Hlavní obsah
4,5
(10)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Receptů na bublaninu najdete opravdu hodně: od nejjednodušších hrníčkových přes ty ze šlehačky, s jogurtem či tvarohem... Většina funguje spolehlivě a bublanina se téměř vždy podaří. Pokud ale hledáte chuť, jakou měl kdysi moučník u babičky, zapomeňte na zkratky a ulehčení. Připravte poctivou bublaninu z třeného těsta.

10 min.
Příprava
25 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1 plech 20 × 30 cm
Budete potřebovat
  • 4 ks vejce
  • 180 g cukru krupice
  • 200 g másla
  • 200 g polohrubé mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1/4 lžičky citronové kůry
  • 1 špetka soli
  • 400 g čerstvých třešní
  • 1 lžíce cukru moučka
Na vymazání pekáčku
  • 1 lžíce másla
  • 1 hrst hrubé mouky
Článek

S peckami, nebo bez? Kousnout do třešňové pecky ukryté v těstě není příjemný zážitek, na druhou stranu jsou to právě pecky, co dodává bublanině specifickou, jemně mandlovou příchuť... Do kterého tábora patříte vy? A znáte trik, jak vypeckovat třešně?

Postup

01.

Suroviny včas vyndejte z chladničky, aby získaly pokojovou teplotu, lépe se pak spojí. Pekáček vymažte máslem a vysypejte hrubou moukou, troubu předehřejte na 180 °C a oddělte žloutky od bílků.

02.

K bílkům přidejte špetku soli a začněte šlehat. Až vznikne bílá pěna, přisypejte zhruba čtvrtinu cukru a ušlehejte pevný sníh. Změklé máslo dejte do mísy, přidejte zbylý cukr a pořádně je prošlehejte. Až bude hmota krémová a hladká, po jednom zašlehejte i žloutky a citronovou kůru.

03.

Mouku prosejte s práškem do pečiva. Třetinu stěrkou vmíchejte ke žloutkové směsi, přidejte třetinu bílkového sněhu a takhle zlehka ještě nadvakrát zapracujte i zbylé suroviny.

04.

Těsto přelijte do připraveného pekáčku, uhlaďte a posypejte třešněmi. Pečte v předehřáté troubě asi 25 minut, až špejle zapíchnutá doprostřed vyjde suchá. Po upečení posypejte moučkovým cukrem a podávejte.

Bublaninu zvládáte se zavřenýma očima a lákají vás větší výzvy? Ze zbytku třešní upečte krásně nazdobený schwarzwaldský dort.

Načítám