Hlavní obsah

Řasenkový manuál: Jaký si vybrat kartáček přesně na míru?

Foto: Pavel Ryabushkin, Shutterstock.com

Foto: Pavel Ryabushkin, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vyznat se mezi řasenkami dá docela zabrat. Každá z nich má jiný kartáček a díky tomu funguje na každých řasách jinak. Jaký je ten pravý pro vás? A jak se vlastně správně řasenka nanáší?

Článek

S muži by to bylo o něco těžší, ale u řasenek vám poradit zvládneme. Kolikrát se vám stalo, že jste u pultu v drogerii marně hloubaly, jaký kartáček vám vykouzlí dokonalé řasy? Nebo jste se nechaly inspirovat recenzí beauty blogerky, ale na vašich řasách ta konkrétní řasenka vůbec nezafungovala? S řasenkami je to ošemetné, co funguje vaší kamarádce, nemusí fungovat vám. Jak se v tom tedy zorientovat?

Řasenkové kartáčky můžeme rozdělit na dva tábory – štětinkové a silikonové. „Z vlastní zkušenosti ale mohu říct, že na druhu kartáčku ani tak nezáleží. Nejdůležitější je, jak s řasenkou pracujete a jak ji na řasy nanášíte. Všemi typy řasenek je možné dosáhnout jak objemu, tak i délky, jde hlavně o zručnost. Mně osobně se nejvíce osvědčil chlupatý kartáček, který je uprostřed zúžený,“ říká Nikol Bárová, stylistka a kosmetička české kosmetické značky Essenté.

Nejdůležitější je aplikace

Jak řasenku správně nanášet? „Doporučuji kartáček nasadit přímo ke kořínkům, chvilku s ním ‚vrtět‘ a teprve potom protáhnout řasy ke konečkům. Díky tomu bude efekt takový, že u kořínků budou řasy husté, ale konečky nebudou ošklivě slepené, vzhledově připomínající pavoučí nožičky,“ říká vizážistka Linda Chudomelová. Pro hodně výrazné řasy musíte vrstvit (obvyklé jsou dva až tři nánosy). „Pokud chcete docílit většího zvýraznění řas, řasenku vrstvěte. Udělejte nejdřív jedno oko, potom druhé a hned se vraťte k prvnímu,“ radí Nikol Bárová. Tím, že nenecháte vrstvy úplně zaschnout, ale budete je nanášet na střídačku, se dobře spojí a nevytvoří  žmolky.

Jaký kartáček v obchodech hledat, když máte krátké, nebo naopak dlouhé řasy? Proto jsme rozdělily řasenky do dvou kategorií. Klidně se ale může stát, že vám s dlouhými řasami bude víc vyhovovat úzký kartáček než ten silný, který by je teoreticky měl zvýraznit nejlépe. Je to opravdu hodně individuální a nezbývá než to zkoušet!

Objem a délka pro krátké řasy

Pokud vás trápí nedostatečně dlouhé řasy, sáhněte po řasenkách s užším kartáčkem a kratšími štětinkami. Díky tomu se vám bude s kartáčkem dobře manipulovat a dosáhnete na všechny řasy. Stejně vám může vyhovovat i kartáček do tvaru kužele, který je na konci do špičky, zároveň je ale objemnější, a tak dokáže kromě zahuštění i trochu natočit.

„Pro krátké řasy doporučuji opravdu dobré kleštičky nebo jednou měsíčně investovat do trvalé na řasy, která je nejen natočí, ale i ztmaví,“ doporučuje Linda Chudomelová. Co se týče kleštiček, mívají různá zakřivení a je tedy lepší si v obchodě vyzkoušet, zda na vaše oko pasují. „Měkkou část by měly mít ze silikonu, ne z gumy, a ta železná nahoře by se do silikonu neměla zařezávat, aby vám řasy nelámala nebo dokonce neuřízla.“

Druhou možností jsou pak séra na podporu růstu. „První výsledky v podobě delších a hustších řas se dostaví asi po šesti týdnech. Ale pozor, séra fungují jen tehdy, když jejich používání nepřerušíte,“ říká stylistka Nikol Bárová.

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Decorative Wonder Volume, Alcina, 358 Kč; Extended Play, MAC, 590 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Hypnose Volume-à-Porter, Lancôme, 900 Kč; Angel Eyes, Artdeco, 419 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): I love crazy, Essence, 75 Kč; Badgal Bang, Benefit, 830 KčFoto: Archiv firem

Natočení a objem pro dlouhé řasy

Pokud máte řasy dlouhé, ale ne příliš husté, hledejte raději objemné a mohutné kartáčky. „Zanechají na řasách hodně materiálu a tím pádem je zahustí,“ říká Linda. Dobře také budou fungovat ty zahnuté nebo do tvaru přesýpacích hodin, protože dokážou vaše delší řasy i natočit. I zde doporučujeme kleštičky, protože s nimi bude výsledek ještě lepší.

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Extra Party, Bobbi Brown, 790 Kč; Volume Million Lashes Féline, L’Oréal Paris, 300 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Lash Sensational, Maybelline, 230 Kč; MadLash, The Balm, 449 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Glam & Doll False Lashes, Catrice, 109 Kč; Pro extra objem The Shock, Yves Saint Laurent, 790 KčFoto: Archiv firem

Jaká řasenka je vaše nejoblíbenější?

Reklama

Související témata:

Načítám