Hlavní obsah

Jedlé dárky, které můžete začít dělat už teď: Chystejte se na Vánoce!

Foto: Fuzull Hanum, Shutterstock.com

Foto: Fuzull Hanum, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chcete si aspoň trochu ulevit od shánění dárků na poslední chvíli a zároveň potěšit blízké? Vyrobte jim jedlý dárek – máme pro vás několik tipů, které lze připravit už teď. Do Vánoc se totiž krásně uleží, a budou tak připravené k okamžité konzumaci. Svezte se na zimní citrusové vlně, a potěšte tak své obdarované.

Článek

Jsou jedlé dárky, které stačí připravit opravdu na poslední chvíli, a pak jsou ty, jež je dobré dělat s dostatečným předstihem. Přece jen není úplně ono věnovat skleničku marmelády s tím, že k ochutnání bude vhodná až po Novém roce. Čím tedy začít? Nakupte pořádnou zásobu citrusů a pusťte se do toho! Vybrali jsme pro vás hned několik tipů na citrusové potěšení a snad se o něj i podělíte. Možná to nakonec bude tak dobré, že obdarujete i sami sebe.

Pomerančová marmeláda

Foto: Cesarz, Shutterstock.com

Delikátní domácí marmeláda z pomerančů potěší každéhoFoto: Cesarz, Shutterstock.com

Suroviny:

Na 10 sklenek po 220 ml si připravte:

  • 1 kg zralých pomerančů
  • 1 citron
  • 1,2 kg cukru krupice

Postup:

01.

Pomeranče i citron pořádně omyjte. Pomeranče nakrájejte na velmi tenké plátky, ideálně na mandolíně (struhadlo na plátky), a podle potřeby vyndejte pecičky. Kolečka nakrájejte na čtvrtiny a vložte do hrnce. Přidejte nastrouhanou kůru a šťávu z citronu. Zalijte asi jedním litrem vody, přiveďte k varu a vařte přibližně deset minut. Plamen stáhněte na minimum a nechte asi 40 minut pozvolna probublávat doměkka.

02.

Přidejte cukr, plamen zvyšte zpět na maximum a za velmi častého míchání vařte 15 až 20 minut – hotová marmeláda začíná tmavnout. Když marmeláda správně želíruje (dáte-li trochu na studený talířek, během chvíle ztuhne), máte hotovo. V opačném případě ještě chvíli vařte a test opakujte. Horkou marmeládu naplňte do čistých zavařovacích sklenic. Otřete hrdlo i víčka dosucha, zavřete, pořádně utáhněte a nechte vychladnout víčkem dolů.

Náš tip: Přidejte vanilkový lusk nebo trochu badyánu pro ozvláštnění.

Citronový likér

Foto: ziashusha, Shutterstock.com

Citronový likér i v zimě přijde k duhuFoto: ziashusha, Shutterstock.com

Suroviny:

Na 2 litry likéru potřebujete:

  • 8–10 citronů v bio kvalitě
  • 1 litr 80% lihu
  • 600 g krupicového cukru

Postup:

01.

Citrony omyjte a škrabkou na citrusy oškrábejte žlutou část kůry. Dbejte na to, aby na ní nezůstávaly kousky bílé části – je velmi hořká a likér by pokazila. Proužky kůry vložte do velké sklenice s víčkem, zalijte lihem a pořádně uzavřete. Na měsíc uschovejte do tmy a ideálně i do chladu – skvělá je spíž nebo třeba sklep. Po měsíci likér dodělejte.

02.

Cukr s jedním litrem vody vařte, dokud se zcela nerozpustí. Když hotový sirup vychladne, smíchejte ho s ochuceným lihem a přeceďte přes jemné síto do lahví.

Citrony v soli

Foto: Chudovska, Shutterstock.com

Vynikající nasolené citrony užijete ve slané i sladké kuchyniFoto: Chudovska, Shutterstock.com

Suroviny:

Na 2 sklenice po 300 ml potřebujete:

  • 10 citronů v bio kvalitě
  • ½ hrnku mořské soli
  • ¼ hrnku cukru krupice

Postup:

01.

Citrony pořádně omyjte a podélně nakrájejte na čtvrtiny tak, aby na jednom konci zůstaly spojené – řezy nedokrojte úplně. V míse smíchejte sůl s cukrem a směs promíchejte s citrony. Mísu přikryjte a uložte přes noc do lednice.

02.

Ráno najdete citrony ve spoustě tekutiny. Rozdělte je i s tekutinou do sklenic a důkladně namačkejte na dno – musejí být celé ponořené. Za dva týdny jsou použitelné, vydrží až šest měsíců. K masu i do koláče (například s banánem) jsou takto upravené citrony nepřekonatelné!

Reklama

Načítám