Hlavní obsah
3,3
(217)
Foto: Anita Ponešová

Foto: Anita Ponešová

Aktualizováno

Všimli jste si, že dobrá bublanina vydává zvuk? Když ji vložíte do úst, ozve se sotva slyšitelné praskání drobných vzduchových bublinek. Na jazyku se pak rozplyne a zanechá sladkokyselou chuť ovoce, která vás nutí sáhnout po dalším kousku. Na vrcholu léta je nejlepší ze směsi rybízu a borůvek.

10 min.
Příprava
25 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1 pekáč o rozměrech 20 × 30 cm
  • 3 ks vejce
  • 3/4 hrnku cukru krupice
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 1 balíček prášku do pečiva
  • 2 lžičky citronové kůry
  • 1 špetka soli
  • 1 hrnek čerstvého ovoce
Na formu a dokončení
  • 1 lžíce másla
  • 1 hrst hrubé mouky
  • 1 lžíce cukru moučka
Článek

Postup

Jako odměrku používám hrnek o objemu 250 ml.

01.

Předehřejte troubu na 180 °C a připravte si pekáček: vymažte ho máslem a vysypejte hrubou moukou. Polohrubou mouku prosejte s práškem do pečiva a špetkou soli.

02.

Do větší mísy rozklepněte celá vejce, přidejte krupicový cukr a pořádně je prošlehejte, až výrazně zvětší objem a zesvětlají. Přidejte nastrouhanou citronovou kůru a vychlazenou smetanu a ještě jednou pořádně prošlehejte.

03.

K našlehané vaječné směsi po částech přimíchejte pomocí stěrky prosátou mouku s práškem do pečiva. Těsto vylijte na plech a hustě posypejte drobným ovocem.

04.

Pečte v předehřáté troubě 20–25 minut, až vyjde špejle zapíchnutá doprostřed suchá a povrch bublaniny začne lehce zlátnout. Nechte zchladnout, posypejte moučkovým cukrem a podávejte.

Recepty na hrníčkové koláče jsou o prázdninách k nezaplacení. Už jste zkoušeli cuketovou buchtu na plech? Skvělá je i hrníčková bábovka s kávou a rumem a skořicové řezy s ovocem.

Reklama

Související témata:

Načítám