Hlavní obsah

Revoluce: Zdravé oči za 30 sekund!

Foto: VisuMax

Zákrok trvá jen několik sekundFoto: VisuMax

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nepříjemná bolest, zvláštní zápach a několik dní bez ostrého světla, televize či počítače. To jsou jen některé z asociací, které se vám mohou vybavit v souvislosti s laserovými operacemi očí. Brzy se to ovšem změní! Do Evropy a tedy i k nám přišla nová metoda operace, která trvá několik sekund a už za 3 hodiny po zákroku můžete normálně fungovat!

Článek

Starší metoda ve dvou krocích

Jedna z novějších technologií, která se dosud v Čechách používá při laserových korekcích dioptrických vad či astigmatismu (neoLASIK), má k dispozici dva lasery (teď přijdou na řadu jejich názvy, tak se nelekněte). Nejprve se používá tzv. femtosekundový laser, který na začátku vytvoří pod povrchem oka miliony drobných mikrobublinek. Vznikne tak tenká vrstvička tkáně oddělená od oka, kterou lékař jednoduše odklopí (vysvětlil bych to asi tak, že prostě otevře jakési okno do vašeho oka).

Pak přichází na řadu excimerový laser (to je to druhé cizí slovo). „Druhý laser pracuje na zcela odlišném principu než ten první – mění se jím zakřivení rohovky a odstraňují dioptrie,“ popisuje prof. MUDr. Martin Filipec, CSc. z oční kliniky Lexum. Po provedení zákroku lékař zavře – tedy přiklopí zpět onu dříve odpreparovanou vrstvičku oční tkáně – tedy „zavře okno“. Po zákroku následují zhruba 3 až 4 dny nutné rekonvalescence.

Jeden laser, který zvládne vše

Metoda, kterou jsem výše zevrubně popsal, bude nejspíš už brzy passé. Od září je totiž i v České republice dostupná operace technologií NeoLASIK 3D Elite. „Celý zákrok probíhá najednou, v jednom oku, za použití jednoho laseru,“ popisuje MUDr. Josef Hycl, CSc. z oční kliniky NeoVize. Složitou moderní metodu přitom přirovnává k výrobě 3D modelů obličeje v kostce skla, který si můžete pořídit v nákupních centrech: „Laser ve vašem oku vytvoří prostorový optický prvek opačné hodnoty, než jsou brýle a kontaktní čočky. Vypreparuje tkáň a tu pak lékař jednoduše vyjme pinzetou.“

„Dosud bylo touto metodou operováno na světě něco málo přes 1000 očí v Egyptě a Indii. Byl jsem se podívat na průběh operací v Alexandrii a výsledky skutečně nejsou špatné,“ popisuje česká kapacita v oboru dr. Filipec. Upozorňuje ovšem na fakt, že co se týče bezpečnosti a přesnosti, má tato nová metoda ještě co dohánět, ve srovnání s jinými staršími metodami.

Foto: VisuMax

Operovat se mohou obě oči najednouFoto: VisuMax

Za 30 sekund hotovo. A bez zápachu!

Samotný zákrok netrvá déle než 30 sekund na jedno oko. Operují se přitom obě oči najednou (u některých starších metod tomu bylo i tak, že se první operovalo ráno a druhé až navečer). Normálně uvidíte ihned po operaci, doba zrakové rehabilitace se touto metodou zkrátí z několika dní na řády hodin. „Pacientům doporučujeme po operaci krátký spánek. Po 3 až 4 hodinách pak mohou vykonávat vše, na co jsou zvyklí – včetně práce na počítači a sledování televize,“ říká doktor Hycl. Operace je bezhlučná a díky vynechání excimerového laseru, který využíval ultrafialové paprsky, odpadá i nepříjemný zápach.

Není pro všechny

Touto metodou se zatím dá odstranit pouze krátkozrakost a krátkozrakost v kombinaci s astigmatismem. Rozsah dioptrií se pohybuje mezi -0,5 a -10. Odstraňování plusových dioptrií se zatím testuje. K zákroku není potřeba ani plnoletost, rozhoduje fakt, zda je člověk schopný procedurou projít – zejména jestli je schopný vydržet se oněch 30 sekund dívat do světla a nezavřít oko. Oči jsou znecitlivěné kapkami, takže žádná bolest nehrozí. A cena? Zatímco za starší metody zaplatíte částku od 14 tisíc korun za jedno oko, na jedno oko opravené novým způsobem si připravte 29 tisíc.

„Obecně lze říci, že je jen málo absolutních kontraindikací, které znemožňují provedení laserového zákroku,“ shrnuje obecně doktor Filipec, „patří mezi ně například šedý zákal a těžký syndrom suchého oka.“ Chcete-li se vyhnout pooperačním komplikacím, věnujte pozornost vyšetřením, které zákroku předcházejí. Je dobré navštívit více odborníků a srovnat několik různých měření. „Jenom kombinace zkušeného operatéra spolu s dokonalou technologií je zárukou, že vše proběhne hladce,“ varuje lékař Filipec.

Faktem zůstává, že lékaři nezavírají oči ani před staršími metodami, které jsou zkrátka lety prověřené, vyzkoušené a vědí přesně, co od nich očekávat. Každý z nás je jedinečný a každému může nakonec vyhovovat něco jiného.

A teď ještě otázka pro vás: Byly byste ochotné choulostivý zákrok, jakým laserová operací očí je, podstoupit? Jsou pro vás brýle a kontaktní čočky natolik velkou překážkou? Podělte se o svůj názor v diskusi pod článkem!

Reklama

Související témata:

Načítám