Hlavní obsah

Rychlá šlehačková bublanina s drobným ovocem

Hodnocení:
(201)
Foto: Anita Ponešová
Doba přípravy
10 minut
Doba vaření
25 minut
Náročnost
nízká

Všimli jste si, že dobrá bublanina vydává zvuk? Když ji vložíte do úst, ozve se sotva slyšitelné praskání drobných vzduchových bublinek. Na jazyku se pak rozplyne a zanechá sladkokyselou chuť ovoce, která vás nutí sáhnout po dalším kousku. Na vrcholu léta je nejlepší ze směsi rybízu a borůvek.

Ingredience pro:
1 pekáč o rozměrech 20 × 30 cm
Budete potřebovat
  • 3 vejce
  • 3/4 hrnku cukru krupice
  • 250 ml 33% smetany ke šlehání
  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 1 kypřicí prášek do pečiva
  • 2 lžičky citronové kůry
  • 1 špetka soli
  • 1 hrnek sezonního ovoce
Na vymazání pekáčku a dokončení
  • 1 lžíce másla
  • 1 hrst hrubé mouky
  • 1 lžíce moučkového cukru
Článek

Postup

Jako odměrku používám hrnek o objemu 250 ml.

Krok 1: Předehřejte troubu na 180 °C a připravte si pekáček: vymažte ho máslem a vysypejte hrubou moukou. Polohrubou mouku prosejte s práškem do pečiva a špetkou soli.

Krok 2: Do větší mísy rozklepněte celá vejce, přidejte krupicový cukr a pořádně je prošlehejte, až výrazně zvětší objem a zesvětlají. Přidejte nastrouhanou citronovou kůru a vychlazenou smetanu a ještě jednou pořádně prošlehejte.

Krok 3: K našlehané vaječné směsi po částech přimíchejte pomocí stěrky prosátou mouku s práškem do pečiva. Těsto vylijte na plech a hustě posypejte drobným ovocem.

Krok 4: Pečte v předehřáté troubě 20–25 minut, až vyjde špejle zapíchnutá doprostřed suchá a povrch bublaniny začne lehce zlátnout. Nechte zchladnout, posypejte moučkovým cukrem a podávejte.

Recepty na hrníčkové koláče jsou o prázdninách k nezaplacení. Už jste zkoušeli cuketovou buchtu na plech? Skvělá je i hrníčková bábovka s kávou a rumem a skořicové řezy s ovocem.

ynezorPumanzeSaNyknalC
29. 7. 2022

Reklama

Sdílejte článek