Hlavní obsah

Nejlepší fígle, jak se nalíčit pod dioptrické brýle: základní pravidla, která musíte znát

Foto: Kiselev Andrey Valerevich, Shutterstock.com

Foto: Kiselev Andrey Valerevich, Shutterstock.com

Reklama

Tipů, jak se líčit, když máte velké, malé nebo třeba zapadlé oči, existuje spousta. Co když ale nosíte dioptrické brýle? Přečtěte si pár rad vizážistek, jak líčení přizpůsobit svým očím i brýlím na míru.

Článek

Dioptrické brýle dokážou make-up pozvednout, ale také vám ho mohou docela pokazit, zvlášť pokud neznáte správné fígle. Jak se líčit, když máte zvětšovací, nebo naopak zmenšovací skla? Chce to pomocí líčidel vytvořit ten správný kontrast, aby mohla vládnout harmonie. Praktické tipy od vizážistek vám to objasní.

Jak se líčit pod dioptrické brýle

Při líčení záleží na typu oční vady, a tedy na druhu čoček či skel, některá doporučení ale platí pro každého. Například tehdy, když obroučky vytvářejí na nose otlaky, se pod nimi může slévat make-up. Vyřešte to jednoduše: na kořen nosu make-up nenanášejte a spíš ho jen zapudrujte nebo naneste matující bázi či primer, aby se kůže na nose tolik nemastila a nepotila. U všech typů skel také nezapomeňte na finální dotek korektoru či concealeru na oblast pod očima. Zamaskujete tmavé kruhy a projasníte pohled!

1. Máte skla, která zmenšují

Brýle na dálku mají tendenci oči zmenšovat. Vaší strategií tudíž bude oči co nejvíc projasnit a opticky zvětšit. „Je dobré vynechat spodní linku a pouze vykreslit lehce výraznější horní linku. U řas se zaměřte především na horní, spodní líčit nemusíte. Barvy by obecně měly být spíše jemnější, aby oči rozzářily a zvětšily,“ říká make-up artistka Silvie Siegr za optiku Alensa.

Vždy použijte trochu třpytivého stínu doprostřed víčka a také k vnitřnímu koutku. Záležet si dejte na řasách: nevynechávejte kleštičky, které je hezky natočí, a sáhněte po prodlužující řasence. Nejste zvyklé se tolik líčit? Můžete zkusit laminaci řas, díky níž nebudete potřebovat řasenku. Efekt trvalé vydrží asi měsíc.

2. Máte skla, která zvětšují

Některá dioptrická skla mají tendenci oči zvětšovat – především v případě, že vidíte špatně na blízko. Tady se nemusíte držet zpátky, co se týče kouřových stínů, tmavších barev ani linek, nevadí totiž, když si líčidly oči trochu zmenšíte. „Vyhnula bych se linkám okolo celého oka. Spíš si udělejte jen horní a protáhněte ji do kočičího tvaru,“ radí vizážistka Soňa Šajdáková. Oko bude opticky protažené a ne zvýrazněné „do kulata“.

„Stejně pracujte i se stíny, stínujte je směrem ven k vnějšímu koutku, nikoli nahoru,“ dodává make-up artistka. S řasenkou to nepřehánějte a snažte se, aby byly řasy hezky pročesané a nebyly na nich žmolky – zvětšovací skla je o to víc přiznají.

Foto: Kiselev Andrey Valerevich, Shutterstock.com

Masivnější brýle jsou úžasný módní doplněk. Nebojte se jejich styl podpořit výraznými linkami – o to víc, pokud jsou vaše čočky zvětšovací.Foto: Kiselev Andrey Valerevich, Shutterstock.com

Roli hraje materiál i barva obrouček

Při výběru očních stínů berte v potaz masivnost obrouček a také jejich barvu.

  • Máte brýle laděné dozlatova? I oční stíny volte do teplých tónů zlaté, měděné či bronzové. Místo černé vyzkoušejte hnědou oční linku – barvy se pak budou lépe doplňovat a působit harmonicky.
  • Nosíte masivní, extravagantní obroučky? Volte k nim i výraznější líčení.
  • Jsou vaše obroučky tenké a kovové? Nejlépe budou vypadat s jemnými stíny a lehkou vrstvou řasenky.
Foto: Archiv firem

Nabídka brýlových obrub je dnes obrovská. Preferujete minimalistický styl? Zvolte tenké kovové obroučky. K odvážnějším outfitům budou pasovat mohutnější plastové obruby. Zleva: Lentiamo, 1 290 Kč. Crullé by Dana, 1 490 Kč, prodává Alensa.Foto: Archiv firem

Nezapomeňte na obočí

Je třeba vědět, že brýle strhávají pozornost nejen k očím, ale i obočí. S jeho barvou to ale nepřehánějte! U brunetek má být obočí o jeden či dva odstíny světlejší než vlasy, u blondýnek to platí naopak. Ve výbavě vám proto nesmí chybět průhledný či barevný gel, který chloupky zafixuje. Tak si zároveň vytvoříte o něco objemnější obočí, než máte, a bude pěkně držet celý den. Gelem uděláte tvar a pak můžete mezery mezi chloupky lehce vyplnit tenkou tužkou nebo fixem.

Reklama

Načítám