Hlavní obsah

Hubnoucí hit celebrit: proč byste to se šťávou s řapíkatého celeru neměli přehánět a v čem je zdravá

Foto: Creative Cat Studio, Shutterstock.com

Foto: Creative Cat Studio, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mnoho celebrit i influencerů doporučuje šťávu z řapíkatého celeru jako skvělou součást diety a detoxikace. Je to ale opravdu ten nejlepší způsob, jak tento celer konzumovat? Přečtěte si o výhodách i kdy si dát raději pohov.

Článek

Léčivé účinky řapíkatého celeru jsou v přírodní medicíně známy již po celá staletí. Uvádí se, že stimuluje činnost ledvin a pomáhá tělu zbavit se odpadních látek, které nepotřebuje. Tím bojuje se zadržováním tekutin a redukuje celulitidu. Jelikož je močopudný, podporuje také vylučování kyseliny močové, jejíž nadbytek může zapříčit nástup dny či revmatu.

„Celer dále obsahuje látku s protizánětlivými účinky, která ulevuje bolestivým projevům dny. Lidové léčitelství tedy kromě šťávy doporučuje i odvar ze semen řapíkatého celeru,“ potvrzuje koučka zdravého životního stylu Radka Pamětická. Proč je ale lepší pít celerovou šťávu než ho jíst jen tak?

Výhody šťávy

Tekutá forma je snadno stravitelná, což zaručuje, že se živiny ze šťávy do těla dostanou snáze a rychleji, než když ho musíte sníst, rozkousat, spolykat a teprve potom ho tělo může začít zpracovávat. Šťávu vypijete a máte hotovo. A jaké konkrétní benefity taková forma konzumace řapíkatého celeru přináší?

1. Pročišťuje

Látky obsažené v řapíkatém celeru, třeba draslík, jsou močopudné, což pomáhá předcházet zadržování tekutin a zajišťuje organismu přirozené odvodňování. Ideální v tomto směru je, když šťávu vypijete ještě nalačno.

Foto: Voyagerix, Shutterstock.com

Nejen, že krásně voní, řapíkatý celer také působí močopudně a zbavuje tělo odpadních látekFoto: Voyagerix, Shutterstock.com

2. Prevence ledvinových kamenů

Protože zvyšuje objem moči, může usnadnit vyloučení ledvinových kamenů. Je také bohatý na látky, které eliminují toxiny přispívající právě k tvorbě ledvinových kamenů. Obsažené flavonoidy zase napomáhají rozkladu kamenů složených z vápníku. „Důležité je ale také celkově navýšit pitný režim a zařadit pohybovou aktivitu,“ radí pro boj ledvinovými kameny nutriční specialistka Gabriela Mádrová.

3. Zlepšuje trávení

Díky obsahu minerálních látek se podílí na neutralizaci žaludeční kyselosti, což může být obzvláště účinné v případě, že trpíte žaludečními vředy nebo jinými poruchami trávení.

Foto: Marina Demeshko, Shutterstock.com

Skutečně vám pomůže zhubnout? Zdraví podpoří, všespásná ale celerová šťáva není. Rady celebrit je potřeba brát s rezervou, zejména pokud se týkají zdraví Foto: Marina Demeshko, Shutterstock.com

4. Prospívá orgánům

Flavonoidy nacházející se v celeru mohou také snižovat riziko potíží s pamětí a srdcem, chránit před působením volných radikálů a napomáhat při léčbě diabetu. „Řapíkatý celer obsahuje inulin, což je zásobní látka, která ve střevech působí jako potrava pro bakterie. Společně s vlákninou pozitivně působí na hladinu cholesterolu a prospívá i diabetikům,“ potvrzuje Gabriela Mádrová.

Je také potravinou s protizánětlivými účinky, pomáhá redukovat stres, osvědčila se i u lidí trpících na migrény.

Kdy si dát pozor

Celerová šťáva je bohatá na oxaláty bránící vstřebávání vápníku, obsahuje také apiin, flavonoid, který může při nadužívání způsobit potrat, proto by se těhotné neměly celerovou šťávou „prolévat“. A konečně je třeba myslet i na odvodňující účinky, které jsou sice prospěšné, ale při intenzívních kúrách mohou vést k vyčerpání minerálů, proto je třeba hodně pít a občas zařadit i minerální vody.

Radka Pamětická upozorňuje na vysoký obsah dusičnanů, které tato zelenina hromadí. „Dusičnany se při trávení přeměňují na dusitany, ty reagují s aminy v žaludku a vytvářejí potenciálně karcinogenní nitrosaminy,“ vysvětluje s tím, že mohou zvyšovat riziko vzniku rakoviny.

Šťáva může způsobit i alergickou reakci, vysoké dávky draslíku mohou přetížit srdce nebo ledviny. I tady tedy platí: všeho s mírou. Sklenka šťávy denně je v pořádku, vyzkoušet můžete i další recepty z řapíkatého celeru.

Jak je to s hubnutím

Mnoho influencerů nebo celebrit, třeba Gwyneth Paltrow, tvrdí, že přidání celerové šťávy do jídelníčku má na hubnutí přímo zázračný vliv. Pravdou ovšem je, že pro absenci vlákniny, která se odšťavněním ztratí, vás džus nezasytí jako celer samotný. A pokud se nehýbete a špatně jíte, řapíkatý celer vás rozhodně nespasí. Je dobré si uvědomit, že celebrity většinou jisté potraviny propagují za určitým účelem, jímž je vydělání peněz, a že žádný zázračný prostředek, který vás zbaví nadbytečných kilogramů, neexistuje. Proto berte něco, co slavný člověk doporučuje, raději vždy s určitou rezervou.

Reklama

Načítám