Článek
Sečuánský pepř lze koupit ve specializovaných prodejnách s kořením nebo asijskými potravinami. Nejde o pepř, jak ho známe my, ale o sušené tobolky keře s názvem žlutodřev peprný. Je značně aromatický a pálivý.
Postup
01.
Do kuchyňského robotu dejte sušené červené chilli papričky a mixujte na vysoké otáčky, dokud se z nich nestanou malé vločky. Chilli vločky přendejte do větší žáruvzdorné mísy (z nerezu, keramiky nebo žáruvzdorného skla) a přidejte prolisovaný česnek, drcený sečuánský pepř a sůl.
02.
Ve velkém hrnci nebo woku na mírném ohni zahřejte rostlinný olej přibližně na 120 °C. Teplotu zkontrolujte teploměrem nebo do horkého oleje zkuste hodit trochu chilli, a pokud se začnou dělat bublinky, je to správná teplota.
03.
Do horkého oleje dejte nahrubo nasekaný zázvor, čtvrtky cibule, celý badyán, bobkové listy, celou skořici a hřebíček a nechte povařit alespoň 20 minut, stále na mírném ohni. Občas promíchejte. Pak z horkého oleje děrovanou lžící vše vyndejte a vyhoďte.
04.
Horký olej opatrně nalijte do misky s chilli vločkami a pepřem a nechte probublat. Pak promíchejte.
05.
Hotový chilli olej nechte vychladnout a pak ho přelijte do čistých uzavíratelných sklenic. Skladujte v lednici, vydrží zde až 6 měsíců.



