Hlavní obsah
Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Jen máloco při pečení voní tak krásně jako vanilka. A co se stane, když jí udělíte hlavní roli ve vašem sladkém tvoření?

30 min.
Příprava
5 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
8 porcí
Panna cotta
  • 375 ml smetany ke šlehání
  • 375 ml plnotučného mléka
  • 75 g třtinového cukru
  • 1 ks vanilkového lusku
  • 6 plátků želatiny
Na ozdobení
  • 50 g hořké čokolády
Článek

Postup

01.

Plátky želatiny namočte do studené vody a nechte asi 10 minut nabobtnat.

02.

Smetanu a mléko nalijte do kastrolku a přisypte cukr. Lusk podélně rozřízněte, vyškrábněte z něj špičkou nože semínka, ta stejně jako obal lusku vhoďte do smetany. Směs pak přiveďte skoro k varu – jakmile začne tekutina pěnit, plotnu vypněte. Důležité je jen to, aby směs byla horká a cukr byl rozpuštěný. Obal lusku vyjměte a naopak do horké smetany vložte plátky želatiny. Ty se ihned rozpustí.

03.

Připravenou panna cottu rovnoměrně nalijte do 8 hrníčků nebo skleniček o objemu asi 1,5 dl.

04.

Hrnky nechte zchladnout na pokojovou teplotu a uložte je ještě asi na 2 hodiny ztuhnout do lednice. Před podáváním povrch panna cotty ozdobte rozpuštěnou čokoládou.

Energetická hodnota celkem pro 1 porci
Energie1 069,05 kJ
Bílkoviny3,95 g
Tuky19,21 g
Sacharidy15,93 g
Sůl0,1 g
SAFA12,65 g
Vláknina0,54 g
Cukry15,54 g
Související témata:

Načítám