Hlavní obsah
Foto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Masopust vrcholí Tučným čtvrtkem. A Tučný se nejmenuje jen tak pro nic za nic – tradičně se podávají smažené koblihy! Jak na ně?

1 hod., 5 min.
Příprava
6 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
15 koblih
Těsto a náplň
  • 330 g hladké mouky
  • 20 g hrubé mouky
  • 30 g másla
  • 1 lžíce cukru krupice
  • 2 ks žloutků
  • 25 g čerstvého droždí
  • 1 špetka soli
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 1 lžička rumu
  • 200 ml mléka
  • 100 g marmelády
  • 500 ml oleje
Na posypání
  • 1 lžíce cukru moučka
Článek

Postup

01.

Polovinu vlažného mléka (mělo by mít okolo 30 stupňů) v hrníčku smíchejte s cukrem, rozdrobte do něj kvasnice, mícháním je rozpusťte a nechte vyběhnout kvásek.

02.

Mezitím do mísy navažte mouku, rozpuštěné máslo, žloutky, přidejte špetku soli, rum i vanilkový cukr. Kvásek vlejte do mísy, doplňte zbytek mléka a hnětačem vypracujte hladké těsto. Posypte ho moukou, přikryjte utěrkou a nechte 45 minut kynout.

03.

Pomoučněte pracovní desku a těsto nožem rozdělte na 15 stejných dílů. Každý v dlaních mírně roztáhněte do placičky, snažte se ale z těsta nevymačkat všechny bublinky.

04.

Do středu každé placičky pak umístěte trochu marmelády a zabalte do měšce. Spoje dobře prsty upevněte, koblihu otočte a v dlaních ještě koulením vyhlaďte. Pokládejte je na pracovní plochu spojem dolů. Když máte hotovo, přikryjte je utěrkou, aby neosychaly, a nechte ještě asi 20 minut kynout.

05.

Mezitím rozpalte v hluboké pánvi s víkem olej. Koblížky smažte zhruba po třech minutách z obou stran. Vyplatí se používat pokličku, která vytvoří mírně vlhké prostředí a koblížky tak ještě více vyběhnou. Po usmažení je osušte kuchyňskými utěrkami, pocukrujte a podávejte.

Energetická hodnota celkem pro 1 koblihu
Energie1 824,94 kJ
Bílkoviny3,63 g
Tuky35,99 g
Sacharidy25,02 g
Sůl0,09 g
SAFA5,16 g
Vláknina0,87 g
Cukry7,91 g
Související témata:

Načítám