Hlavní obsah

Rekonstrukce na jedničku! Domu pro mladou rodinu sluší mix stylů

Foto: Jaroslav Kvíz (19x)

Foto: Jaroslav Kvíz (19x)

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rodinný dům v Plzni zařizovala designérka pro mladé manžele, kteří se v průběhu rekonstrukce stali nastávajícími rodiči. Sluší mu elegantní francouzský styl, tlumené odstíny i přírodní materiály.

Článek

Poměrně atypický, přibližně deset let starý rodinný dům stojící na předměstí Plzně se mladým manželům zalíbil hned na první pohled. Původně se mělo jednat jen o jeho menší přestavbu, majitelé však brzy pochopili, že aby se pro ně stal skutečným domovem, jaký si vysnili, bude třeba přistoupit k razantnější rekonstrukci.

Tu vedl architekt Michael White, návrhu interiéru se pak ujala designérka Monika White, pro jejíž práci je charakteristický eklektismus, tedy mísení různých stylů, které mohou na první pohled vypadat nesourodě, ale kombinují-li se s citem, je výsledek velmi harmonický.

Eklektismus a inspirace Provencí

Tento přístup se odrazil i v plzeňském domě, pro který designérka zvolila přírodní materiály a tlumené elegantní tóny inspirované Provencí. Masivní dřevo se nebála propojit s kamenem, betonem a industriálním kovem a to vše doplnit klasickými kusy nábytku dovezenými většinou z Francie.

Výhodou rekonstrukce byla skutečnost, že při ní nebylo potřeba nijak spěchat. Manžele budování nového domova bavilo a neváhali věnovat dostatek času třeba výběru podlahových krytin – objížděli všechny doporučené výrobce tak, aby pořídili to nejlepší. Nakonec to u nich vyhrál dub.

Foto: Archiv studia

Na podlahy v domě zvolili dub, v kuchyni je z praktických důvodů dlažba. Při vaření si užívají i výhledů do zahradyFoto: Archiv studia

Dole společnost, v patře soukromí

V rámci přestavby došlo k otevření přízemí a vytvoření velkého obytného prostoru s kuchyní a vstupem na terasu. Bylo vestavěno nové točité schodiště, které se spolu s krbem stalo dominantou domu, a byly vybudovány tři ložnice a koupelny. „Z původního domu nakonec na svém místě zůstala jen část obvodových zdí a zcela nové je také rozdělení prostoru, kdy spodní patro je spíše společenské a horní soukromé s ložnicemi a dvěma koupelnami,“ dodává k tomu Monika White.

Pánská koupelna kombinuje dřevo, kámen a beton, ta dámská je naopak hravější a něžnější – zařídili ji v bílých tónech a zabydleli vyřezávanými orientálními skříňkami.

Krb s posezením

Hlavní obytnou místnost, tedy kuchyni spojenou s jídelnou a obývacím pokojem, opticky rozděluje oboustranný krb zakončený betonovou stěrkou. „Je trochu asymetrický a na jedné části římsy se dá sedět, což je pro majitele i jejich návštěvy velmi příjemné zejména v zimě,“ doplňuje designérka.

Skvěle tu vedle sebe fungují nové prvky se starožitnými kousky, například kuchyňskou linku s pracovní deskou z antracitové žuly doplňuje starý indický dílenský pult, který slouží jako pracovní i odkládací plocha, nápadné jsou industriální lampy a lehký nádech exotiky sem vnáší obraz vytvořený z lotosových listů.

Foto: Archiv studia

Dominantou spodního patra je oboustranný krb zakončený betonovou stěrkou. Na jedné části římsy se dá sedětFoto: Archiv studia

Tlumené barvy s výraznými akcenty

Co se týče barev, držela se Monika White své zásady, že je lepší vsadit na tlumené odstíny, které lze jednoduše oživit výraznějšími akcenty třeba na křeslech, závěsech či polštářích – ty je pak v případě „okoukání“ možné jednoduše vyměnit. V plzeňském domě jsou těmito akcenty hořčicově žlutá a jemná šedá, které se objevují například na lenošce či pohovce.

Vizitka studia

Monika White je vystudovaná právnička a diplomatka, dlouhou dobu žila v zahraničí a do společnosti Le Patio, jejíž majitelkou je od roku 2004, přinesla kosmopolitního ducha. Její obchody nabízejí unikátní kusy nábytku a limitované kolekce doplňků a osvětlení z celého světa, v nabídce se odráží eklektický přístup k designu, který potkává na svých cestách. S týmem odborníků realizuje kompletní rekonstrukce i nové stavby v Česku i zahraničí, věnuje se zakázkám pro soukromé osoby i firmy včetně hotelů a restaurací. Více na www.lepatio.cz.

Také rádi kombinujete různé styly? Jak se vám líbí mix v tomto domě?

Reklama

Načítám