Hlavní obsah

Soud nařídil konec mamahotelu! Kdy můžete děti vystěhovat vy? Pokud dostudovaly, je zákon na vaší straně

Foto: SpeedKingz, Shutterstock.com

Foto: SpeedKingz, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Není žádná výjimka, že děti zůstávají bydlet s rodiči i dlouho poté, co by se mohly a měly postavit na vlastní nohy. Je to pro ně finančně výhodnější. Mamahotel, jak se tomu říká, je zkrátka pohodlnější.

Článek

Je dospělé, vydělává si, ale ne a ne se odstěhovat ze svého dětského pokojíčku a nijak vám nepřispívá na domácnost? Jestli to platí i pro vaši ratolest, je na čase si promluvit. Mnoho rodičů své děti hýčká svou péčí bez ohledu na to, že jim je dávno přes dvacet a mnohdy i přes třicet. Co když už to rodiče začne přece jen zmáhat? Mohou dětem obrazně řečeno postavit kufry za dveře a říct jim, aby šly po svých?

Italský soud nařídil zrušit mamahotel

Nedávno se podobnou otázkou - zda děti musí opustit domácnost rodičů, pokud si to rodiče přejí - zabýval soud v Itálii. Právě tam je pobyt v mamahotelu obvyklý, podle statistik se mladí Italové rozhoupou k odchodu z rodného hnízda kolem 31 let a Italky o dva roky dřív.

Případ, který soud projednával, se týkal dvou synů - 40 a 42 let, kteří se ani přes opakované výzvy své matky nehodlali odstěhovat z jejího bytu. Matce došla trpělivost a dala je k soudu s tím, že ani jeden nepřispívá ani na nájem, ani na chod domácnosti. Soud neměl s muži slitování a nařídil jim, že se musí do prosince odstěhovat.

Mamahotel šetří dětem peníze

To, že děti zůstávají bydlet s rodiči i ve vyšším věku, se stává v posledních letech standardem po celé Evropě. Důvodem jsou hlavně peníze - tedy snaha dětí ušetřit za bydlení, ale i náklady na živobytí. Rodiče jsou totiž přirozeně zvyklí hradit jejich náklady a mnohdy s tím nepřestanou ani v situaci, kdy už si dítě vydělává samo a mělo by se na nákladech spojených s bydlením a provozem podílet, pokud tedy nebydlí samostatně.

Citovali jsme statistiku z Itálie, kde jsou mladí s rodiči do poměrně vysokého věku. V Evropě je totiž průměrný věk, v němž potomci opouštějí domácnost rodičů, 26 let. Důvodem je většinou argument, že nemají dost peněz, aby si zaplatili nájem svého bytu nebo spláceli hypotéku na jeho koupi.

Foto: BearFotos, Shutterstock.com

Zneužívá vás vaše dospělé dítě a nechce se postavit na vlastní nohy? Braňte seFoto: BearFotos, Shutterstock.com

Dokdy musí rodiče živit své děti?

Rodiče mají samozřejmě ke svým dětem vyživovací povinnost, ale ta není nekonečná. Rozhodně trvá do osmnácti let, kdy se z dítěte stává právně plnohodnotná samostatná jednotka, která za sebe může rozhodovat a v podstatě by se mohla postavit na vlastní nohy.

Vyživovací povinnost trvá do 18, maximálně do 26 let, pokud se dítě připravuje na budoucí povolání, tedy prezenčně studuje vysokou školu nebo třeba vyšší odbornou školu. V té době jsou rodiče povinni ho vyživovat. Jestliže tedy s rodiči bydlí, nemusí dítě přispívat na nájem ani chod domácnosti. Pokud by se chtělo v té době odstěhovat, pak mu jsou rodiče povinni platit výživné, které se vypočítá z jejich příjmů a potřeb dítěte,“ vysvětluje advokátka Karolína Nová z advokátní kanceláře KN Legal.

Prakticky řečeno - jestliže chce nebo musí bydlet v době studií někde v podnájmu nebo na kolejích, pak mu musíte pomoci finančně zvládnout provoz. Pokud na to vaše výplata nestačí, musí si dítě přivydělat samo, například na brigádách nebo jinak.

Ve chvíli, kdy dítě dostudovalo a mělo by si najít práci, už můžete požadovat, aby naopak přispívalo vám. Bez ohledu na to, zda si práci hledá či našlo, nebo se mu „líbí“ být bez práce.

Mohu vystěhovat své dítě?

Co ale mohou udělat rodiče v situaci, kdy se nechtějí dívat na to, jak dítě nepracuje, nevydělává si a jen žije z toho, co má doma k dispozici? Mohou se nějak bránit a v podstatě ho vystěhovat, když má doma trvalé bydliště? Jak mají postupovat rodiče, jejichž děti evidentně zneužívají jejich dobroty a spoléhají na mamahotel? „Lze se obrátit na soud, který by měl nařídit vystěhování. V případě zletilého ho rodič - majitel bytu - může z trvalého pobytu odhlásit i sám na příslušném úřadě,“ upřesňuje advokátka Petra Karbanová.

Smůlu ale mají rodiče, kteří například dům nebo byt přepsali na děti. Ty pak nemůžete dotlačit k tomu, aby se odstěhovaly. Stejné by to bylo i v případě, že má dítě uzavřenou nájemní smlouvu - pak byste museli počkat, až uplyne lhůta, která je v ní sjednána.

Načítám