Článek
Postup
01.
Mleté maso dejte do misky, přidejte vajíčka, sůl, pepř, majoránku, najemno nakrájenou cibuli, prolisovaný česnek a podle potřeby strouhanku a vypracujte jednolitou hmotu.
02.
Sýr a papriku nakrájejte na drobné kostičky a přimíchejte do těsta na sekanou. Slaninu kupte takovou, která má dlouhé plátky, jinak by se vám sekaná špatně balila. Plátky slaniny položte přes sebe, a nezapomeňte dát vždy polovinu plátku na kraje napříč. Maso na sekanou rozdělte na dvě části a z každé z nich vytvarujte šišku. Tu položte na plátky slaniny, a jednoduše ji zabalte. Postup opakujte i u druhé poloviny masa.
03.
Hotovou zabalenou sekanou položte přeloženými plátky dospod na plech, který zalijte asi centimetrovou vrstvou vody a pečte při 180 stupních 30 minut. Pak teplotu zvyšte na 220 stupňů a pečte ještě 10 minut, aby se vytvořila kůrčička. Slanina v mase „zamkne“ šťavnatost a uvidíte, jak bude všem chutnat!
Tip
Pokud chcete sekanou ozvláštnit i jinak, můžete do masa nakrájet kromě eidamu a papriky třeba rajčat. Jako příloha se skvělé hodí jakkoli upravené brambory nebo jen chléb.