Hlavní obsah
Foto: Svatava Vašková

Foto: Svatava Vašková

Pikantní olej s křupavou složkou je nedílnou součástí asijské kuchyně. Nejenže skvěle chutná, ale navíc krásně vypadá, proto se hodí i jako originální jedlý dárek. Tento domácí olej je velmi všestranný a můžete ho použít jako konečnou přísadu téměř do jakéhokoli asijského jídla.

10 min.
Příprava
20 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
2 zavařovací sklenice
  • 300 g sušeného chilli
  • 3 stroužky česneku
  • 1/2 lžičky sečuánského pepře
  • 3 lžičky soli
  • 2 hrnky oleje
  • 4 plátky čerstvého zázvoru
  • 1 ks cibule
  • 3 ks badyánu
  • 2 listy bobkového listu
  • 1 ks celé skořice
  • 5 ks hřebíčku
Neobsahuje alergeny
Údaje o alergenech jsou doplněny z dostupných zdrojů a mají pouze informativní charakter. Jídlo připravené dle tohoto receptu může navíc obsahovat i jiné alergeny nebo jejich stopová množství, a to s ohledem na složení konkrétních výrobků, které použijete. Redakce tak neodpovídá za správnost, přesnost nebo úplnost informací o alergenech. Důležité doporučení: Vždy pečlivě čtěte etikety a informace na obalech výrobků, zejména pokud trpíte alergií nebo intolerancí.
Článek

Sečuánský pepř lze koupit ve specializovaných prodejnách s kořením nebo asijskými potravinami. Nejde o pepř, jak ho známe my, ale o sušené tobolky keře s názvem žlutodřev peprný. Je značně aromatický a pálivý.

Postup

01.

Do kuchyňského robotu dejte sušené červené chilli papričky a mixujte na vysoké otáčky, dokud se z nich nestanou malé vločky. Chilli vločky přendejte do větší žáruvzdorné mísy (z nerezu, keramiky nebo žáruvzdorného skla) a přidejte prolisovaný česnek, drcený sečuánský pepř a sůl.

02.

Ve velkém hrnci nebo woku na mírném ohni zahřejte rostlinný olej přibližně na 120 °C. Teplotu zkontrolujte teploměrem nebo do horkého oleje zkuste hodit trochu chilli, a pokud se začnou dělat bublinky, je to správná teplota.

03.

Do horkého oleje dejte nahrubo nasekaný zázvor, čtvrtky cibule, celý badyán, bobkové listy, celou skořici a hřebíček a nechte povařit alespoň 20 minut, stále na mírném ohni. Občas promíchejte. Pak z horkého oleje děrovanou lžící vše vyndejte a vyhoďte.

04.

Horký olej opatrně nalijte do misky s chilli vločkami a pepřem a nechte probublat. Pak promíchejte.

05.

Hotový chilli olej nechte vychladnout a pak ho přelijte do čistých uzavíratelných sklenic. Skladujte v lednici, vydrží zde až 6 měsíců.

Energetická hodnota celkem pro 1 zavařovací sklenici
Energie9 231,95 kJ
Bílkoviny3,21 g
Tuky237,73 g
Sacharidy21,94 g
Sůl9,19 g
SAFA28,58 g
Vláknina4,64 g
Cukry10,96 g

Načítám