Hlavní obsah
3,9
(7)
Foto: Kateřina Harudová

Foto: Kateřina Harudová

Přemýšlíte, jak vyhovět požadavkům (nejen) dětí na dobré palačinky, a zároveň chcete trochu vylepšit výživové vlastnosti této oblíbené pochoutky? Zkuste jednoduchý recept na výborné palačinky zdravěji.

4 min.
Příprava
10 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
6 palačinek
Na palačinky
  • 2 ks vejce
  • 160 ml mléka
  • 1 špetka soli
  • 130 g hladké špaldové mouky
  • 20 g celého máku
  • 2 lžičky citronové kůry
Na smažení
  • 3 lžíce přepuštěného másla
Článek

Když palačinky uděláte ze špaldové mouky, přidáte do nich zdravý český mák, opečete je na minimu tuku a naplníte třeba sytou tvarohovou náplní plnou bílkovin a doplníte čerstvým ovocem, hned se jejich výživové vlastnosti podstatně zlepší, a vy si je tak můžete naprosto bez výčitek dát třeba k snídani nebo jako sytý sladký oběd po polévce.

Postup

01.

Vejce prošlehejte s mlékem, přidejte zbylé suroviny a dobře rozmíchejte. Citronové kůry dejte z poloviny citronu – strouhejte jen její žlutou část, která není hořká. Těsto nechte ideálně přes noc, minimálně však 30 minut odstát, aby zhoustlo a palačinky se netrhaly. Video: Jak zužitkovat celý citron?

02.

Na dobře rozehřáté pánvi potřené přepuštěným máslem nebo olejem pak pečte tenké palačinky: nalijte necelou naběračku těsta, kroužením pánví ho po ní rozprostřete, a když povrch zmatní, otočte ji a opečte z druhé strany. Recept: Jak se dělá přepuštěné máslo?

03.

Palačinky podávejte s tvarohem a ovocem anebo klasicky s džemem. Vynikající jsou také s domácím citronovým krémem lemon curd a ricottou.

Jak máte palačinky nejraději vy? Můžete je mít i jinak: recept na syté palačinky bez mouky jen ze 2 surovin.

Načítám