Hlavní obsah

Vypěstujte si vlastní chilli papričky. Hodí se v kuchyni a navíc krásně vypadají

Foto: ALEXEY IZOTOV, Shutterstock.com

Foto: ALEXEY IZOTOV, Shutterstock.com

Pěstování paprik v záhonku na zahradě zvládne téměř každý zahrádkář. Co ale jejich menší a pálivější příbuzné? Jejich pěstování není složité a zkusit ho klidně mohou i ti, co nemají přílišné pěstitelské ambice nebo vlastní zahradu či balkon.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Chilli papričky patří mezi nepostradatelnou součást téměř každé kuchyně, a zatímco klasické papriky zůstávají doménou zahrádkářů, ty chilli si může doma vypěstovat každý. Jejich pálivost určuje přítomnost alkaloidu zvaného kapsaicin a udává se v jednotkách pálivosti SHU (Scoville heat units). Zatímco nejmírněji pálivé papričky mají jen pár tisíc SHU, ty nejpálivější mívají i přes milion.

Pěstování chilli papriček

Jako u všech rostlin i u chilli papriček je nutné kupovat semínka z ověřených e-shopů. Existuje dokonce několik, které jsou zaměřeny přímo na pěstování chilli papriček, a kromě kvalitního osiva tam seženete i speciální hnojivo, substráty nebo další příslušenství.

Kromě semínka budete potřebovat rašelinové (případně kokosové) tablety nebo kvalitní substrát, ideálně ten určený na výsev a množení, který předem spaříte a smícháte v poměru 4:1 s perlitem.

Před samotným výsevem namočte semínka na 24 až 48 hodin do vody, případně do výluhu z heřmánku (může být nahrazen heřmánkovým čajem), který omezí plíseň. Poté je umístěte do připraveného substrátu, maximálně 3mm pod povrch.

Truhlík, květináč, nebo minipařeniště přikryjte průhledným krytem nebo fólií a udržujte vlhké při teplotě 25–30 stupňů.

Pokud budete papričky pěstovat v interiéru, můžete je vysévat během celého roku, jen je třeba jim dopřát dostatek světla (minimálně 6 hodin přímého světla denně). Pokud je klíčíte na zimu, nebo je chcete pěstovat na tmavším místě, můžete jim přisvěcovat speciálními pěstebními LED světly, která jsou vhodná i do běžných domácích podmínek a nemají vysokou spotřebu energie.

Foto: RobinsonThomas, Shutterstock.com

Když jim poskytnete správnou péči, dočkáte se bohaté úrodyFoto: RobinsonThomas, Shutterstock.com

Následná péče

Až semínka vzklíčí a objeví se první lístky (rychlost klíčení i růstu záleží na konkrétní odrůdě), můžete je odkrýt a rozsadit do malých květináčků. Po dalších dvou až třech měsících je můžete přesadit do truhlíků či větších květináčů.

Následná péče o chilli papričky sestává především v udržování vlhkého, ale ne přemokřeného substrátu. V průměru je třeba je zalévat jednou za dva až tři dny, v zimních měsících může být ale zálivka i méně častá a naopak v létě může být třeba v horkých parných dnech zalévat i každý den. Vhodné je také je alespoň jednou měsíčně přihnojit hnojivem na plodovou zeleninu (rajčata a papriky) a udržovat v teplotě 20 až 25 stupňů.

Pokud pěstujete papričky v interiéru, nezapomeňte je po nakvetení ručně (například vatovou tyčinkou) opylovat – tuto práci za vás na zahradě nebo balkoně udělá hmyz.

Plody sklízejte po úplném dozrání, které poznáte po zmáčknutí papričky – musí být pevná, ale pružná.

Druhy a pálivost chilli papriček

V poslední době zaznamenalo pěstování papriček obrovský boom. Šlechtitelé se začali předhánět v tom, který z nich vypěstuje největší, nejchutnější, nejkrásnější nebo nejpálivější odrůdu. Na trhu tedy můžete vybírat z nepřeberného množství barev, tvarů i chutí, a je tak nutné si předem promyslet, k jakému účelu chcete papričky pěstovat.

Pokud vám jde o jemně pikantní chuť, kterou můžete dodat vašim běžně připravovaným pokrmům, sáhněte po mírně pálivých a chuťově příjemných druzích, jako jsou Jalapeno nebo Chipotle. Pokud vám jde o potěchu oka, zkuste některé z krásně barevných druhů Bolivia Bumpy, NuMex Twilight, Buena Mulata nebo Cheiro Roxa.

Pokud toužíte po opravdové „bombě,“ zkuste nejpálivější papričku na světě Pepper X (3 180 000 SHU), nebo její starší příbuznou Carolina Reaper, (2 200 000 SHU), která ještě do nedávna v pálivosti vedla.

Různé druhy papriček najdete ve fotogalerii:

Načítám