Hlavní obsah
Foto: archiv redakce

Foto: archiv redakce

Jelita a jitrnice si obvykle dopřáváte jen tak opečené na sádle, jsou ale i lepší způsoby, jak dát vyniknout jejich jedinečné chuti. Jelita můžete nakrájet na kolečka a opéct je až rozkrojená, čímž se intenzita chutí opravdu znásobí.

10 min.
Příprava
10 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
Brambory
  • 700 g brambor
  • 3 lžíce soli
Jelítka
  • 1 ks cibule
  • 2 lžíce rostlinného oleje
  • 4 ks kroupového jelítka
    1
Obsažené alergeny
Údaje o alergenech jsou doplněny z dostupných zdrojů a mají pouze informativní charakter. Jídlo připravené dle tohoto receptu může navíc obsahovat i jiné alergeny nebo jejich stopová množství, a to s ohledem na složení konkrétních výrobků, které použijete. Redakce tak neodpovídá za správnost, přesnost nebo úplnost informací o alergenech. Důležité doporučení: Vždy pečlivě čtěte etikety a informace na obalech výrobků, zejména pokud trpíte alergií nebo intolerancí.
Článek

Postup

01.

Očištěné brambory ve slupce (vybírejte spíš menší) dejte do hrnce s osolenou vodou – na tři díly vody dejte jeden díl soli. Vařte pod pokličkou asi 20 minut na mírném ohni. Brambory sceďte a nechte na dně hrnce asi 1 cm vody, kterou nechte už bez pokličky odpařit. Na bramborách se vytvoří jemná krusta ze soli.

02.

Cibuli oloupejte, nakrájejte nadrobno a osmažte v pánvi na oleji. Jelita nakrájejte na silná kolečka a v druhé pánvi na rozehřátém oleji z obou stran opečte.  Jelítkové špalíčky podávejte posypané osmaženou cibulkou se slanými brambory, přidat můžete i sterilovaný chřest.

Máte rádi jelítka?

Načítám