Článek
Korejské studené míchané nudle mají v receptu několik surovin, které nemusíte mít běžně doma, ale vyplatí se je sehnat. Samotné nudle jsou tenké pšeničné, najdete je pod názvem somyeon nebo soba.
Chilli pasta by měla být nejlépe korejská gochujang, kterou seženete v prodejnách s asijskými potravinami. Jednou ze surovin je také kimči, z něhož využijete do omáčky i šťávu, ve které je naloženo. Možná pro vás bude nová i bylinka perila, jež patří mezi hluchavkovité a v asijské kuchyni se často používá pro svou kořeněnou chuť. Pokud ji neseženete, lze ji nahradit červenou či thajskou bazalkou.
Postup
01.
Nudle uvařte podle návodu na obalu (3 až 4 minuty ve vroucí vodě). Uvařené nudle dejte do studené vodní lázně. Vejce uvařte natvrdo nebo ponechte měkčí žloutek - vařte je pouze okolo 7 až 8 minut. Nezapomeňte je hned zchladit a oloupat.
02.
Ve větší míse smíchejte gochujang, nasekané kimči se šťávou, sójovou omáčku, sezamový olej, rýžový ocet, med, prolisovaný česnek a sezamová semínka.
Nudle sceďte a ještě pořádně opláchněte pod studenou vodou – zbavíte je tak přebytečného škrobu a nebudou se k sobě lepit. Po okapání vložte nudle do mísy s připravenou omáčkou.
03.
Nudle v omáčce důkladně obalte a poté rozdělte do dvou misek. Na každou porci přidejte na tenké proužky nakrájenou okurku, rozpůlené vejce a lístky perily či bazalky. Pokapejte sezamovým olejem, posypejte sezamovými semínky a ozdobte vybranou bylinkou.