Hlavní obsah
Foto: greta blumajerová

Foto: greta blumajerová

Jestli se nebojíte zkoušet nové věci a rádi si vše děláte poctivě doma, bude se vám dnešní nápad víc než líbit. Připravili jsme si pro vás hravou panna cottu s kávovým želé.

15 min.
Příprava
5 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
8 porcí
  • 3 lžíce třtinového cukru
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 1 dl kávy espresso
  • 3 ks želatiny
Článek

Postup

01.

Plátky želatiny ponořte do studené vody a nechte je asi 5 minut nabobtnat.

02.

Uvařte si šálek silné kávy, nalijte ji do kastrolku a nad mírným plamenem v ní rozpusťte lžíci cukru a 1 plátek želatiny (zbylé dva ve vodě klidně nechte, dokud je nebude potřeba) a stáhněte z plamene, želatina se nesmí převařit!

03.

Panáky narovnejte našikmo do plata od vajíček a do každého z nich nalijte trochu kávy. Pak plato přeneste do lednice a nechte asi 1–1,5 hodiny zatuhnout.

04.

Po uplynulé době nalijte do kastrolku smetanu a opět jen nad mírným plamenem ji zahřejte, rozpusťte v ní zbývající cukr a želatinu a nechte ji asi 10 minut zchladnout.

05.

Vyndejte panáky z lednice a do jednoho zkušebního nalijte smetanu. Pokud se káva se smetanou promíchá, vložte panáky ještě na chvíli tuhnout, v opačném případě skleničky dolijte smetanou, položte (už bez plata) do lednice a nechte do rána ztuhnout.

06.

Počítejte s tím, že tuhne dezert nadvakrát a druhé tuhnutí trvá asi 6 hodin, takže je ideální dělat jej večer předem.

Související témata:

Načítám