Hlavní obsah
4,1
(15)
Foto: Anita Ponešová

Foto: Anita Ponešová

Tenhle nepečený jablečný dortík jsem dělávala poměrně často, když byly děti malé. Je rychle hotový, levný, svěží a sladký tak akorát. Až nedávno jsem se dozvěděla, že se mu říká mokrý pes. Pátrala jsem po původu názvu téměř všude, vysvětlení jsem nenašla. Máte nějakou teorii vy?

15 min.
Příprava
10 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1 forma o průměru 21 cm
Budete potřebovat
  • 800 g jablek
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 3 lžíce cukru
  • 2 lžičky mleté skořice
  • 1/4 lžičky mletého hřebíčku
  • 2 vanilkové pudinky
  • 1/2 l vody
  • 3/4 balení dětských piškotů
Článek

Postup

01.

Oloupejte jablka, odstraňte jádřince a nastrouhejte je – postačí hrubší strana struhadla. Zakápněte je citronovou šťávou a promíchejte.

Tip: Pokud vám nevadí, že se v dortíku sem tam objeví kousek slupičky, překrojte jablka na polovinu, odstraňte jádřinec a bubáka a začněte je strouhat řeznou stranou naplocho, trochu přitlačte. Takhle vám v ruce zůstane téměř celá slupka a vy nemusíte jablka loupat.

02.

Nastrouhaná jablka vložte do hrnce, přidejte skořici, hřebíček a cukr podle chuti a sladkosti jablek. Podlijte malým množstvím vody a na mírném ohni krátce povařte, až se začnou jablka rozpadat. V mezičase vyložte dortovou formu papírem na pečení a na dno rozložte kulaté piškoty tak, aby byly opravdu natěsno.

03.

V hrnečku rozmíchejte oba vanilkové pudinky v půllitru vody dohladka. Za stálého míchání vlijte směs do hrnce k jablkům a povařte do zhoustnutí, potrvá to 2–3 minuty.

04.

Třetinu jablečné hmoty rozložte na vrstvu piškotů a trochu ji uhlaďte. Poklaďte ji další piškotovou vrstvou a postup ještě jednou zopakujte. Na druhou piškotovou vrstvu rozetřete poslední třetinu jablečné směsi, povrch uhlaďte a nechte v chladu rozležet a ztuhnout alespoň pár hodin.

Tip: Dortík při podávání můžete ozdobit tuhou šlehačkou nebo kopečkem svěží zakysané smetany prošlehané s trochou vanilkového cukru.

Reklama