Hlavní obsah
3,1
(162)
Foto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Aktualizováno

Uvařit za 15 minut přílohu, rybu i zeleninu? Není problém! Svěží citronové těstoviny s cuketou, lososem a kapkou smetany chutnají božsky a hotové jsou přitom během chvilky. My je milujeme s koprem, ale pokud vám nevoní, klidně ho vyměňte za petržel. A jestli přidáte (samozvaným odborníkům na těstoviny navzdory) i sýr, nikdo vás soudit nebude!

20 min.
Příprava
15 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
Na nudle a omáčku
  • 1 lžíce másla
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 3 stroužky česneku
  • 3 ks cukety
  • 1/2 kelímku smetany ke šlehání
  • 1 ks citronu
  • 1 hrst čerstvých bylinek
  • 400 g těstovin
  • 1/2 hrnku parmazánu
  • 1 lžička soli
  • 1/4 lžičky pepře
Na lososa (lze vynechat nebo vyměnit za krevety či kuře)
  • 300 g lososa
  • 1 lžička soli
  • 1/4 lžičky pepře
Článek

Postup

01.

Ve velké pánvi pomalu zahřívejte olej nebo máslo s nasekaným česnekem - jen tak dlouho, aby se rozvoněl a ne spálil! Přidejte cukety (asi 900 g) pokrájené na tenká půlkolečka (hodí se i špetka chilli) a ještě asi 5 minut restujte. Osolte, zalijte smetanou (klidně celým kelímkem), přidejte nastrouhanou kůru z chemicky neošetřeného citronu a 5 minut prohřívejte.

02.

Mezitím osolte a opepřete lososa a dejte do trouby vyhřáté na 200 °C na 10–12 minut opéct, aby se těsně propekl, ale nebyl vysušený. Připravit ho můžete i na pánvi na troše oleje, použít lososa uzeného nebo podobně připravit kuřecí prsa či krevety (těm ale stačí jen chvilka, takže je připravujte až na závěr vaření).

03.

Těstoviny uvařte v hodně osolené vodě dle návodu na obalu na skus. Slijte a spolu s lososem vidličkou natrhaným na kousky vmíchejte k těstovinám, které pak dochuťte čerstvě mletým pepřem, citronovou šťávou a nasekanými bylinkami (kopr nebo hladkolistá petržel). My dáváme i sýr (Gran Moravia, parmezán, Grana Padano, Pecorino), ale pokud vám jeho kombinace s rybou vadí, samozřejmě vynechte.

Tip: Jídlo bude ještě lepší, když do něj vmícháte 2 lžíce sekaných kapar – smetanovou omáčku s lososem parádně doplní a osvěží.

Věděli jste, že ještě lepší (a zdravější!) než uzený je losos marinovaný neboli gravlax?

Reklama

Načítám