Článek
Pokud chcete připravit veganskou verzi palačinek, klasické mléko nahraďte mandlovým, sójovým nebo ovesným. Tyto rostlinné alternativy těsto mírně ochutí a dodají mu na jemnosti. Zkuste třeba palačinky z kokosového mléka.
Postup
01.
Do velké mísy prosejte mouku a přidejte špetku soli. Pomalu přilévejte mléko a současně míchejte, aby se nevytvořily hrudky. Můžete použít metličku nebo ruční mixér. Přidejte cukr a vanilkový extrakt a vše promíchejte.
Tip: Když budete podávat palačinky se slanou náplní, cukr a vanilkový extrakt vynechejte.
02.
Do těsta přidejte 2 lžíce oleje a důkladně promíchejte (tuk zde nahradí vejce). Směs nechte odpočinout přibližně 10 minut, aby se všechny ingredience dobře spojily.
03.
Na středním plameni rozehřejte pánev a lehce ji potřete olejem. Na pánev nalijte malé množství těsta a krouživým pohybem ho rozprostřete do tenké vrstvy. Palačinku smažte asi 1–2 minuty, dokud se okraje nezačnou odlepovat. Poté ji otočte a smažte další minutu dozlatova.
04.
Palačinky podávejte teplé s oblíbenou náplní, jako je džem, čerstvé ovoce, javorový sirup nebo oslazený tvaroh.




