Hlavní obsah

Rakovina? Hezká prsa můžete mít i po ní!

Foto: Thinkstock

Ztráta prsu může být pro ženy bolestivá, a to nejen fyzicky. Dobrou zprávou je, že lékaři dnes umí doslova zázraky!Foto: Thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rakovina prsu je krutou dýkou, která do těla dělá hluboké šrámy. A když boj o své zdraví vyhrajete, přijde čas řešit, jak nahradit ztracené ňadro. Můžete být na svůj hrudník vůbec ještě někdy pyšné?

Článek

Možná jste o rakovině prsu zatím jen četly, možná si jí prošla vaše kolegyně, kamarádka, maminka. Anebo vy. Ačkoli se každý z nádorů posuzuje a následně řeší velmi individuálně, někdy se nevyhnete radikální mastektomii, tedy odstranění celého ňadra. Co potom? Budete se vůbec někdy cítit opět jako žena?

Naděje skoro pro všechny

Paní Marii (dnes 54 let) našli nádor v pravém prsu. Přišla ablace, tedy odstranění prsa, šest chemoterapií, 25 ozařování i následná roční léčba. Když měla vše za sebou, doporučil jí onkolog rekonstrukci prsa. „Jsem už zase sebevědomější, v létě se nebojím vyjít si v tílku ven, chodím plavat do bazénu,“ popisuje šťastný „konec“ svého příběhu. Díky tomu se Marie mohla naplno vrátit zpět do běžného života.

„K rekonstrukci prsu se vždy musí vyjádřit onkolog, který má pacientku v péči,“ popisuje MUDr. Pavel Horyna z kliniky plastické chirurgie Medicom VIP s tím, že se neprovádí u žen v pokročilém stadiu onemocnění. „U značně agresivního typu karcinomu nemusí riziko zcela pohasnout nikdy a rekonstrukce je tím vyloučena,“ doplňuje MUDr. Roman Kufa, vedoucí lékař Perfect Clinic a vedoucí oddělení plastické chirurgie ve FN Motol.

Pokud ale onkolog souhlasí, mohou společně s plastickými chirurgy začít plánovat zákrok.

Foto: Klinika Esthé

Ukázka rekonstrukce levého prsa po ablaciFoto: Klinika Esthé

Hned, nebo po roce

Důvody jsou hlavně estetické a psychologické, nikoli striktně zdravotní. Navíc v poměrně malém specifickém procentu lze ňadro rekonstruovat rovnou při odstraňování nádoru. „Velkou výhodou zákroku je skutečnost, že na ženu nedolehne psychologický dopad ze ztráty prsu,“ vysvětluje doc. MUDr. Jan Měšťák, CSc., vedoucí lékař kliniky plastické chirurgie Esthé.

„Ve většině případů se ale čeká rok a více,“ popisuje Roman Kufa. „Záleží na tom, kolik zbylo kůže po ablaci a v jakém je stavu. Buď zbývá dostatek kůže pro vložení implantátu, nebo naopak málo, a ta je ještě případně poškozena ozářením,“ dodává chirurg. Jaké jsou konkrétní možnosti?

  • Využití cizích materiálů – jde nejčastěji o silikony. Pokud na místě zákroku nezbyl dostatek kůže, lze v některých případech využít tkáňového expandéru, jakéhosi váčku. „Expandér se v pravidelných intervalech plní fyziologickým roztokem a zvětšuje tím svůj objem. Umožňuje rozvinout tkáň a umístit větší implantát,“ popisuje Pavel Horyna. Po několika týdnech se expandér vyjme a do dutiny prsu vloží implantát.
Foto: Perfect Clinic

Při rekonstrukci odebraného prsu se často musí upravit i „zdravé" ňadro. A výsledek je ohromujícíFoto: Perfect Clinic

  • Kombinace cizích materiálů a vlastní tkáně– nejčastěji se používá přetočený kožní lalok, posuvný břišní lalok nebo přetočený zádový sval. Chybějící kůže se při operaci v oblasti hrudníku doplní vlastní kůží z jiné části těla a k ní přibude i silikonový implantát.
  • Použití vlastní tkáně– využívá se pouze vašeho vlastního tuku a kůže, nejčastěji z oblasti přední stěny břišní. „Břišní tkáň se přenese na hrudník, napojí se cévy, a když je zajištěna výživa laloku, teprve se dotvaruje do podoby prsu,“ popisuje Roman Kufa. Operace je časově náročnější než předešlé varianty a je pro ně nutné zvláštní vybavení sálů a samozřejmě i vhodné poměry na hrudníku a břiše.

Zpravidla za tři měsíce mohou být doplněny i dvorce a bradavky. Hlavním cílem je, aby ňadra byla symetrická, i proto se někdy upravuje i druhé prso. „Zejména u menších prsou jsou opravdu dobré kosmetické výsledky. Pojišťovny hradí všechny typy rekonstrukce včetně rekonstrukčních implantátů,“ uzavírá chirurg Pavel Horyna.

Dokážete si představit život „bez ňader“? Potkalo vás něco podobného? Jak jste to spolu s lékaři řešili? Přečtěte si také příběhy skutečných žen, které rakovinu porazily!

Reklama

Načítám