Hlavní obsah

Podle čeho vybírat olivový olej a kde ho skladovat? Ani v lednici, ani poblíž rychlovarné konvice!

Foto: Elena Veselova, Shutterstock.com

Foto: Elena Veselova, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Olivový olej patří mezi nejzdravější potraviny vůbec, jenže abyste mohli z jeho benefitů těžit naplno, je třeba ho správně vybrat, skladovat i používat. Jak na to?

Článek

Tekutý zázrak, řecký poklad či tekuté zlato, to jsou jen některé přezdívky, které si olivový olej právem vysloužil. Díky svým vlastnostem se kromě kulinářství hojně využívá i v kosmetice a farmacii. Důvodů, proč ho mít doma po ruce, je hned několik, ale abyste jeho kvality mohli využít naplno, je důležité vyhnout se nejčastějším chybám při jeho nákupu, skladování i používání.

Pro zdravé srdce i cévy

Olivový olej obsahuje spoustu prospěšných látek. Jednou z nich je kyselina olejová, která působí protizánětlivě, reguluje hladinu cholesterolu v krvi, zlepšuje funkci srdce a podporuje krevní oběh. „Studie prokázaly snížení rizika vzniku kardiovaskulárních onemocnění, některých druhů rakoviny, a dokonce i demencí u lidí, kteří konzumují vyšší množství olivového oleje, oproti těm, kdo jej konzumují jen málo nebo vůbec,“ doplňuje Howard E. LeWine, MD, hlavní lékařský redaktor Harvard Health Publishing.

Kromě ochrany srdce a cév pomáhá chránit i proti volným radikálům, které stojí za mnohými nemocemi a předčasným stárnutím. Výborný je i pro zažívání. Zlepšuje totiž trávicí procesy a funkci jater, pomáhá zabraňovat tvorbě žaludečních vředů a usnadňuje vylučování škodlivin a toxinů z těla.

Bohatý je i na vitaminy, zejména pak na A, D, E a K, a antioxidanty. Ulevuje při otocích obličeje, zklidňuje podráždění, je účinným bojovníkem proti vráskám a zlepšuje kvalitu vlasů, zubů i nehtů. Více o jeho účincích si můžete přečíst zde

Foto: DUSAN ZIDAR, Shutterstock.com

Olivový olej je velmi prospěšný při vnitřním užívání, pomůže vám ale i zvenčí, třeba v péči o vlasy či pleť Foto: DUSAN ZIDAR, Shutterstock.com

Jak vybrat ten pravý pro vaše pokrmy

Nejkvalitnější olivový olej, který se u nás běžně prodává, se označuje jako extra panenský. Pochází z prvního lisování čerstvých oliv, je chuťově nejvýraznější a nejkvalitnější, co se živin týče. Lisuje se za studena, je tedy bez jakékoliv chemické a tepelné úpravy. Hodí se pouze na přípravu studených jídel, jako jsou zálivky do salátů a dipy. Při vyšších teplotách se velmi často přepaluje a přichází o cenné živiny.

Panenský olivový olej se získává za studena při dalším lisování, má méně výraznou chuť a o něco menší obsah živin. Použít ho můžete i při mírnějších tepelných úpravách, například při dušení, do marinád nebo omáček. Zvládá teploty do 210 °C.

Výhradně do teplé kuchyně se hodí rafinovaný olivový olej. Lisuje se při zvýšené teplotě, což sice snižuje jeho nutriční hodnotu, obsah prospěšných látek a přínosy pro lidské zdraví, pokrmy si na něm ovšem můžete bez rizika smažit i grilovat.

Jestliže se rozhodnete pro pravidelné využívání olivového oleje, je dobré si pořídit jednu lahev extra panenského pro studenou kuchyni a jednu lahev oleje vhodného na tepelné úpravy.

Foto: Marian Weyo, Shutterstock.com

Extra panenský olivový olej se hodí hlavně do studené kuchyněFoto: Marian Weyo, Shutterstock.com

Při nákupu sledujte datum lisování

Při nákupu se snažte vybírat co nejčerstvější olej, tedy ten s nejkratší dobou od stáčení. Chutná lépe, má v sobě nejvíce živin a je menší pravděpodobnost, že se při nevhodném skladování znehodnotí.

Nikdy nekupujte olej v plastových obalech (s plasty opatrně) nebo v lahvích z čirého skla, nejlepší volbou jsou těsně uzavřené tmavé skleněné obaly.

Jak poznat kvalitní olivový olej

  1. Barva: Kvalitní extra panenský olej by měl mít zlatavě zelenou barvu, což naznačuje, že byl získán z nedozrálých oliv a má bohatou chuť.
  2. Aroma: Kvalitní olej by měl mít intenzivní vůni s lehkými tóny trávy, ořechů, a dokonce i banánů. Vyhněte se olejům s nepříjemným nebo zatuchlým aroma.
  3. Chuť: Po ochutnání by měl olej mít bohatou chuť s lehkou pikantností a hořkostí na konci. Chutný olej by neměl být mdlý nebo chutnat extra mastně.
  4. Pověst značky: Zvolte značku, která je transparentní ohledně původu oliv a procesu výroby. Značky s dobrým renomé obvykle dodržují vyšší standardy kvality.
  5. Acidita (kyselost): Acidita olivových olejů je klíčovým ukazatelem jejich kvality. Tento údaj vyjadřuje obsah volné kyseliny olejové v procentech. Extra panenský olivový olej, nejkvalitnější forma, má hodnotu acidity nižší než 0,8 %, zatímco méně kvalitní oleje mohou mít hodnotu nad 2 %. Panenský olivový olej však 2 % nesmí přesáhnout.
  6. Cena: I když vyšší cena nemusí vždy znamenat lepší kvalitu, extrémně levné olivové oleje často značí nižší kvalitu.
Foto: Gleb Usovich, Shutterstock.com

Po koupi je dobré část oleje odlít do samostatné nádobkyFoto: Gleb Usovich, Shutterstock.com

Olej patří do tmy a chladu

Aby vám olej poskytl opravdu všechny své výhody, není důležité jen jeho správné použití, ale i skladování. To nejhorší, co můžete udělat, je postavit ho poblíž nějakého zdroje tepla. Ať už je to blízko sporáku, varné konvice nebo na místě, kam paří sluníčko, poblíž tepla se z oleje vytrácejí jeho prospěšné látky, zhoršuje se chuť a snižuje se životnost. „Olivový olej se na rozdíl od vína nebo octa s věkem nezlepšuje. Neotevřená láhev obvykle vydrží až rok po datu sklizně, ale jakmile je otevřena, čím dříve olej použijete, tím lépe. Láhev byste měli ideálně dopracovat do měsíce nebo dvou od otevření,“ zveřejnila na svých stránkách Martha Stewart, celosvětově známá novinářka a moderátorka.

Vhodným místem je naopak chladné a tmavé místo, například spíž bez oken či komora. Pokud takové prostory nemáte, obalte lahev alobalem a umístěte ji do skříňky. Teplota okolí by neměla přesáhnout 20 °C, zároveň by však neměla klesnout pod 7 °C. Lahev tedy nedávejte ani do lednice. V příliš chladných teplotách může olej zhoustnout, zakalit se a mění se i jeho chuť.

Není od věci si část oleje odlít do menší uzavíratelné sklenice, ideálně se zatmaveným sklem, abyste nemuseli stále dokola otevírat celou lahev. Díky tomu si olej déle uchová svou kvalitu. Při správném skladování ho spotřebujte do 24 měsíců od data lisování, žluklý olej okamžitě vyhoďte.

Načítám