Hlavní obsah
Foto: Thinkstock

Foto: Thinkstock

Vynikající perník z medu provoní celou kuchyň. Dáte si k němu čaj nebo kávu?

30 min.
Příprava
15 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1 plech
Těsto
  • 3 ks žloutků
  • 400 g medu
  • 1 balíček prášku do pečiva
  • 7 lžic oleje
  • 1 lžička citronové šťávy
  • 1 lžička citronové kůry
  • 5 ks hřebíčku
  • 1 lžička skořice
  • 750 g hladké mouky
  • 3 lžíce marmelády
  • 1 lžíce kandovaného ovoce
  • 1 hrst rozinek
  • 2 lžíce rumu
  • 1 hrst ořechů
Poleva
  • 1 ks bílku
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 1 hrnek cukru moučka
  • 1 hrst ořechů
Článek

Postup

01.

V míse utřete tři žloutky s medem a práškem do pečiva. Přilijte olej citronovou kůru a šťávu, tlučený hřebíček a mletou skořici. Přidejte mouku, aby vzniklo tužší těsto. Nechte ho odpočinout, vyválejte dvě placky ve velikosti plechu.

02.

Na vymazaný plech položte placku, natřete ji zavařeninou, posypte pokrájeným kandovaným ovocem, rozinkami, postříkejte rumem a překryjte druhou plackou. V předehřáté troubě pečte 15 minut.

03.

Udělejte polevu. Syrový bílek v misce šlehejte vidličkou spolu s citronovou šťávou a moučkovým cukrem do takové konzistence, aby netekl. Natřete celý perník, posypte ořechy nechte ztuhnout a pak teprve nakrájejte.

Související témata:

Načítám