Hlavní obsah

Recepty s pečivem: Karlovarské knedlíky zvládne každý!

Foto: Greta Blumajerová

Jsou plné jarní petrželky a pečiva. Odoláte jim?Foto: Greta Blumajerová

Reklama

Bojíte se domácích knedlíků? Úplně zbytečně! Není na nich nic až tak složitého, stačí jen překonat počáteční strach, a vrhnout se do vaření. Když navíc vsadíte na ty karlovarské, jejichž postup přípravy vám v dnešním díle seriálu Recepty s pečivem prozradíme, ohromíte snad všechny natěšené strávníky. A nikdo nemusí vědět, že jsou přitom TAK snadné…

Článek

V našem úterním seriálu Recepty s pečivem jsme vám už prozradili, jak se blýsknout šťavnatou pečení v chlebové krustě. Přemýšlíte, čím ji doplnit? Zkuste karlovarské knedlíky. Jejich příprava vám zabere jen pár minut, uvařené jsou za chvilku a na talíři vypadají skvostně. Uvidíte, podle našeho návodu budou ty vaše vypadat lépe než z jakékoli luxusní restaurace!

Na 4 porce knedlíků potřebujete:10 rohlíků, svazek hladkolisté petrželky, sůl a pepř, 3 vejce, 250 ml mléka, 50 g másla.

Rohlíky očistěte od máku a nakrájejte je na kostičky o straně přibližně 1 centimetr. Kostičky pak rozprostřete na plech a nechte ideálně přes noc „okorat“ a trochu ztvrdnout. Druhý den rohlíky přesypte do velké mísy, přidejte k nim sůl, pepř, mléko, rozpuštěné máslo a také žloutky. Dodejte nasekanou hladkolistou petrželku (nebojte se toho množství, jen ať je knedlík pěkně barevný!), z bílků vyšlehaný sníh a rukama vypracujte hmotu, která alespoň trochu drží při sobě.

Pracovní plochu pokryjte potravinovou fólií. Polovinu rohlíkového základu položte doprostřed a vytvarujte podélnou šišku. Tu poté zabalte do připravené fólie, strany pořádně zafixujte a celý knedlík ještě jednou pro jistotu obalte ve fólii. Stejně postupujte i v případě druhé poloviny těsta.

Ve větším hrnci přiveďte k varu osolenou vodu a oba knedlíky ve fólii v ní 20 minut vařte. Když je hotovo, položte knedlíky na prkénko a propíchejte je vidlicí, aby unikla pára. Poté už jen potravinovou fólii zcela odstraňte, knedlíky nakrájejte (postačí ostrý nůž) a servírujte k připravené omáčce. Ideální je vynikající svíčková podle receptu starého 100 let – najdete ho popsaný krok za krokem zde.

A jaké knedlíky máte nejraději vy? Jaké jsou vaše fígle při jejich vaření? A děláte vůbec domácí, nebo si je radši koupíte připravené v obchodě? Je to vůbec pravý knedlík? Podělte se o své zkušenosti a názory v diskusi pod článkem!

Reklama

Načítám