Článek
Vydatná polévka s kuřecím masem a houbami snese i několik úprav, které zohlední vaše chutě. Například žampiony, ideálně hnědé, lze nahradit houbami, které si donesete z lesa. Samotnou divokou rýži můžete nahradit směsí rýže bílé a divoké a vývar použijte zeleninový či masový – podle toho, co máte právě po ruce.
Postup
01.
Kuřecí prsa pokrájejte na slabé proužky, osolte a dejte na chvíli stranou. Řapíkatý celer a mrkev oloupejte a nakrájejte: celer na maličké kostičky, mrkev na větší kusy, aby pak v polévce pěkně vynikly. Oloupejte a najemno nakrájejte cibuli. Oloupaný česnek pokrájejte na tenká kolečka. Parmazán nastrouhejte a rýži propláchněte studenou vodou.
02.
Houby překrájejte na kousky, menší hlavičky stačí na poloviny, ale můžete je nechat i v celku. V rendlíku rozehřejte lžíci oleje, vložte na něj žampiony, osolte a restujte, dokud nepustí vodu. Ve chvíli, kdy začnou zlátnout, stáhněte rendlík z plotny a odložte stranou.
03.
Do polévkového hrnce nalijte zbytek oleje, zahřejte a dejte na něj řapíkatý celer, mrkev a cibuli. Osolte. Až začne zelenina zlátnout, vložte maso a nechejte ho zatáhnout. Pak k němu přidejte česnek a tymián. Stačí nechat asi minutu rozvonět a přilijte vývar. Mělo by ho být tolik, aby byly všechny suroviny v hrnci ponořené. Poté přidejte propláchnutou rýži a orestované houby.
04.
Polévku vařte přiklopenou pokličkou na středním stupni 15 až 20 minut. Ve chvíli, kdy bude maso měkké a rýže na skus, přidejte do hrnce smetanu a parmazán. Pak už jen krátce povařte, osolte, opepřete a na talíři ozdobte bazalkou. Můžete lehce zakápnout olivovým olejem.