Článek
Krok 1: Ve vyšší nádobě prošlehejte 750 ml mléka, vejce, rozpuštěné máslo a špetku soli. Po částech dobře zašlehejte i mouku a těsto nechte alespoň půl hodiny odpočívat.
Krok 2: V menším hrnečku prošlehejte zbytek mléka, rozpustnou kávu a kakao. Zatím nechte bokem.
Krok 3: Rozehřejte velkou nepřilnavou pánev, velmi jemně ji potřete přepuštěným máslem (opravdu stačí tenký tukový film, těsto obsahuje dostatek másla, aby se palačinky nelepily) a postupně usmažte palačinky ze dvou třetin připraveného těsta.
Krok 4: Ke zbylému těstu přidejte kávovo-kakaové mléko, prošlehejte a usmažte zbytek palačinek – při první kávové palačince buďte pozorní, těsto jste naředili a bude se chovat trochu jinak než u předchozích kousků. Hotové palačinky nechte úplně vychladnout.
Krok 5: V mezičase šlehačem pošlehejte v míse mascarpone s cukrem a amarettem (množství cukru v receptu osladí krém opravdu decentně a palačinky jsou zcela bez cukru, když máte raději sladší dezerty, klidně krém doslaďte podle chuti). K našlehanému mascarpone přidejte dobře vychlazenou smetanu a společně šlehejte do zhoustnutí, nejdřív při vysokých otáčkách, poté rychlost snižte, abyste lépe poznali, kdy je krém hustý tak akorát.
Krok 6: Sestavte dort: začněte tmavými palačinkami. Na palačinku dejte lžíci krému a nožem ho rozetřete tak, aby zůstal na okraji asi 1 cm bez krému. Takhle na sebe postupně navršte všechny kousky, poslední palačinku nechte zatím nepotřenou (a poslední lžíci krému si zatím také odložte do lednice).
Krok 7: Dort přikryjte papírem na pečení, jemně zatižte třeba kuchyňským prkénkem a nechte v chladu odležet alespoň půl dne. Před podáváním potřete vrchní palačinku poslední lžící krému a poprašte kakaem.
Můj tip: Místo mandlového likéru amartteo můžete použít pár kapek mandlové esence.
Palačinky jsou evergreen. Umíte pravé americké, máte spíše chuť na francouzské se slaninou a volským okem a znáte slepé myši, palačinky zapečené s tvarohem?