Hlavní obsah

Smažené plněné knedlíčky s mletým masem

Hodnocení:
(20)
Foto: Eva Malúšová
Doba přípravy
30 minut
Doba vaření
15 minut
Náročnost
střední

Možná je to svým způsobem postižení, ale po plněných knedlíčcích se prostě můžeme utlouct. Ty dnešní jsou vařené v páře, ale z jedné strany pěkně křupavé a uvnitř skrývají šťavnatou masovo-zelnou náplň. A i přes asijskou inspiraci na ně seženete ingredience v každém obchodě.

Ingredience pro:
40 kusů
Na těsto
  • 500 g hladké mouky
  • 300 ml vroucí vody
  • 1/2 lžičky soli
  • 1 lžíce rostlinného oleje
  • olej na smažení
Na náplň
  • 300 g mletého vepřového masa
  • 1/2 hlávky čínského zelí
  • sůl
  • 3 jarní cibulky
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžíce nastrouhaného čerstvého zázvoru
  • 2 lžíce sójové omáčky
  • 1 lžíce cukru krupice
  • 1 lžička sezamového oleje
  • 1 lžíce rýžového octa
  • 1/2 lžičky bílého mletého pepře
K podávání
  • 4 lžíce sójové omáčky
  • 1.5 lžíce rýžového octa
  • čerstvá chilli paprička
  • 2 plátky čerstvého zázvoru
  • sezamové semínko
Článek

Postup

Krok 1: Připravte si všechny ingredience.

Foto: Eva Malúšová

Jak vidíte, na tyhle knedlíčky nepotřebujete žádné exotické suroviny

Krok 2: Mouku se solí a olejem zalijte přímo v mixéru vroucí vodou, rozmixujte dohladka a případně ještě rukama na stole trochu dopracujte. Těsto zabalte do fólie a dejte na minimálně 20 minut do chladu, než vyrobíte náplň.

Foto: Eva Malúšová

Těsto nejjednodušeji připravíte v mixéru

Krok 3: Čínské zelí (250 až 300 g) pokrájejte nebo rozmixujte najemno, v sítu pořádně osolte a nechte 15 minut pustit šťávu. Tu pak co nejpečlivěji vyždímejte.

Foto: Eva Malúšová

Zelí rozmixujte nebo pokrájejte najemno, pořádně prosolte a nechte pustit šťávu

Krok 4: Maso (dala jsem méně tučnou kýtu) smíchejte s vyždímaným zelím, prolisovaným česnekem, nasekanou jarní cibulkou, strouhaným zázvorem, sójovkou, cukrem, sezamovým olejem, rýžovým octem a bílým pepřem. Kousek náplně můžete opéct na pánvi a ochutnat (otrlejší povahy za syrova), jestli je dost slaná.

Foto: Eva Malúšová

Maso doplňte vyždímaným zelím a ochuťte. Prim hraje zázvor, česnek a sójová omáčka

Krok 5: Polovinu těsta vyválejte do tenka, vykrajujte z něj asi 10cm kolečka, na každé dejte lžičku náplně, přehněte a okraje spojte. Knedlíčky odkládejte na pomoučenou plochu, aby se nepřilepily. Stejně postupujte se zbytkem těsta.

Foto: Eva Malúšová

Odleželé těsto rozválejte a vykrajujte z něj kolečka o průměru cca 10 cm. Každé naplňte lžičkou masové hmoty a okraje spojte jako na obrázku (nebo si ušetřete práci a užijte plastové tvořítko na taštičky)

Krok 6: Na pánvi, ke které máte poklici, rozehřejte trochu oleje a knedlíčky z jedné strany dozlatova opečte. Nechte mezi nimi 1,5cm mezery, aby se neslepily.

Foto: Eva Malúšová

Knedlíčky nejprve z jedné strany opečte

Krok 7: Do pánve pak vlijte tolik vroucí vody (pozor, bude to prskat!), aby sahala zhruba do poloviny knedlíčků. Přiklopte a 12 minut v páře povařte.

Foto: Eva Malúšová

Knedlíčky v pánvi do poloviny zalijte vroucí vodou, přiklopte a asi 12 minut vařte ve vytvořené páře

Krok 8: Hotové knedlíčky posypejte sezamem a máčejte si je do sójové omáčky, kterou můžete dochutit trochou rýžového octa a nasekaným chilli a zázvorem nebo česnekem.

Foto: Eva Malúšová

Šťavnatá náplň se perfektně doplňuje se sójovou omáčkou dochucenou trochou octa, chilli a zázvorem nebo česnekem

Tip: Neděste se, jestliže neseženete všechny suroviny – knedlíčky budou výborné i bez rýžového octa a sezamového oleje (a vše ostatní je snadno k dostání). Dochutit je můžete také nasekanými čerstvými krevetami, vepřové vyměnit za kuřecí nebo úplně vynechat maso a nahradit ho rozmixovaným tofu či marinovaným tempehem. Ověřeno!

Také slyšíte na cokoli, co je z bílé mouky a ještě ideálně smažené?

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama