Hlavní obsah

Recept na zimní čas: Světlo do ložnice

Reklama

A je to zase tady. Sbohem prosluněné letní večery, vládu už za pár dní přebírá zimní čas. Jak prožít zamračené měsíce s úsměvem na rtech? Začněte ve své ložnici, pusťte dovnitř víc přirozeného světla.

Článek

Určitě znáte pohádku o Drvoštěpovi, ze kterého díky jeho příjmení omylem udělali doktora. Ačkoli v tom byl zcela nevinně, hrozilo mu setnutí hlavy, pokud by nedokázal probrat princeznu ze zhoubné letargie. Ale protože byl z Čech a vyznal se, poradil si a panovníkově dceři vrátil dobrou náladu i radost ze života. Stačilo přitom vykácet husté stromy za okny komnaty.

Veselé barvy pro veselou mysl

Drvoštěp totiž dobře věděl, že tak jako bez světla chřadnou rostliny, chřadne bez něj i lidská mysl a nakonec i zdraví. Pokud vás tedy už teď obchází splíny při představě dlouhých zimních večerů, zkuste jednoduchý, ale účinný trik, jak s nimi bojovat. Prosvětlete místnost, ve které spíte.

Světlé stěny a nábytek v ložnici vám pomohou k lepší psychické pohodě

Díky tomu se vám totiž bude mnohem snadněji vstávat i do pošmourného rána a vaše mysl se už od probuzení naladí na příjemnou vlnu. Vymalujte stěny ložnice a myslete přitom na to, že i barvy dokážou ovlivnit náladu. Světlý nádech žluté, oranžové nebo meruňkové je pro dobré duševní rozpoložení vhodnější než studená modrá nebo hnědá. Není na škodu sáhnout i po zelené, v tom případě ale volte jen její živější odstíny.

Pokud se nebojíte experimentů, zkuste zdi vylepšit velkoplošnou samolepkou. Na trhu je jich obrovský výběr a dokážou atmosféru v pokoji změnit k nepoznání. Ke stěnám pak vhodně dolaďte podlahu. Není samozřejmě nutné strhávat plovoucí krytinu jenom proto, že je o něco tmavší. K jejímu oživení vám však výborně poslouží třeba kusový koberec v kontrastních barvách.

V ložnici byste se měli cítit především příjemně

Vyměňte starý nábytek za nový

A když už máte nově vymalováno, tak proč si nepořídit taky nový nábytek? Při zařizování ložnice se určitě vyplatí koupit kompletní sestavu než shánět každý kus zvlášť. Jednak ušetříte čas i peníze a také budete mít všechno sladěné pěkně v jednom stylu.

Do světlého interiéru patří také světlejší vybavení. Příliš tmavé skříně nebo komody dělají v pokoji spíš nepříjemné šero než optimistické jasno. V každém případě si před výběrem nábytku místnost přeměřte a dopředu si rozvrhněte, kam co postavíte. Vyplatí se to nejen v ložnici.

Přírodní materiály navodí v pokoji příjemnou atmosféru

Pokud máte ráda přírodu, hledejte v kolekcích ložnic z masivu. Dřevěný nábytek dokáže navodit pocit tepla a pohody a bude se vám mezi ním lépe dýchat než mezi umělými materiály. Ty zase mají tu výhodu, že dokážou dřevo zcela věrně napodobit a přitom nevyžadují prakticky žádnou pravidelnou péči. Z povrchu odolného proti tekutinám i poškrábání stačí občas utřít prach.

Zrcadlo dokáže v ložnici divy

Až se budete rozhodovat, jakou si pořídit do ložnice šatní skříň, vzpomeňte si na tyto řádky a chtějte takovou, která má na čelní straně velké zrcadlo. To má totiž tu výbornou schopnost, že dokáže prostor opticky zvětšit a prosvětlit.

Když se podaří skříň se zrcadlem dobře umístit, slouží jako jakési druhé okno a v ložnici je hned veseleji. Budete překvapená, jak dokáže pouhý odraz světla místnost proměnit a jaké netušené rozměry díky němu získá.

Díky velkému zrcadlu na čele skříně je v ložnici mnohem více světla

Celkový dojem vaší nové světlejší ložnice pak dotvoříte vhodnými dekoracemi a doplňky. Nebojte se pestrých barev u závěsů, přehozů nebo povlečení, pověste si na zdi oblíbené obrázky a vystavte si na oči drobnosti, které máte ráda. I zdánlivé maličkosti vám totiž pomohou zvednout náladu a rozjasnit mysl.

Přejeme vám, ať se vám letošní podzim líbí a prožijete jej bez zbytečných splínů a chmur všeho druhu.

Reklama

Související témata:

Načítám