Hlavní obsah
5,0
(4)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Příprava jídla v papilotě - uzavřeném balíčku z papíru na pečení - má spoustu výhod: úhledné porce nachystáte za chviličku, neušpiníte tolik nádobí a jídlo připravujete v podstatě v páře, takže vám postačí minimum tuku. Zvlášť chutná je takto upravená zelenina a jemné rybí maso.

5 min.
Příprava
15 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
2 porce
Budete potřebovat
  • 2 ks filetu z lososa
  • 300 g zeleného chřestu
  • 300 g fazolových lusků
  • 2 lžíce čerstvých bylinek
  • 2 plátky citronu
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 1 špetka soli
  • 1 špetka pepře
Článek

Nákup kvalitního lososa není levná záležitost, nemusíte ale kupovat ty nejhezčí a nejdražší filety. Sáhněte po levnějších kouscích: sezonní zelenina, aromatické bylinky a plátek citronu jim připraví skvělé pozadí, a když balíček otevřete, bude i tak lákavý a voňavý.

Postup

01.

Předehřejte troubu na 180 °C a na pracovní plochu si připravte arch papíru na pečení. Prostředek zakápněte olivovým olejem a položte na něj porci sezonní zeleniny: já jsem v tomhle receptu „ctila barvu“ a použila zelený chřest a hrst zelených fazolek, výběr ale můžete přizpůsobit svým chutím. Skvělé budou špalíčky či kostičky červené nebo žluté mrkve, mladá kedlubna, jarní cibulky, cuketa, hrášek, aromatický fenykl, ale třeba i houby a plátky raných brambor.

02.

Zeleninu zlehka osolte, opepřete a přidejte čerstvé bylinky, znovu můžete experimentovat. Já jsem použila estragon, k lososovi se hodí i kopr, petržel, tymián, rozmarýn a skvělý je v kombinaci se šalvějí. Na zeleninu položte rybu, osolte, opepřete a přidejte plátek citronu. Vše zakápněte olivovým olejem.

Tip: Místo olivového oleje můžete použít plátek (nebo dva) dobrého másla.

03.

Vytvořte dobře těsnící balíček: konce papíru spojte nad rybou a několikrát přehněte, podobně pak spojte i kratší strany papíru. Pokud jste balíček naplnili příliš, možná se vám bude otevírat, můžete ho zajistit ještě vrstvou alobalu. Všechno důkladně utěsněte, aby vám nevytekla lahodná šťáva.

04.

Připravený balíček položte na plech na pečení, vložte do trouby a pečte 15-20 minut (podle výšky rybího filetu). Nechte chvíli odpočinout, opatrně otevřete (pozor na horkou páru) a podávat můžete stylově, rovnou z balíčku.

Sezona chřestu je krátká a byla by škoda tuhle skvělou zeleninu promeškat. Kupte hezký svazek, část připravte s rybou v papilotě, a pokud nebudete vědět, co se zbytkem, podívejte se na naše recepty s chřestem.

Související témata:
Vaření v páře

Načítám