Hlavní obsah
Foto: Jan_Mach, Shutterstock.com

Foto: Jan_Mach, Shutterstock.com

David Šašek je šéfkuchařem pražské restaurace Coda hotelu Aria. A přímo pro čtenáře ProŽeny.cz si připravil tradiční štědrovečerní pokrm - smažená kapří filátka s bramborovým salátem. Inspirujte se jím i vy, nebudete litovat!

30 min.
Příprava
20 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
8 porcí
  • 8 ks filetu z kapra
  • 2 vrchovaté lžíce hladké mouky
  • 4 ks vejce
  • 1 hrnek strouhanky
  • 2 lžičky soli
  • 100 ml oleje
Salát
  • 800 g brambor
  • 250 g mrkve
  • 80 g celeru
  • 80 g kořenové petržele
  • 230 g kyselých okurek
  • 2 ks vejce
  • 50 g šalotky
Zálivka
  • 300 g majonézy
  • 100 g plnotučné hořčice
  • 100 ml láku z okurek
  • 25 ml octa 8%
  • 12 g soli
  • 10 g cukru
Článek

Postup

01.

Ingredience na bramborový salát nakrájejte na drobnější kostičky (šalotku najemno) a vložte do prostornější mísy. Pak vyšlehejte dohladka ingredience na zálivku a nalijte na brambory. Krátce, opatrně, ale důkladně promíchejte, aby nedošlo k rozmačkání brambor. Přendejte do čisté krabičky s víčkem, uložte do lednice (maximálně 4-5 °C) a nechte 48 hodin odležet. Salát bývá prvně trochu řidší konzistence a mírně nakyslý, ale do druhého dne se dobře rozleží a brambory absorbují přebytečnou tekutinu. Zůstane příjemně šťavnatý.

02.

Filety dobře osolte, vložte do mouky, pak do směsi rozšlehaných vajec a nakonec do strouhanky. Smažte v rozpáleném oleji (asi 180°C) dozlatova. Po vyjmutí položte ještě na ubrousek, kde nechte kapří řízky chvilku odkapat.

Energetická hodnota celkem pro 1 porci
Energie3 385,19 kJ
Bílkoviny37,99 g
Tuky53,82 g
Sacharidy42,36 g
Sůl4,7 g
SAFA7,66 g
Vláknina4,38 g
Cukry8,49 g
Související témata:

Načítám