Hlavní obsah

Rekonstrukce koupelny: Jak vybrat ideální sprchový kout?

Foto: Africa Studio , Shutterstock.com

Foto: Africa Studio , Shutterstock.com

Reklama

Rekonstruujete koupelnu a přemýšlíte o novém sprchovém koutě? Pak jistě přijde na řadu otázka jeho dna. Vydláždit ho, nebo pořídit vaničku? A když vaničku, tak jakou? Pátrali jsme po nejlepším řešení.

Článek

Kdysi oblíbené dlážděné sprchové kouty vytlačily praktické vaničky. Důvod byl prostý: dřívější řešení mělo řadu provozních nedostatků, odtoky se často ucpávaly. Nyní se celodlážděné sprchy vracejí v celé své kráse a eleganci – po technické stránce se prý už není čeho bát. Ovšem i výběr vaniček je široký, takže rozhodování není jednoduché.

Kdy se hodí dlažba?

„Walk-in, sprchový kout bez vaničky s vyspádovanou podlahou a se sprchovým žlabem, je designově zajímavějším řešením, umožňuje velmi elegantně barevně sjednotit podlahu v celé koupelně. Díky transparentním skleněným plochám se ještě umocní efekt volného prostoru,“ říká Lenka Lehečková, marketingová manažerka společnosti Siko.

Velikou výhodou tohoto řešení je, že díky menší instalační výšce oproti většině vaniček je do sprchy zajištěn bezbariérový vstup, a skvělá je také možnost variability – zatímco vaničky jsou vyráběny v určitých rozměrech, dlážděnou sprchu lze do jisté míry přizpůsobit vašim představám.

Pro pohodlné a bezpečné užívání vydlážděného koutu je klíčové dostatečné sešikmení spádu podlahy a kvalitní odtokový žlab. Máte-li rádi dlouhý relax pod sprchou s velkým proudem vody, odtok by tomu měl být přizpůsoben – podle průtoku sprchy vyberte žlábek s vyšší hodnotou (udává se v litrech za sekundu či minutu), aby voda během sprchování plynule odtékala.

Vodu částečně zastaví i sprchové dveře, ale nespoléhejte na to, řešení nabízí schůdek v dlažbě. Na dno můžete dát podlahovou vpusť či žlábek. Odtok se po obvodu napojí na hydroizolaci, a nedojde tak k zatékání vody.  A nikdy nezapomínejte na bezpečnost: dlažba na dně sprchového koutu by měla mít vyšší protiskluznost.

Foto: Sapho koupelny

Elegantní řešení – sprchu oddělují pouze prosklené dveřeFoto: Sapho koupelny

Foto: Siko

Sprchu bez vaničky mohou oddělovat třeba jen luxferyFoto: Siko

Foto: Ravak

Tentokrát bez dlažby, sprchová zástěna a betonová stěrka – i to je řešeníFoto: Ravak

Foto: Sapho koupelny

Odtok nemusí být jen kulatý, cena dle rozměrůFoto: Sapho koupelny

Foto: Siko

Stačí skleněná zástěna, sprcha, odtok a sprchový kout je na světěFoto: Siko

Foto: Koupelny-cz

Zástěna Cermi z čirého skla, cena 4400 KčFoto: Koupelny-cz

Vanička je stále v kurzu

„Řešení koutu s vaničkou je stále oblíbená klasika. Výběr je široký, vaničky se dnes vyrábějí z různých materiálů. Mohou být z akrylátu, keramiky, litého mramoru či smaltu, v různých tvarech i výškách,“ vyjmenovává Lehečková.

Litý mramor a akrylát patří k nejoblíbenějším. „Vaničky z litého mramoru se vyznačují dokonale hladkým a rovným povrchem se snadnou údržbou. Jejich hlavní předností je vysoká pevnost a stabilita společně s nulovým průhybem, dobře také tlumí hluk dopadající vody,“ popisuje Jana Bartošková, marketingová manažerka firmy Sapho koupelny.

Lité mramorové vaničky je možné nainstalovat do podlahy bezbariérově, další možností je postavit ji na nožičky a klasicky obezdít, popřípadě osadit obkladovým panelem. Lze vybírat i z více barevných provedení.

Foto: Siko

Vanička z litého mramoru Anima LIMNEW, 90 x 90 cm, cena 4990 KčFoto: Siko

Foto: Sapho koupelny

Vaničky ATIKA mají moderní strukturovaný povrch s dekorem kamene. Vysoká kvalita materiálu a její robustní konstrukce zvyšují charakter dekoru. Materiál použitý na výrobu vaničky má vysoce kvalitní tepelné vlastnosti, což činí povrch vaničky teplý na dotek. Záklop sifonu ve stejném dekoru kamene podtrhuje vyvážený design vaničky. Cena od 10 000 KčFoto: Sapho koupelny

Foto: Sapho koupelny

Strukturovaný povrch vaniček AMAR zdobí dekor dřeva. Přírodní vzhled odráží nejnovější trendy v designu koupelny. Cena od 9000 KčFoto: Sapho koupelny

Foto: Koupelny-sen

Polysan Carmen akrylátová vanička, cena 4500 KčFoto: Koupelny-sen

Foto: Siko

Levnější variantou může být i vanička ze smaltované oceli v rozměru 70 x 70 cm, cena 1229 KčFoto: Siko

Foto: Koupelny-sen

Smaltová vanička Aqualine patří mezi levnější, avšak neméně pěkné řešení, cena 1040 KčFoto: Koupelny-sen

Foto: MaxMax

I akrylátová vanička může být elegantní, zde v rozměru 90 x 120 cm, cena 2799 KčFoto: MaxMax

Foto: MaxMax

Je libo černou? Akrylátová vanička EGO Black, 80 x 80 cm, cena 2399 KčFoto: MaxMax

Snadná údržba a instalace

Druhým favoritem je vanička akrylátová: má velice hladký nepórovitý povrch, který velmi dobře tlumí hluk dopadající vody a je stálobarevný. „Nezanedbatelná je i nízká pořizovací cena se srovnatelnými vlastnostmi vaniček z litého mramoru,“ vysvětluje Jana Bartošková.

Výhodou vaniček obecně je pak snazší údržba – oproti sprchovým koutům s vydlážděnou podlahou odpadá čištění spár. Spád mají vyřešený již z výroby, takže i instalace bývá poměrně jednoduchá. „Oblíbené jsou nízké vaničky, právě pro snadný vstup. Naopak vyšší, sedací vanička nabízí výhodu vany a koutu v jednom,“ uvádí další varianty Lenka Lehečková. Řešení s vaničkou je také vhodné tam, kde není z nejrůznějších důvodů zaručena izolace podlahy (možné různé praskliny, trhliny a tak dále).

A jak jsou na tom obě řešení sprchového koutu finančně? Rozdíl v cenách mezi dražšími vaničkami a dlážděným koutem je zanedbatelný. Prvořadé pro konečné rozhodnutí, jaký typ sprchového koutu zvolíte, by tedy měly být technické možnosti vaší koupelny a celkový koncept návrhu.

Máte vaničku, nebo dlážděnou sprchu? A které řešení se vám více zamlouvá? Určitě se při rozhodování podívejte, jak by měla vypadat koupelna roku 2017 podle posledních trendů.

Reklama

Související témata:

Načítám