Hlavní obsah
3,2
(20)
Foto: Josef Maršálek, Babiččina volba

Foto: Josef Maršálek, Babiččina volba

Sezona oblíbené rebarbory, jejíž sběr je ideální od počátku května do konce června, je v plném proudu. Nalaďte se na vlnu víkendového pečení. Máme pro vás skvělý tip, jak tuto výrazně kyselou krásku v kuchyni kreativně využít. V podobě lahodného koláče podle receptu cukráře Josefa Maršálka.

30 min.
Příprava
30 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1 plech
Těsto
  • 250 g hladké mouky
  • 40 g cukru krupice
  • 100 ml plnotučného mléka
  • 60 g másla
  • 10 g droždí
  • 1 ks vejce
  • 1 lžíce strouhané kůry z citronu
  • 4 g soli
Tvarohový krém
  • 250 g plnotučného tvarohu
  • 200 g zakysané smetany
  • 50 g cukru moučka
  • 10 g vanilkového cukru
Drobenka
  • 80 g hladké mouky
  • 40 g másla
  • 40 g cukru krupice
  • 2 g soli
Na dokončení
  • 500 g rebarbory
  • 50 g cukru krupice
Článek

„Skočte si pro rebarboru do nejbližší zahrady či na místní rebarbořiště a upečte si šťavnatý a příjemně nakyslý koláč na plech. A nešetřete na ingrediencích, neboť máslo a smetana jsou nositeli chuti a kvalitní mouka je základem úspěchu,“ říká Josef Maršálek, známý český pekař a cukrář.

Postup

01.

Na těsto navažte do mísy všechny ingredience na něj určené (kromě másla) a hněťte asi 2-3 minuty. Poté přidejte máslo a pokračujte v hnětení, dokud nezískáte hladké a nelepivé těsto, které nechte na teplém místě asi 2 hodiny vykynout.

02.

Poté těsto přeneste na pečicí papír a pomoučenými prsty ho opatrně roztáhněte do velikosti plechu, na kterém budete péct. Těsto i s papírem přeneste na plech a potřete tvarohovým krémem, který připravíte smícháním všech ingrediencí.

03.

Na tvarohový krém naneste na kousky nakrájenou rebarboru, kterou ještě pocukrujte. Koláč hustě posypejte drobenkou připravenou ze všech ingrediencí (prsty promněte mouku, máslo, cukr a sůl). Můžete do ní přidat 1-2 g mleté skořice či mletého zázvoru.

Tip: K rebarboře skvěle ladí jahody, pokud je máte, neváhejte je dát na koláč také.

03.

Koláč nechte asi půl hodiny dokynout. Pečte ho na horkovzduch při 200 °C asi 30 minut, než drobenka zezlátne. Po vytažení z trouby nechte koláč vychladnout a před podáváním pocukrujte.

Načítám