Článek
Thajský salát s mletým masem byste měli připravovat z bílé lepkavé asijské rýže, ale pokud ji neseženete, pak ji lze nahradit třeba rýží na sushi nebo rizoto. Jde o to, aby měla víc škrobu. Jídlo budou milovat příznivci koriandru, pokud mezi ně nepatříte, tak ho samozřejmě můžete vynechat.
Postup
01.
Suchou (nevařenou) rýži opečte na suché pánvi na středním plameni do zlatohněda a rozvonění. Průběžně míchejte, bude to trvat asi 15 minut. Rýži nechte vychladnout a poté rozmixujte najemno.
02.
Na troše oleje nechte zesklovatět nadrobno nakrájenou šalotku, rozvonět nasekaný česnek a rozpustit cukr. Vmíchejte mleté maso a vařečkou jej důkladně rozdělte tak, aby v něm nezůstaly žádné větší hrudky. Maso restujte 6 až 8 minut pěkně dohněda, aby nezůstalo nikde růžové. Stáhněte z plamene.
03.
K masu vmíchejte rybí omáčku, limetovou šťávu a trochu chilli. Lístky máty, koriandru a thajské bazalky nasekejte nahrubo a jemné stonky koriandru nadrobno. Vmíchejte k masu s kolečky jarní cibulky (část můžete ponechat na ozdobu). Na závěr přimíchejte orestovanou a rozmixovanou rýži (část nechte na posypání). Ochutnejte a případně dolaďte kyselost, slanost i pikantnost.
04.
Jednotlivé porce posypejte odloženou jarní cibulkou a rozmixovanou rýží a ozdobte lístky bylinek. Podávejte s chilli a skrojky limety na zakápnutí. Jako přílohu můžete zvolit uvařenou lepkavou rýži.