Článek
Postup
01.
Plátky želatiny ponořte do studené vody a nechte je asi 5 minut nabobtnat.
02.
Uvařte si šálek silné kávy, nalijte ji do kastrolku a nad mírným plamenem v ní rozpusťte lžíci cukru a 1 plátek želatiny (zbylé dva ve vodě klidně nechte, dokud je nebude potřeba) a stáhněte z plamene, želatina se nesmí převařit!
03.
Panáky narovnejte našikmo do plata od vajíček a do každého z nich nalijte trochu kávy. Pak plato přeneste do lednice a nechte asi 1–1,5 hodiny zatuhnout.
04.
Po uplynulé době nalijte do kastrolku smetanu a opět jen nad mírným plamenem ji zahřejte, rozpusťte v ní zbývající cukr a želatinu a nechte ji asi 10 minut zchladnout.
05.
Vyndejte panáky z lednice a do jednoho zkušebního nalijte smetanu. Pokud se káva se smetanou promíchá, vložte panáky ještě na chvíli tuhnout, v opačném případě skleničky dolijte smetanou, položte (už bez plata) do lednice a nechte do rána ztuhnout.
06.
Počítejte s tím, že tuhne dezert nadvakrát a druhé tuhnutí trvá asi 6 hodin, takže je ideální dělat jej večer předem.