Hlavní obsah

Reflexní terapie: Poznejte problém v těle při masáži nohou!

Foto: THINKSTOCK

Reflexní terapie umí prý pomoci například od migrényFoto: THINKSTOCK

Reklama

Vaše chodidla o vás vědí všechno! Že vás bolí hlava, máte zaděláno na zánět ledvin či problémy se srdcem. A jejich prostřednictvím se můžete taky vyléčit. Ano, to prý umí reflexní terapie.

Článek

Citlivé ruce terapeutky zkoumají a prohmatávají vaše nohy. Je to docela příjemné, když najednou – au! Bolest, jako když člověk stoupne na ostrý kamínek. To nic, to se jen ozvala přetížená játra...

Lásko, mám tě na patě

„Reflexní terapie je pět tisíc let stará metoda péče o zdraví. Pracuje s reflexními body, které se nacházejí na celém těle, nejčastěji se ale využívají reflexní plošky nohou,“ vysvětluje terapeut Josef Vrba. Základem terapie je přesvědčení, že každý orgán má na chodidle nebo na nártu svůj „obraz“ – místečko, které je s ním přímo propojené. Zatvrdlina nebo bolest v takovém místě signalizuje blok v proudění energie, který časem způsobí (nebo už způsobil) nemoc nebo bolest příslušného orgánu.

Co kde na nohách najdete?

  • Bříška prstů – souvisejí s čelními dutinami
  • Paty – zde najdete místa příslušející pohlavním orgánům
  • Nožní klenby – uprostřed je zóna ledvin
  • Ukazováček levé nohy – je propojen s mozkem
  • Klouby obou palců – souvisejí se srdcem
  • Nárty – zde můžete objevit místo, které odpovídá prsům
Foto: THINKSTOCK

Různé zóny na chodidlech odrážejí problémy celého tělaFoto: THINKSTOCK

Co s vámi terapeut udělá?

Namasíruje vám chodidla. Jednoduché, že? Stlačováním nebo hlazením reflexní plošky je možné příslušnou část těla cíleně léčit: posilovat, pokud nedostatečně pracuje a potřebuje dodat energii, nebo naopak uklidnit, je-li ve stavu akutního zánětu nebo bolesti. Kouzlo spočívá v tom, přesně ta místečka vyhmatat – na internetu i v knížkách najdete obrázky, umístění se ale mění podle velikosti člověka a stavby jeho kostry. A také mačkat se musí umět. Záleží na technice, intenzitě i počtu a délce stisků.

Terapeut klientovi dává i něco ze sebe. „Během masáže směřuji svou pozornost na tělo masírovaného. Kam směřuje pozornost, tam proudí energie a tam také nastává léčení,“ popisuje svou práci terapeutka Zuzana Mauricová.

Co se dá pomocí reflexologie léčit?

Osvědčuje se u problémů s krční a bederní páteří, u migrény, ale také u autoimunitních onemocnění, se kterými si klasická medicína mnohdy neví rady – astmatu, artrózy nebo alergie. Dokáže údajně i vyladit a vyčistit organismus, oslabený dlouhodobým užíváním léků.

Foto: THINKSTOCK

Svěřte se odborníkovi, třeba vás časem naučí masírovat si některé body i domaFoto: THINKSTOCK

„Byla jsem jako prašivá, styděla jsem se jít mezi lidi,“ stěžuje si paní Jana, které prací prášek odstartoval ošklivý ekzém. „Z kožního jsem si nosila pořád silnější mastičky, skoro vůbec ale nepomáhaly. Pak jsem se dozvěděla o téhle léčbě. Už po prvním sezení mi kůže trochu zesvětlala, a po pěti návštěvách bylo po ekzému!“

Samoléčba? Lze to i tak

Základní diagnostiku by měl vždycky provést vyškolený odborník. Pokud vám ale pomohl třeba od bolestí zad a ty se vám po čase vrátily, můžete to podle něj zkusit sami. Tak jako čtenářka Lída: „Moje maminka se reflexní terapií zabývá. Naučila mě masírovat manžela, který je astmatik a jako dítě často býval v nemocnici kvůli průduškám. Preventivně masíruji i ročního syna – a musím říct, že od narození neměl ani rýmu!“

Nemusíte mít strach, reflexní terapií si nemůžete ublížit – pokud ovšem nespadáte do některé z následujících skupin: je pro vás tabu, máte-li na noze nějaký kožní problém nebo zánět (třeba kvůli diabetu), užíváte-li léky snižující imunitu nebo proděláváte chemoterapii. V těhotenství je léčba za jistých okolností možná, raději ji ale nechte v rukou odborníka.

Už jste někdy reflexní masáž zkusili? A pomohla vám?

Reklama

Načítám