Hlavní obsah

Svěží rebarbora 3x jinak: V pusinkách, sirupu i skvělých koláčích!

Foto: Greta Blumajerová

Šťavnatá rebarbora dodá jemným moučníkům ten správný šmrnc!Foto: Greta Blumajerová

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rebarborová sezona je za dveřmi a byl by skoro hřích nevyužít této šťavnaté zeleniny, která osvěží každý sladký dezert. Upečte a uvařte ji s námi ve třech originálních moučnících, ze kterých si vybere každý mlsoun!

Článek

Drobenkové koláče, muffiny nebo rebarboru zapečenou v těstě určitě znáte, ale zkoušeli jste ji už v kombinaci s lehounkými pusinkovými košíčky, se sirupem v obráceném koláči nebo na křupavém mandlovém základu?

Mandlový koláč s medem a rebarborou

Na 1 plech potřebujete:275 g listového těsta, 130 g mandlí (klidně neloupaných), 70 g cukru krupice, 80 g másla, sůl, 2 vejce, vanilkový extrakt, 7 řapíků rebarbory, 2 lžíce cukru, 3 lžíce medu

Foto: Greta Blumajerová

Hotový koláč ještě lehce pokapejte medemFoto: Greta Blumajerová

Postup: Vajíčka rozšlehejte a nechte asi 1 lžíci stranou na potření. V mixéru namelte mandle najemno, přidejte cukr, změklé máslo, špetku soli, vanilku a většinu rozšlehaných vajíček. Rozmixujte na hladkou pastu, a kdyby byla příliš tekutá, dejte na chvíli do lednice.

Listové těsto rozválejte dotenka (nebo si usnadněte práci a kupte hotový plát), přeneste ho na plech vyložený pečicím papírem a potřete mandlovou hmotou (1 cm po stranách nechte volný). Rebarboru oloupejte, seřízněte na délku rozváleného těsta a položte blízko sebe na koláč. Volné okraje přehněte dovnitř, potřete je odloženým vajíčkem a celý koláč posypte 2 lžícemi cukru. Pečte asi 30 minut při 200 stupních, až je těsto zlatavé a mandlová hmota lehce nafouklá. Nakrájejte na řezy a podávejte pokapané medem.

Obrácený rebarborový koláč

Na formu o průměru 22 cm potřebujete: 300 g rebarbory (3 řapíky), 150 g cukru krupice, 120 g másla, lžíci citronové šťávy, 2 vejce, vanilkový extrakt, 200 g hladké mouky, lžičku prášku do pečiva, sůl, 150 ml mléka

Foto: Greta Blumajerová

Sirup, který zbude po uvaření rebarbory, dodá upečenému koláči ještě extra vláhu „zvenčí"Foto: Greta Blumajerová

Postup: Z rebarbory odkrojte konce, oloupejte ji a nakrájejte na 4 cm dlouhé špalíky. V rendlíku zasypte 100 g cukru a přidejte třetinu připraveného másla. Zahřívejte do rozpuštění cukru s máslem. Koláčovou formu vyložte pečicím papírem a na dno vyskládejte kousky rebarbory. Zbylou tekutinu svařte na sirup a odložte stranou.

Zbytek másla a cukru ušlehejte s vanilkovým extraktem, solí a vajíčky. Vmíchejte mouku s kypřicím práškem i mléko a těstem zalejte rebarboru. Pečte asi 40 minut při 180 stupních. Po upečení nechte 15 minut prochladnout ve formě, poté vyklopte, stáhněte pečicí papír a celý koláč potřete pomocí silikonové stěrky odloženým sirupem.

Sněhové košíčky s rebarborou

Na 6 porcí potřebujete: 2 bílky o pokojové teplotě, 80 g cukru krupice, sůl, lžičku octa, 2 řapíky rebarbory, 2 lžíce cukru krupice, chemicky neošetřený pomeranč, 200 ml smetany ke šlehání, lžíci cukru moučka, lžíci oblíbeného likéru

Foto: Greta Blumajerová

Nakyslá reborbora krásně osvěží tenhle lehounký dezert ze sněhu a šlehačkyFoto: Greta Blumajerová

Postup: Bílky se solí chvíli šlehejte, pak přidejte cukr a ocet a ušlehejte dotuha. Naplňte do cukrářského pytlíku s hvězdicovým nástavcem a na plechu vyloženém pečicím papírem vytvořte ze sněhu 6 koleček. Každému kolečku vytvořte kolem dokola ještě okraje, jako byste vyráběli mističku. Pečte asi 80 minut při 100 stupních, než sníh zatuhne. Jestli máte čas, nechte ve vypnuté troubě i vychladnout.

Mezitím oloupejte rebarboru, nakrájejte ji na 4 cm špalíčky a smíchejte se dvěma lžícemi cukru, lžící pomerančové šťávy a lžičkou nastrouhané kůry. Chvilku povařte, než rebarbora změkne. Smetanu s moučkovým cukrem ušlehejte dotuha a vmíchejte likér (skvělý je třeba pomerančový).

Těsně před podáváním, aby pusinky nenavlhly, každý košíček naplňte šlehačkou, rozdělte na ni rebarboru se šťávou a ozdobte troškou nastrouhané pomerančové kůry.

Foto: archiv firem

S tímto něžným nádobím vám půjde pečení skoro samo!Foto: archiv firem

Nalákaly vás dnešní recepty na vaření s rebarborou? Používáte ji rádi?

Reklama

Související témata:

Načítám