Hlavní obsah

Předejděte rakovině kůže!

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Neriskujte opalování bez krémuFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Myslíme si, že se nás to netýká, ale čísla mluví jasně. Každého třetího člověka alespoň jednou za život postihne nádorové onemocnění. Velkou roli hraje genetika, a také zdravá strava a prevence dokáží své. Dnes se zaměříme na jeden z nejagresivnějších druhů nádoru - na rakovinu kůže.

Článek

Počet postižených rakovinou kůže závratně stoupá, za posledních patnáct let údajně až o 90 %. Zhoubné neboli maligní nádory jsou nebezpečné v tom, že začnou ničit okolní tkáň a dochází ke vzniku metastáz. Ty zapříčiní až 75 % úmrtí v oblasti kožních nádorů. Rakovina kůže přitom patří k nejsnáze rozeznatelným, pokud dáte pozor na svá znaménka a přijdete k lékaři včas, stačí je jen chirurgicky odstranit. Jestliže ale návštěvu ordinace oddalujete, léčba je složitější a bohužel ne vždy úspěšná.

Braňte se, jak můžete

Proto se kontrolujte a nezapomínejte na pravidelné prohlídky, ne všechny změny totiž dokážete rozpoznat. Preventivní prohlídku pojišťovna nehradí, ale je to investice, která vám může zachránit život. Pokud jste z Prahy, můžete ve dnech 27. a 28. dubna navštívit Stan proti melanomu na Václavském náměstí, kde od 10.00 do 18.00 se můžete nechat bezplatně vyšetřit. Akce se koná třetím rokem a letos bude navíc k dispozici i bezbariérová ordinace a ordinace pro děti. Ano, rakovina kůže postihuje i děti, sice vzácněji (mluví se o sedmi dětech z milionu), ale tento trend roste.

U dětí je naprosto nezbytné používat přípravky s nejvyšším faktorem, přímému slunci by se vůbec vystavovat neměly. I když dítě neonemocní, stačí aby se v útlém věku spálilo a riziko, že se v dospělosti potká s rakovinou, je mnohem vyšší. Na rozdíl od dřívějších let je na trhu velká řada opalovacích přípravků určených pro děti, vyberte si v lékárně co nejvyšší UV faktor.

Se sluněním buďte opatrné i vy, žádné „bezpečné opalování" neexistuje. Namažte se 20 minut před odchodem ven (nejen při cíleném vyvalování u vody) a přetírejte každé dvě hodiny. Záření byste se měly vyhýbat mezi 11. až 15. hodinou, kdy je slunce nejagresivnější. Myslíte si, že solárium vás neohrozí? Chyba! Pokud pod něj uleháte byť jen 1x týdně, riziko rakoviny stoupá až o 55 %.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Hlídejte si svoje pihyFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Patříte do rizikových skupin?

Obzvlášť obezřetné buďte, jste-li světlý fototyp. Pokud se špatně opalujete, zčervenáte, máte blond nebo zrzavé vlasy a kůži posetou pihami, jste více ohrožené. Riziko také zvyšuje výskyt nádoru v rodině, pokud to platí i pro vás, absolvujte prohlídky častěji. A jak poznáme, že něco není v pořádku?

Dejte si pozor na znaménka s průměrem přes pět milimetrů. Sledujte okraje, mají být ostré, nikoli rozpité. Běžné znaménko má pravidelný tvar (oválné, kulaté), není asymetrické. Nemělo by být příliš tmavé, vyvýšené nebo různobarevné. Hlídejte především změny. I když znaménko vykazuje předchozí znaky, pokud tak vypadá léta, nemusí být problémové. Pokud tápete, vždy raději navštivte odborníka, který má na vyšetření speciální přístroje. Budete mít klid, a pokud by se přece jen jednalo o nádor, v počátcích máte velké šance na úplné zotavení.

Statistika říká, že na následky rakoviny kůže u nás umírá více než 300 nemocných ročně...

Reklama

Související témata:

Načítám