Hlavní obsah

Brigáda při škole: Zbytečný stres, nebo lekce do života?

Foto: VGstockstudio, Shutterstock.com

Foto: VGstockstudio, Shutterstock.com

Reklama

Už uvažujete, jak budou trávit vaše děti čas po vyučování? Zatímco mladší si už asi vybírají zájmové kroužky, starší studenti možná přemýšlejí o brigádě. V čem jim může prospět a co nepodcenit, aby naopak neublížila?

Článek

V životě se děti napracují ještě dost, nehoňte je tedy do brigády jen proto, že sotva vycházíte s rodinným rozpočtem. Naučit se zacházet s penězi a uvědomit si hodnotu věcí jde i bez toho. Pokud si ovšem chtějí koupit něco dražšího, pak bývá vhodné, aby se na tom finančně podílely.

Pomozte jim tedy najít vhodný způsob. Domluvte se třeba na placené výpomoci s domácími pracemi nad rámec běžných povinností, své služby mohou nabídnout i příbuzným nebo sousedům: za peníze lze venčit psy, posekat trávu nebo pomoci s doučováním či hlídáním dětí.

Co je třeba promyslet předem

Je-li potomkovi víc než 15 let a má ukončenou povinnou školní docházku, může si hledat klasickou brigádu. Nejdřív společně proberte, jak velký úvazek zvládne: brigáda během školního roku je něco jiného než o prázdninách. Chce prací trávit volné víkendy? Nevadí-li mu vstávání, může roznášet několikrát týdně letáky nebo venčit psy. Nemá-li kroužky ani časově náročné koníčky, zvládne i ve všední den věnovat pár hodin například doučování, úklidu kanceláří nebo brigádě ve fastfoodu.

Mějte na paměti, že zejména fyzická námaha může vyčerpávat a příliš velký úvazek zhorší školní výkony. Pozor i na nedostatek spánku. Práce v noci je do 18 let zakázaná, ale i pozdní večerní či časné ranní směny mohou dlouhodobě narušit biorytmus. Brigáda by také měla být v blízkém okolí – dlouhé dojíždění ubere čas potřebný na školu, koníčky i odpočinek.

Foto: Suzanne Tucker, Shutterstock.com

I mladší děti si mohou přivydělat, například pomocí doma či sousedůmFoto: Suzanne Tucker, Shutterstock.com

Peníze motivují, ale jsou tu i jiné benefity

S potomkem proberte, proč na brigádu chce a na co šetří. Láká ho samozřejmě vidina vlastních peněz, ale jestli práci dokáže věnovat třeba jen tři hodiny týdně, velkého výdělku se nedočká. Brigádou si vydělá od 80 do 150 korun za hodinu, na vysněný lepší mobil nebo dovolenou s kamarády by šetřil dlouho. V práci se ale zároveň učí důležité věci: samostatnosti, slušnému vystupování, komunikaci s cizími lidmi i autoritami. Že právě tohle jsou penězi nevyčíslitelné zkušenosti, víte vy, ale dítě to příliš nevnímá.

Nabídněte, že když bude pracovní závazky plnit dobře a šetřit si, část peněz na vysněnou věc mu doplníte. Díky brigádě si potomek uvědomí, kolik hodin práce k vytouženému dárku vede, a snáz pochopí, proč mu nemůžete jen tak koupit třeba lepší počítač. „Od 15 let není od věci seznámit dítě s rozpočtem domácnosti. Dětem se může zdát, že berete velkou částku, ale pak jsou často překvapené, kolik měsíčně utratíte,” radí Miroslav Zborovský, finanční ombudsman z Home Creditu.

Tohle chci dělat, až budu velká

Díky brigádě někdy mladý člověk zjistí, co by ho bavilo i v čem se zlepšit, aby obstál v konkurenci. Může rozvíjet talent a zjistit, že živit se dá i koníčkem. Mimochodem, činností uměleckou, sportovní, reklamní nebo kulturní si lze vydělávat i před patnáctinami, i to je možná cesta pro mladší děti. Co to zkusit jako lektor kroužku v domě dětí, nabídnout se jako fotograf místnímu deníku nebo cit pro vtip a psaní zužitkovat jako copywriter?

Brigáda v době covidové

Počítejte i se specifiky současné doby: brigáda může znamenat povinnost strávit několik hodin v roušce, mít test nebo očkování. Mnoho oborů je pandemií poznamenáno a pracovních nabídek ubylo. Nezaměřujte se proto jen na pročítání inzerátů – studenti mohou zkusit aktivně nabízet své síly. Zdravotnická a pečovatelská zařízení potřebují pomoc s úklidem a roznáškou, úřady s drobnou administrativou, poptávka bude i v zemědělství a u práce v lesích. Vydělávat se dá i z domova – programováním, šitím nebo pečením dortů.

Foto: Studio Romantic, Shutterstock.com

Utratit stovku, to je hned. Vydělat si ji fyzicky náročnou práci pomůže dětem pochopit, jak to v životě chodíFoto: Studio Romantic, Shutterstock.com

Když nejde o peníze...

Jestli studentovi nejde ani tak o přivýdělek, ale spíš o zajímavou aktivitu a praxi, cenné zkušenosti mu může dát i dobrovolnická činnost – menší programy běží celoročně. Práce s dětmi či seniory nebo ekologické projekty pomohou rozšířit obzory a připraví i na profesní život. „Bez ohledu na obor budou totiž stále žádanější takzvané dovednosti budoucnosti, jako je kreativita, kritické myšlení, mentální pružnost, interpersonální dovednosti a práce v mezinárodních týmech,“ tvrdí zakladatelka Institutu kariéry a rozvoje Lucie Mairychová. A právě to se dá naučit i ve skautském oddíle, takže potomkovi nebraňte ve zdánlivě zbytečných aktivitách.

Reklama

Načítám