Článek
Postup
01.
Do kastrolku nalijte růžové víno a vodu, přidejte na 1/4 nakrájený citron a pomeranč, vanilku, cukr a skořici a pomalu přiveďte k varu. Pak plotnu stáhněte a nechte jen pomalu probublávat.
02.
Broskve omyjte, na opačné straně, než je (teď už odstraněná) stopka je nařízněte do malého křížku a vložte do nálevu v kastrolku. Tam je vařte asi 5–6 minut podle zralosti, dokud jejich slupka nezačne krabatět. Pak broskve vyjměte, oloupejte, rozpulte a pusťte se do omáčky.
03.
Do malého kastrolku dejte asi 2 menší naběračky vinného nálevu, ve kterém se broskve vařily, přidejte rozmačkané maliny a podle chuti přidejte ještě krapet cukru a citronové šťávy. Vše vařte asi 10 minut, dokud se omáčka nezredukuje na polohustý sirup. Podle intenzity, kterou od omáčky chcete, můžete přidat ještě trochu nálevu a opět ho nechat zredukovat.
04.
Pak omáčku propasírujte přes síto, abyste se zbavili semínek z malin. Glazované broskve naservírujte na talíř, polijte omáčkou a podávejte s kopečkem vanilkové zmrzliny.