Hlavní obsah
3,2
(369)
Foto: Greta Blumajerová

Foto: Greta Blumajerová

Na klacky namotané chlebové těsto je mnohem zábavnější než obligátní krajíc chleba ke špekáčkům, a navíc bude opékání bavit i děti. Těsto můžete ochutit česnekem a bylinkami nebo ho naopak upéct na sladko na způsob trdelníku, tak s námi pojďte rozdělat oheň!

15 min.
Příprava
20 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
8 kusů
  • 400 g hladké mouky
  • 1/2 lžičky soli
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 50 g tuku
  • 135 ml vody
  • 1/2 lžičky sušeného česneku
  • 1 lžička sušených bylinek
Článek

Postup

01.

Základní „indiánský“‎ chléb sice připravíte jen z vody a mouky, ale my si uděláme trochu sofistikovanější verzi. Mouku smíchejte s rozpuštěným tukem (sádlo, máslo nebo i margarín), solí, kypřicím práškem, česnekem, bylinkami (já dala provensálské, ale super je i oregano, tymián a další) a vodou nebo mlékem.

02.

Vše asi 5 minut hněťte, až vznikne hladké těsto. Pokud to jde moc ztuha, nechte ho přikryté 10 minut odpočinout a pak pokračujte. Těsto rozdělte na 8 dílů a z každého vyválejte tenkého hada. Takto připravené těsto vám vydrží i několik hodin, takže můžete v klidu předchystat doma.

Foto: Greta Blumajerová

Ta nejlepší část? Když ještě horký křupavý chleba odlupujete z klacku!Foto: Greta Blumajerová

03.

Na čerstvě ulomený klacek nebo prut (suchý by vám mohl chytnout) z nejedovatého stromu (např. bez nebo líska) pak hady namotejte tak, aby zakrývaly i jeho konec. Pečte mimo plameny asi 20 minut, až je těsto uvnitř suché a propečené. Je výborné ke špekáčkům nebo kotlíkovému guláši.

Tip: Když vynecháte česnek a bylinky, můžete těsto namotané na klacku před nebo po pečení obalit ve skořicovém cukru a s trochou fantazie ho pak nazývat domácí trdelník.

Foto: Greta Blumajerová

Chleba na klacku je boží třeba ke kotlíkovému buřtgulášiFoto: Greta Blumajerová

Co kromě chleba , jablek a špekáčků  opékáte na ohni nejraději vy? A nezapomeňte ani na domácí hořčici!

Reklama

Související témata:

Načítám