Hlavní obsah
3,8
(83)
Foto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Umíte-li usmažit palačinku, zvládnete i tenhle půvabný dort inspirovaný italským dezertem tiramisu. Zaručujeme vám, že když ho položíte na stůl, nezůstane netknutý příliš dlouho.

30 min.
Příprava
30 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1 dort
Těsto
  • 800 ml mléka
  • 5 ks vejce
  • 40 g másla
  • 1 špetka soli
  • 360 g hladké mouky
  • 1 lžíce instantní kávy
  • 1 lžička kakaa
Krém
  • 500 g mascarpone
  • 60 g cukru moučka
  • 1 lžíce mandlového likéru amaretto
  • 250 ml 40% smetany ke šlehání
Na dokončení
  • 1 lžíce kakaa
Článek

01.

Ve vyšší nádobě prošlehejte 750 ml mléka, vejce, rozpuštěné máslo a špetku soli. Po částech dobře zašlehejte i mouku a těsto nechte alespoň půl hodiny odpočívat.

02.

V menším hrnečku prošlehejte zbytek mléka, rozpustnou kávu a kakao. Zatím nechte bokem.

03.

Rozehřejte velkou nepřilnavou pánev, velmi jemně ji potřete přepuštěným máslem (opravdu stačí tenký tukový film, těsto obsahuje dostatek másla, aby se palačinky nelepily) a postupně usmažte palačinky ze dvou třetin připraveného těsta.

04.

Ke zbylému těstu přidejte kávovo-kakaové mléko, prošlehejte a usmažte zbytek palačinek – při první kávové palačince buďte pozorní, těsto jste naředili a bude se chovat trochu jinak než u předchozích kousků. Hotové palačinky nechte úplně vychladnout.

05.

V mezičase šlehačem pošlehejte v míse mascarpone s cukrem a amarettem (množství cukru v receptu osladí krém opravdu decentně a palačinky jsou zcela bez cukru, když máte raději sladší dezerty, klidně krém doslaďte podle chuti). K našlehanému mascarpone přidejte dobře vychlazenou smetanu a společně šlehejte do zhoustnutí, nejdřív při vysokých otáčkách, poté rychlost snižte, abyste lépe poznali, kdy je krém hustý tak akorát.

06.

Sestavte dort: začněte tmavými palačinkami. Na palačinku dejte lžíci krému a nožem ho rozetřete tak, aby zůstal na okraji asi 1 cm bez krému. Takhle na sebe postupně navršte všechny kousky, poslední palačinku nechte zatím nepotřenou (a poslední lžíci krému si zatím také odložte do lednice).

07.

Dort přikryjte papírem na pečení, jemně zatižte třeba kuchyňským prkénkem a nechte v chladu odležet alespoň půl dne. Před podáváním potřete vrchní palačinku poslední lžící krému a poprašte kakaem.

08.

Místo mandlového likéru amartteo můžete použít pár kapek mandlové esence.

Palačinky jsou evergreen. Umíte pravé americké, máte spíše chuť na  francouzské se slaninou a volským okem a znáte slepé myši, palačinky zapečené s tvarohem?

Reklama

Související témata:

Načítám