Hlavní obsah

Smetanová rebarborová bábovka s jahodami

Hodnocení:
(124)
Foto: Eva Malúšová
Doba přípravy
20 minut
Doba vaření
1 hodina
Náročnost
nízká

Neudělejte stejnou chybu jako já a za žádných okolností nezůstávejte s touhle bábovkou sami v jedné místnosti beze svědků! Sametové smetanové těsto, voňavé jahody a svěží rebarbora jsou totiž pekelně dobrá kombinace. Díky šlehačce je navíc bábovka nádherně vláčná i čtvrtý den a mandlové aroma tuhle dokonalost už jen krásně podtrhne.

Ingredience pro:
1 bábovku
Na těsto
  • 1/2 kostky másla
  • 1/2 hrnku přírodního cukru
  • 4 vejce
  • 1 smetana ke šlehání
  • 1 lžička mandlového aromatu
  • 2 hrnky hladké mouky
  • 1 lžička kypřicího prášku do pečiva
  • 1 špetka soli
  • 2 hrnky rebarbory
  • 1 hrnek čerstvých jahod
Na polevu (můžete vynechat)
  • 1 jahoda
  • 2 lžíce smetany ke šlehání
  • 6 lžic cukru moučka
Článek

Postup

Krok 1: Rebarboru (asi 270 g) oloupejte a pokrájejte na tenké plátky. Jahody omyjte a také nakrájejte. Z mouky odeberte asi 2 lžíce a kousky s nimi promíchejte, v těstě pak neklesnou všechny ke dnu.

Krok 2: Změklé máslo ušlehejte s cukrem, solí, mandlovým nebo vanilkovým extraktem a postupně přidejte vejce, smetanu (pokud chystáte i polevu, 2 lžíce si nechte na ni) a mouku s kypřicím práškem. Vmíchejte ovoce a vlijte do vymazané a vysypané bábovkové formy.

Krok 3: Pečte při 180 °C skoro hodinu nebo až je špejle zapíchnutá do těsta po vytažení suchá. Kdyby bábovka příliš tmavla, přikryjte ji pečicím papírem. Nechte 10 minut vychladnout ve formě a vyklopte.

Krok 4: Hezky zralou jahodu rozmixujte nebo rozmačkejte s odloženou smetanou a moučkovým cukrem (přesné množství záleží na velikosti jahody) a vychladlou bábovku s ní přelijte. 

Hledali jste jiný recept na rebarborový moučník? Zkuste některý z dalších 22 receptů s rebarborou

Věděli jste, že z obyčejné bábovky upečete i svatební dort? Podívejte se na návod na svatební bábovku

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama

Sdílejte článek