Hlavní obsah
Foto: Petr Makovička

Foto: Petr Makovička

Na 4 porce potřebujete: 500 g mletého míchaného masa, 2 vejce, 1 cibuli, 5 stroužků česneku, velkou hrst strouhanky, majoránku, sůl, pepř, 50 g tvrdého sýru (stačí klasický eidam), 1/2 červené papriky, 200 g plátkové slaniny.

30 min.
Příprava
40 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1 roládu
  • 500 g míchaného mletého masa
  • 2 ks vejce
  • 1 ks cibule
  • 5 stroužků česneku
  • 1 hrst strouhanky
  • 1 lžíce majoránky
  • 1 lžíce soli
  • 1/2 lžičky pepře
  • 50 g tvrdého sýra
  • 1/2 ks červené papriky
  • 200 g slaniny
Článek

Postup

01.

Mleté maso dejte do misky, přidejte vajíčka, sůl, pepř, majoránku, najemno nakrájenou cibuli, prolisovaný česnek a podle potřeby strouhanku a vypracujte jednolitou hmotu.

02.

Sýr a papriku nakrájejte na drobné kostičky a přimíchejte do těsta na sekanou. Slaninu kupte takovou, která má dlouhé plátky, jinak by se vám sekaná špatně balila. Plátky slaniny položte přes sebe, a nezapomeňte dát vždy polovinu plátku na kraje napříč. Maso na sekanou rozdělte na dvě části a z každé z nich vytvarujte šišku. Tu položte na plátky slaniny, a jednoduše ji zabalte. Postup opakujte i u druhé poloviny masa.

03.

Hotovou zabalenou sekanou položte přeloženými plátky dospod na plech, který zalijte asi centimetrovou vrstvou vody a pečte při 180 stupních 30 minut. Pak teplotu zvyšte na 220 stupňů a pečte ještě 10 minut, aby se vytvořila kůrčička. Slanina v mase „zamkne“ šťavnatost a uvidíte, jak bude všem chutnat!

Tip

Pokud chcete sekanou ozvláštnit i jinak, můžete do masa nakrájet kromě eidamu a papriky třeba rajčat. Jako příloha se skvělé hodí jakkoli upravené brambory nebo jen chléb.

Související témata:

Načítám