Hlavní obsah
3,4
(69)
Foto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Tyto plněné knedlíčky jsou vařené v páře, ale z jedné strany pěkně křupavé a uvnitř skrývají šťavnatou masovo-zelnou náplň. A i přes asijskou inspiraci na ně seženete ingredience v každém obchodě.

30 min.
Příprava
15 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
40 kusů
Těsto
  • 500 g hladké mouky
  • 300 ml vroucí vody
  • 1/2 lžičky soli
  • 1 lžíce rostlinného oleje
Náplň
  • 300 g vepřového mletého masa
  • 1/2 hlávky čínského zelí
  • 1 špetka soli
  • 3 ks jarní cibulky
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžíce čerstvého zázvoru
  • 2 lžíce sójové omáčky
  • 1 lžíce cukru krupice
  • 1 lžička sezamového oleje
  • 1 lžíce rýžového octa
  • 1/2 lžičky bílého mletého pepře
K podávání
  • 4 lžíce sójové omáčky
  • 1,5 lžíce rýžového octa
  • 1 ks čerstvá chilli paprička
  • 2 plátky čerstvého zázvoru
  • 1 lžíce sezamových semínek
Článek

Postup

01.

Připravte si všechny ingredience.

Foto: Eva Malúšová

Jak vidíte, na tyhle knedlíčky nepotřebujete žádné exotické surovinyFoto: Eva Malúšová

02.

Mouku se solí a olejem zalijte přímo v mixéru vroucí vodou, rozmixujte dohladka a případně ještě rukama na stole trochu dopracujte. Těsto zabalte do fólie a dejte na minimálně 20 minut do chladu, než vyrobíte náplň.

Foto: Eva Malúšová

Těsto nejjednodušeji připravíte v mixéruFoto: Eva Malúšová

03.

Čínské zelí (250 až 300 g) pokrájejte nebo rozmixujte najemno, v sítu pořádně osolte a nechte 15 minut pustit šťávu. Tu pak co nejpečlivěji vyždímejte.

Foto: Eva Malúšová

Zelí rozmixujte nebo pokrájejte najemno, pořádně prosolte a nechte pustit šťávuFoto: Eva Malúšová

04.

Maso (např. méně tučná kýta) smíchejte s vyždímaným zelím, prolisovaným česnekem, nasekanou jarní cibulkou, strouhaným zázvorem, sójovkou, cukrem, sezamovým olejem, rýžovým octem a bílým pepřem. Kousek náplně můžete opéct na pánvi a ochutnat (otrlejší povahy za syrova), jestli je dost slaná.

Foto: Eva Malúšová

Maso doplňte vyždímaným zelím a ochuťte. Prim hraje zázvor, česnek a sójová omáčkaFoto: Eva Malúšová

05.

Polovinu těsta vyválejte do tenka, vykrajujte z něj asi 10cm kolečka, na každé dejte lžičku náplně, přehněte a okraje spojte. Knedlíčky odkládejte na pomoučenou plochu, aby se nepřilepily. Stejně postupujte se zbytkem těsta.

Foto: Eva Malúšová

Odleželé těsto rozválejte a vykrajujte z něj kolečka o průměru cca 10 cm. Každé naplňte lžičkou masové hmoty a okraje spojte jako na obrázku (nebo si ušetřete práci a užijte plastové tvořítko na taštičky)Foto: Eva Malúšová

06.

Na pánvi, ke které máte poklici, rozehřejte trochu oleje a knedlíčky z jedné strany dozlatova opečte. Nechte mezi nimi 1,5cm mezery, aby se neslepily.

Foto: Eva Malúšová

Knedlíčky nejprve z jedné strany opečteFoto: Eva Malúšová

07.

Do pánve pak vlijte tolik vroucí vody (pozor, bude to prskat!), aby sahala zhruba do poloviny knedlíčků. Přiklopte a 12 minut v páře povařte.

Foto: Eva Malúšová

Knedlíčky v pánvi do poloviny zalijte vroucí vodou, přiklopte a asi 12 minut vařte ve vytvořené pářeFoto: Eva Malúšová

08.

Hotové knedlíčky posypejte sezamem a máčejte si je do sójové omáčky, kterou můžete dochutit trochou rýžového octa a nasekaným chilli a zázvorem nebo česnekem.

Foto: Eva Malúšová

Šťavnatá náplň se perfektně doplňuje se sójovou omáčkou dochucenou trochou octa, chilli a zázvorem nebo česnekemFoto: Eva Malúšová

Tip: Neděste se, jestliže neseženete všechny suroviny – knedlíčky budou výborné i bez rýžového octa a sezamového oleje (a vše ostatní je snadno k dostání). Dochutit je můžete také nasekanými čerstvými krevetami, vepřové vyměnit za kuřecí nebo úplně vynechat maso a nahradit ho rozmixovaným tofu či marinovaným tempehem. Ověřeno!

Také slyšíte na cokoli, co je z bílé mouky a ještě ideálně smažené?

Reklama

Načítám