Hlavní obsah

Chystejte se na Vánoce: Tyhle jedlé dárky můžete začít dělat už teď

Foto: Alliance, Shutterstock.com

Chcete si aspoň trochu ulevit od shánění dárků na poslední chvíli a zároveň potěšit blízké osobní maličkostí? Vyrobte jim jedlý dárek – máme pro vás několik tipů, které lze připravit už teď. Do Vánoc se totiž krásně uleží, a budou tak připravené k okamžité konzumaci.

Článek

Jsou jedlé dárky, které stačí připravit opravdu na poslední chvíli, a pak jsou ty, které je dobré dělat s předstihem. Přece jen není úplně ono věnovat skleničku marmelády s tím, že k ochutnání bude vhodná až po Novém roce. Čím tedy začít? Nakupte pořádnou zásobu citrusů a pusťte se do toho!

Pomerančová marmeláda

Foto: Cesarz, Shutterstock.com

Delikatesní domácí marmeláda z pomerančů potěší každého

Na 10 sklenek po 220 ml si připravte: 1 kg zralých pomerančů, 1 citron, 1,2 kg cukru krupice

Postup: Pomeranče i citron pořádně omyjte. Pomeranče nakrájejte na velmi tenké plátky, ideálně na mandolíně (struhadlo na plátky), a podle potřeby vyndejte pecičky. Kolečka nakrájejte na čtvrtiny a vložte do hrnce. Přidejte nastrouhanou kůru a šťávu z citronu. Zalijte asi jedním litrem vody, přiveďte k varu a vařte přibližně deset minut. Plamen stáhněte na minimum a nechte asi 40 minut pozvolna probublávat doměkka. Přidejte cukr, plamen zvyšte zpět na maximum a za velmi častého míchání vařte 15 až 20 minut – hotová marmeláda začíná tmavnout. Když marmeláda správně želíruje (dáte-li trochu na studený talířek, během chvíle ztuhne), máte hotovo. V opačném případě ještě chvíli vařte a test opakujte. Horkou marmeládu naplňte do čistých zavařovacích sklenic. Otřete hrdlo i víčka dosucha, zavřete, pořádně utáhněte a nechte vychladnout víčkem dolů.

Náš tip: Přidejte vanilkový lusk nebo trochu badyánu pro ozvláštnění.

Citronový likér

Foto: ziashusha, Shutterstock.com

Citronový likér i v zimě přijde k duhu

Na 2 litry likéru potřebujete: 8–10 citronů v bio kvalitě, 1 litr 80% lihu, 600 g krupicového cukru

Postup: Citrony omyjte a škrabkou na citrusy oškrábejte žlutou část kůry. Dbejte na to, aby na ní nezůstávaly kousky bílé části – je velmi hořká a likér by pokazila. Proužky kůry vložte do velké sklenice s víčkem, zalijte lihem a pořádně uzavřete. Na měsíc uschovejte do tmy a ideálně i do chladu – skvělá je spíž nebo třeba sklep. Po měsíci likér dodělejte. Cukr s jedním litrem vody vařte, dokud se zcela nerozpustí. Když hotový sirup vychladne, smíchejte ho s ochuceným lihem a přeceďte přes jemné síto do lahví.

Mandarinky v brandy

Foto: HandmadePictures, Shutterstock.com

Jemná chuť mandarinek se snoubí s pikantním alkoholem a voňavým kořením

Na 2 sklenice po 500 ml potřebujete: 12 sladkých šťavnatých mandarinek, 300 g cukru krupice, 150 ml brandy (nebo koňaku), 2 badyány, 2 tyčinky skořice, 1 vanilkový lusk

Postup: Mandarinky oloupejte, rozeberte na měsíčky a sundejte z nich pokud možno úplně všechny slupky. Do dvou sklenic je napěchujte, jak se vejdou – podle velikosti plodů jich budete potřebovat možná méně, možná více. Mezi ně dejte po hvězdičce badyánu, tyčince skořice a polovině lusku vanilky. Cukr rozpusťte v asi 350 ml vody a svařte na sirup. Přidejte brandy a pořádně promíchejte. Vychladlou tekutinou zalijte mandarinky a sklenice pořádně uzavřete. Nechte měsíc odležet v chladu a temnu. Sklenice darujte i s návodem ke konzumaci – nakládané mandarinky jsou nejlepší studené se šlehačkou nebo horké (ohřívejte je přímo v marinádě) s vanilkovou zmrzlinou.

Citrony v soli

Foto: Chudovska, Shutterstock.com

Vynikající nasolené citrony užijete ve slané i sladké kuchyni

Na 2 sklenice po 300 ml potřebujete: 10 citronů v bio kvalitě, ½ hrnku mořské soli, ¼ hrnku cukru krupice

Postup: Citrony pořádně omyjte a podélně nakrájejte na čtvrtiny tak, aby na jednom konci zůstaly spojené – řezy nedokrojte úplně. V míse smíchejte sůl s cukrem a směs promíchejte s citrony. Mísu přikryjte a uložte přes noc do lednice. Ráno citrony najdete ve spoustě tekutiny. Rozdělte je i s tekutinou do sklenic a důkladně je namačkejte na dno – musejí být celé ponořené. Za dva týdny jsou použitelné, vydrží až šest měsíců. K masu i do koláče (například s banánem) jsou nepřekonatelné!

Jaké tipy na jedlé dárky máte pro letošek vy?

ynezorPumanzeSaNyknalC