Kč

Náklady na oblečení: Asi 1 000 Kč, těm sekáčům se občas nejde vyhnout.

Náklady na drogerii nebo jiné větší položky: Drogerie 500 Kč, benzin 2 000 Kč

Co jsme museli oželet nebo je na nás drahé: Nic mě nenapadá, možná návštěva koncertů, chodila bych častěji.

Úspory na horší časy: 100 000 Kč

Museli jsme už šetřit na dětech: Ne

Kolik můžeme investovat do dovolené: 1× za 2 roky zahraniční dovolená do 40 000 Kč

Moje finanční zlozvyky: Nevím, jestli je to zlozvyk, ale občas jdu na víno.

Moje finanční cíle nebo přání: Naspořit si, abych mohla jít dřív do důchodu a cestovat.

Moje finanční obavy: Nic mě nenapadá, občas si jen říkám, jestlipak jednou vyjdu z důchodu.

Jak hodnotím celkovou finanční situaci rodiny:roli samoživitelky jsem krátce, ale na vyskakování to moc není.

Co Ivaně doporučuje odborník na finance

Ivaniny rodinné finance jsme předložili ke komentáři odborníkovi. Tentokrát to byl Alan Pock, výkonný ředitel a spoluzakladatel investiční platformy Investown:

  • Začněme tím, že je skvělé, že má Ivana už 100 000 Kč. Tento fond poslouží jako finanční rezerva pro nepředvídané situace, například zdravotní problémy nebo neplánované výdaje a v ideálním případě také jako dobrý základ peněz na důchod.
  • Do důchodu by Ivana měla jít v 65 letech a podle jejího současného příjmu by měla dostávat přes 20 000 korun, což by, bez dovolených, mělo pokrýt měsíční náklady. A to je velice pozitivní! Nicméně kdyby chtěla do předčasného důchodu, například už v 60 letech, důchod by byl jen přes 15 tisíc, což vytváří nemalou měsíční díru vzhledem k životním nákladům, které přesahují 20 tisíc korun. Co s tím?
  • Ivaně bych odchod do předčasného důchodu nedoporučoval. Pozitivní ovšem je, že když vydrží pracovat až do řádného důchodu a bude si poctivě měsíčně spořit, královské cestování ji v důchodu nemine. Řekněme, že by si odkládala měsíčně na spořicí účet se zhodnocením 3,5 % 1 600 korun na dovolené a tisíc korun na občasnou návštěvu vinárny s přáteli (odpočívat se musí), pak jí zbyde z rozpočtu ještě 7 900 Kč měsíčně, které by také mohla investovat do snu o předčasném důchodu a cestování.
  • Vzhledem k tomu, že do důchodu už zbývá z hlediska možnosti spořit jen deset let, pro maximalizaci daňové úspory bych doporučil dávat 2 200 Kč do DIP (= dlouhodobý investiční produkt) a 5 700 Kč do doplňkového penzijního spoření. Při orientačním zhodnocení a úspoře na daních tento postup udělá celkový budget na cestování přes 1,5 milionu korun, a to už je moc hezké. A je potřeba počítat také s tím, že úspory se budou i nadále zhodnocovat, a budou tak vydělávat průběžně i po odchodu do důchodu.

Podcast O penězích se (ne)mluví

Seriál pro ženy o financích. Svěží rozhovory se ženami o penězích. Moderátorka Míša Raková se svými hosty probírá rozmanitá finanční témata – od rodinného rozpočtu přes majetek v manželství až po investice. Poslouchejte praktické tipy, jak lépe zvládat peníze, na ProŽeny.cz. A mluvte o penězích!

  • Podcast vychází každé úterý a můžete si ho poslechnout také na Podcasty.cz či v podcastových aplikacích, jako jsou Spotify či Apple Podcasts, kde můžete O penězích se (ne)mluví i odebírat.

Načítám