Článek
Postup
01.
Polovinu vlažného mléka (mělo by mít okolo 30 stupňů) v hrníčku smíchejte s cukrem, rozdrobte do něj kvasnice, mícháním je rozpusťte a nechte vyběhnout kvásek.
02.
Mezitím do mísy navažte mouku, rozpuštěné máslo, žloutky, přidejte špetku soli, rum i vanilkový cukr. Kvásek vlejte do mísy, doplňte zbytek mléka a hnětačem vypracujte hladké těsto. Posypte ho moukou, přikryjte utěrkou a nechte 45 minut kynout.
03.
Pomoučněte pracovní desku a těsto nožem rozdělte na 15 stejných dílů. Každý v dlaních mírně roztáhněte do placičky, snažte se ale z těsta nevymačkat všechny bublinky.
04.
Do středu každé placičky pak umístěte trochu marmelády a zabalte do měšce. Spoje dobře prsty upevněte, koblihu otočte a v dlaních ještě koulením vyhlaďte. Pokládejte je na pracovní plochu spojem dolů. Když máte hotovo, přikryjte je utěrkou, aby neosychaly, a nechte ještě asi 20 minut kynout.
05.
Mezitím rozpalte v hluboké pánvi s víkem olej. Koblížky smažte zhruba po třech minutách z obou stran. Vyplatí se používat pokličku, která vytvoří mírně vlhké prostředí a koblížky tak ještě více vyběhnou. Po usmažení je osušte kuchyňskými utěrkami, pocukrujte a podávejte.