Hlavní obsah

Pár tipů na houby: Jak je sušit, mrazit a ohřát?

Foto: encierro, Shutterstock.com

Houbaři už začínají z lesa nosit plné košíky, takže se jistě bude hodit pár rad, jak houby správně uskladnit a připravit. Nejen, že vám déle vydrží, ale hlavně tak předejdete případným zažívacím problémům.

Článek

Sběr hub se právě rozjíždí – a jestli budou noci teplejší, bude to ještě lepší a na víc místech. Než se tak stane, můžete si nastudovat trochu teorie, jak je nejlépe uchovat do příští sezony.

Jak správně zmrazit houby

Mražení hub má několik výhod – je relativně rychlé a zachová houbám chuť i konzistenci, takže je v jídle od čerstvých skoro nerozeznáte. Zamrazit lze všechny druhy hub.

  • Houby nejprve očistěte, vytřiďte ty červivé, zbavte je nečistot, můžete je i velmi lehce opláchnout.
  • Rozkrájejte je na přibližně stejné kousky, malé můžete nechat i vcelku.
  • Houby krátce povařte ve slané vodě – vhoďte je do vroucí vody asi na 5 minut. Vody by mělo být tolik, aby byly houby ponořené. Pak je vyndejte, propláchněte studenou vodou a nechte vychladnout. Místo povaření je lze i podusit na tuku (klidně i s cibulkou). Cílem tepelné úpravy je zastavit rozkladné procesy, které by v nich postupovaly i po dobu, než v mrazáku dokonale promrznou. Dojde také ke zmenšení jejich objemu.
  • Vychladlé houby dejte do sáčků po porcích, odstraňte vzduch, pečlivě uzavřete a ideálně na sáček napište datum, kdy je mrazíte. Houby vydrží v mrazáku libovolně dlouho, ale většinou se doporučuje je spotřebovat během roku.
Foto: Ahanov Michael, Shutterstock.com

Zmražené houby nenechávejte volně rozmrznout, ale hned je zpracujte. Pokrm z nich ani rozmrazené houby už nikdy nezamrazujte

Jak správně sušit houby

Na sušení se nehodí všechny houby. Ideální na to jsou pravé hřiby, ryzce, křemenáče nebo bedly. Naopak se nehodí babky nebo václavky (ty jsou skvělé nakyselo). Houby neoplachujte, abyste nezvýšili jejich vlhkost. Nakrájejte je na plátky asi 4 mm silné – je jedno, jestli vcelku, tedy nohu i klobouk, nebo je oddělíte.

  • Sušení na niti - Houby lze navléknout na nit a zavěsit, ne na přímé slunce. Pokud je zavěsíte ven nebo mezi okna, pozor na rosu a vzdušnou vlhkost, lepší je dávat na noc domů.
  • Sušení na papíře - Papír poskládejte do harmoniky, aby se k houbám dostal vzduch i zespodu, ale stejně je otáčejte a kontrolujte.
  • Sušení na sítech - Síta zajistí sušení i zespodu, ale je lepší je kontrolovat.
  • Sušení v sušičce - Houby sušte při teplotě kolem 50 °C po dobu 5–8 hodin. Nemusíte je otáčet ani kontrolovat.
  • Sušení v troubě - Houby sušte na plechu s pečicím papírem, začněte sušit při 20–30 °C asi dvě hodiny, aby se houby nezapařily. Pak teplotu zvyšte na 50–70 °C. Zapněte horký vzduch s větrákem nebo nechejte troubu pootevřenou, aby mohla unikat pára. Při sušení v troubě byste měli houby asi každé tři hodiny otočit.
  • Skladování sušených hub - Uchovávejte je ve vzduchotěsných sklenicích, ve tmě a chladnu. Lze je dát i do plátěného sáčku, který pověsíte na chladnější místo s přísunem vzduchu. Sušené houby vydrží několik let.

Foto: Nadezda Murmakova, Shutterstock.com

Správně usušené houby poznáte podle toho, že šustí nebo chrastí

Jak na houby, aby se nezkazily

Houby jsou poměrně rizikovou potravinou a zdravotní problémy vám mohou přivodit i ty jedlé. Jak s houbami zacházet, abyste riziko snížili?

  • Houby nezavírejte do plastových tašek, sáčků nebo boxů, kde se mohou zapařit. Při zapaření v nich dochází k tvoření škodlivých toxinů, které přivodí až otravu.
  • Zpracujte je co nejdřív, pokud to nejde, uložte je maximálně na 24 hodin do lednice při teplotě 0–6 °C. Před tím je neomývejte, dejte je do prodyšného obalu.
  • Houby byste měli vařit alespoň 20 minut, smažit alespoň 10 minut. Některé houby jsou zasyrova jedovaté nebo mohou vyvolat vážné zažívací obtíže, takže je třeba je dobře tepelně upravit.
  • Houbové jídlo nenechávejte stát volně na sporáku nebo na lince, ale co nesníte, rychle ochlaďte a dejte do lednice. Jídlo z lednice byste měli znovu ohřát jen jednou a maximálně druhý den.
ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama

Sdílejte článek

Seznam.cz zavádí tlačítko Líbí se

Dejte redakci i ostatním čtenářům vědět, jaký obsah stojí za přečtení.

Články s nejvyšším počtem Líbí se se budou častěji zobrazovat na hlavní stránce Seznamu a přečte si je více lidí. Nikomu tak neuniknou zajímavé zprávy.