Hlavní obsah

Jak správně nařezat špekáčky: Ježek, spirála, ale i chobotnička! A jak to děláte vy?

Foto: Roman Bjuty, Shutterstock.com

Foto: Roman Bjuty, Shutterstock.com

Se „správným“ nakrojením špekáčku to je podobné asi jako s přidáváním salámu do bramborového salátu. Každý má svůj zaručený názor a postup, na kterém si trvá a je ten jediný správný. Jste tedy tým „křížek“ nebo „ježek“ a co radí čeští šéfkuchaři?

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Opékání buřtů nad ohněm patří k oblíbeným letním zábavám. Tahle prázdninová klasika snad nikdy nevymizí: chuť je nenapodobitelná, příprava je zábavná a tak trochu „dobrodružná“, a navíc vyvolává vzpomínky na dětství. Když ovšem dojde na to, jak špekáček před opékáním správně nakrojit, mnozí se neshodnou.

Jak naříznout špekáček na opékání

I když se fantazii meze nekladou, nařezávání buřtů před opékáním se ustálilo na několika základních variantách. Jaké jsou jejich výhody a nevýhody?

  • Klasický křížek: asi nejběžnější způsob. Špekáček se na obou koncích nařízne lehce (či hlouběji) do kříže, ten se nad ohněm otevře a konce se opečou dokřupava. Vnitřek se prohřeje také, ale zůstane šťavnatý. Výhodou je jednoduchý postup a rovnoměrné propečení, nevýhodu představuje snad jen to, že když říznete moc hluboko, může se buřt nad ohněm buď zcela rozpadnout, nebo z něj vyteče příliš šťávy a výsledek je vysušený.
  • Ježek: základem je také křížek, ale střed špekáčku se opatří ještě mělkými řezy do mřížky, které po opečení vyniknou a změní se v jakéhosi ježka. Výhodou je rychlejší propečení středu a zajímavý vizuální efekt, ale při hlubším řezu špekáčku hrozí nad ohněm rozpadnutí.
  • Spirála: silnější kusy uzeniny lze naříznout spirálovým řezem po celém obvodu od jednoho konce k druhému. Je to velmi efektní. Výhodou je rovnoměrnější propečení a šťavnatý vnitřek, nevýhodou může být to, že pokud naříznete moc hluboko nebo řez provedete na tenčím špekáčku, může se buřtík vysušit.
  • Naříznutí podél: méně obvyklý způsob, kdy se špekáček nařízne od jednoho konce k druhému buď na jedné, nebo obou stranách. Je pravda, že to zrychluje propečení, ale současně i zvyšuje riziko prasknutí při hlubším řezu – nůž by měl vlastně jen lehce porušit slupku.

Kdy špekáček naříznout?

Špekáčky nařízněte těsně před opékáním. Když to uděláte moc dopředu, začnou pouštět tuk anebo osychat a po opečení už nebudou tak šťavnaté.

Musí se špekáček naříznout?

Ne. Buřt můžete opékat i bez nakrojení. Někdo to tak dělá s tím, že nad ohněm praskne sám. Většinou ale nerovnoměrně – a nerovnoměrné je pak i propečení: na povrchu je špekáček spálený a uvnitř studený.

Gurmánský zážitek podle Forejta

Jak šikovně nakrojit špekáček, nedávno ukázal fanouškům populární kuchař Přemek Forejt, takže se můžete inspirovat jeho postupem:

Chobotnička podle Pauluse

Klasické i netradiční nakrojení špekáčku předvedl v Kuchyni Lidlu i šéfkuchař Roman Paulus. Z osmi nabízených možností je zajímavá a snadná chobotnička. „Od jednoho vrcholu až do tří čtvrtin špekáček podélně naříznete tak, aby vzniklo osm dlouhých chapadel. Druhý vrchol nenařezáváte. Při tomto nakrojení je lepší používat dvouzubou opékací vidlici. Po upečení se chapadla zkroutí a získáte osm propečených kousků a jednu větší šťavnatější část v oblasti hlavy,“ vysvětluje šéfkuchař.

Foto: Kuchyně Lidlu

Kromě klasických způsobů můžete ze špekáčku vyrobit třeba jednoduchou chobotničku. Spirálu lze doplnit například těstem nebo zeleninouFoto: Kuchyně Lidlu

>>>Uzeniny vás nelákají? Vyzkoušejte tenhle úžasný recept, kterým uctíte vegetariány i vegany:

Načítám