Hlavní obsah

Jak ovlivnit ostrost česneku v jídle? Pro jemnou chuť ho upečte, pro pořádné grády rozetřete

Foto: tativophotos, Shutterstock.com

Foto: tativophotos, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vaříte rádi? Pak jste to už jistě zaznamenali: sílu a chuť česneku ovlivňuje způsob, jakým ho zpracujete. Přečtěte si, proč to tak je a jak vytáhnout z česneku to nejlepší a přesně tak, jak to v konkrétním pokrmu potřebujete. A k tomu pro inspiraci přidáváme pár skvělých receptů s česnekem.

Článek

Lidé využívají česnek jako zeleninu, koření i jako důležitou léčivou rostlinu už víc než 6000 let. Ve starověku a středověku platil za univerzální lék, zvláště při střevních onemocněních a různých infekcích. Moudrost předků potvrdila moderní chemie a medicína: česnek (ale i pažitkamedvědí česnek) obsahuje alicin, sirnou sloučeninu, která má prokazatelné antibiotické, protivirové a protiplísňové účinky.

Proč má česnek silný zápach

Léčivý alicin má na svědomí také silný česnekový odér, který plní funkci obranného mechanismu: při poškození se začne z rostlinného pletiva uvolňovat, po narušení buněčných stěn se začne štěpit a vytváří typické česnekové aroma. Čím víc jsou rostlinné struktury narušené, tím víc alicinu se uvolní a chuť i vůně česneku jsou palčivější a ostřejší. Proto celý nepoškozený stroužek téměř nepáchne a utřený či rozdrcený česnek je silnější než třeba nahrubo nasekaný. Jak tuto informaci využít v kuchyni?

Foto: Lutvikovna, Shutterstock.com

Česnek předepisoval proti různým neduhům už Hippokrates.Foto: Lutvikovna, Shutterstock.com

Jak upravit česnek do jídla podle síly

Jak tedy využít vlastnosti alicinu? Do pokrmů pro opravdové milovníky česneku ho pořádně rozetřete, pro slabší povahy či pokrmy, kde česneková chuť nemá být dominantní, ho postačí nahrubo nasekat. Sladký a jemný je pak česnek konfitovaný v tuku, dlouze pečený či vařený.

1. Celý či rozmáčknutý stroužek česneku

Používá se do základu pokrmů, které nemají být vyloženě „česnekové“. S tímto způsobem se často setkáte v řecké nebo italské kuchyni: lehce rozmáčknutý stroužek česneku se přidává na začátku přípravy do různých omáček se základem z rajčat nebo pod maso. Po krátkém orestování ho kuchaři někdy vyjmou a pokračují v přípravě jídla, nebo ho nechají dál dusit a česnek zesládne. Skvělý je také upečený v celku doměkka.

  • Jak na pečený česnek úsporně? Hlavičku seřízněte zhruba ve třetině a vložte do pekáče při přípravě sváteční pečeně. Nejenže ochutí maso a výpek, upečené stroužky pak můžete z hlaviček lehce vymáčknout a přidat třeba do jemné pomazánky nebo vmíchat do majonézy – a originální dip k letnímu grilování je na světě.

2. Česnek na plátky či nasekaný nahrubo

Rostlinné buňky se v tomto případě poškodí jen minimálně, a česnekové plátky či větší kousky mají tedy jemnou chuť. Za syrova se hodí do salátových zálivek nebo dresinků a při tepelné úpravě se chuť ještě zjemní a zesládne. Dávejte ale pozor na teplotu oleje při opékání: snadno se spálí! Plátky opečeného česneku hrají hlavní roli v oblíbených italských špagetách aglio e olio, ale skvěle dochutí i jednoduché šťouchané brambory.

3. Prolisovaný česnek

Vlhké nudličky česneku, které vyjdou z lisu, jsou ještě silnější a ostřejší. S lisem se dobře pracuje a v kuchyni se často používá. Tepelnou úpravou ztrácejí prolisované stroužky sílu a aroma, proto je do pokrmů, u kterých vám na výrazné chuti česneku záleží, přidejte do základu, ale jeden dva si nechte bokem a přidejte až v posledních minutách varu. Já si bez posledního stroužku česneku neumím představit třeba čočkovou polévku nebo bramboračku. Prolisovaný česnek skvěle ozvláštní i klasické vepřové řízky.

4. Utřený česnek

Při poctivém tření česneku na jemnou pastu poškodíte rostlinné buňky nejvíc. Udělejte to přesně podle rad ve starých kuchařkách: k česneku přidejte špetku soli, drobná zrníčka je pomůžou ještě víc rozrušit. Utřený česnek je silně aromatický a ostrý, vařením se jeho intenzita zmírní, česnek zesládne a jeho chuť dobře prostoupí do pokrmu. Utřený česnek se hodí do „pořádných“ česnekových pomazánek, naložený v oleji patří na autentické maďarské langoše a léčivé česnečce dodá ten správný říz.

Jak se zbavit zápachu z úst po česneku

Česnekovému dechu se po konzumaci čerstvého česneku nevyhnete, existují ale způsoby, jak ho alespoň částečně zmírnit.

  • Houby, máta, bazalka, listová petržel, špenát či kardamom obsahují enzymy, které alicin dokážou rozkládat. Použijte je přímo do jídla nebo po jídle sežvýkejte mátový či petrželový list. Čím dřív to uděláte, tím lépe. Jako nejúčinnější se jeví máta.
  • Podobně působí i jablko, ovocné šťávy, salátové listy a mléčné tuky v mléčných výrobcích.

Konfitovaný česnekpikantní nakládaný česnek v hezké skleničce poslouží jako dárek, kterým potěšíte každého milovníka vaření.

Načítám