Článek
Postup
01.
Plátky želatiny namočte do studené vody a nechte asi 10 minut nabobtnat.
02.
Smetanu a mléko nalijte do kastrolku a přisypte cukr. Lusk podélně rozřízněte, vyškrábněte z něj špičkou nože semínka, ta stejně jako obal lusku vhoďte do smetany. Směs pak přiveďte skoro k varu – jakmile začne tekutina pěnit, plotnu vypněte. Důležité je jen to, aby směs byla horká a cukr byl rozpuštěný. Obal lusku vyjměte a naopak do horké smetany vložte plátky želatiny. Ty se ihned rozpustí.
03.
Připravenou panna cottu rovnoměrně nalijte do 8 hrníčků nebo skleniček o objemu asi 1,5 dl.
04.
Hrnky nechte zchladnout na pokojovou teplotu a uložte je ještě asi na 2 hodiny ztuhnout do lednice. Před podáváním povrch panna cotty ozdobte rozpuštěnou čokoládou.